Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка .docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
135.32 Кб
Скачать

1. Прямолінійний метод.

Річна сума амортизації визначається діленням вартості, що амортизується на очікуваний період часу використання об'єкта основних фондів.

2. Кумулятивний метод.

Річна сума амортизації визначається, як добуток вартості, що амортизується, та кумулятивного коефіцієнта. Кумулятивний коефіцієнт розраховується діленням кількості років, що залишаються до кінця очікуваного строку використання об’єкта основних засобів, на суму числа років його корисного використання:

3. Виробничний метод.

Місячна сума амортизації визначається, як добуток фактичного місячного обсягу продукції (робіт, послуг) та виробничої ставки амортизації.

Виробнича ставка амортизації обчислюється діленням вартості, яка амортизується, на загальний обсяг продукції (робіт, послуг), який підприємство очікує виробити (виконати) з використанням об’єкта основних фондів.

18.ПОНЯТТЯ, ВИДИ ТА ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПОТУЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Виробнича потужність підприємства характеризує – максимально можливий річний обсяг випуску продукції заздалегідь визначених номенклатури, асортименту та якості за умови найбільш повного використання прогресивної технології та організації виробництва.Одиниці виміру виробничої потужності підприємств застосовуються різні. Загальне правило таке: виробнича потужність визначається в тих самих одиницях виміру, в яких планується та здійснюється облік продукції, що виготовляється.

Наука та практика господарювання виокремлюють три види потужності підприємства; проектну, поточну (фактично досягнуту), резервну. Проектною є потужність, яка визначається в процесі проектування, реконструкції (розширення) діючого або будівництва нового підприємства. Поточна (фактично досягнута) виробнича потужність визначається періодично у зв’язку зі зміною умов виробництва (номенклатури і структури трудомісткості продукції) або перевищенням проектних показників. Резервна потужність повинна формуватись і постійно існувати в певних галузях національної економіки: електроенергетиці і газовій промисловості – для покриття так званих пікових навантажень в електро – та газових мережах, надійного забезпечення енергоресурсами споживачів на період виконання ремонтно – аварійних робіт; харчовій індустрії – для переробки істотно збільшеного обсягу сільськогосподарської сировини, що швидко псується, у високоврожайні роки; на транспортні – для перевезення збільшеної кількості пасажирів у літні місяці.

Величина виробничої потужності підприємства формується під впливом багатьох чинників. Головними з них є:

• номенклатура асортимент та якість продукції, що виготовляється;

• кількість встановленого устаткування, розміри і склад виробничих площ, можливий фонд часу роботи устаткування та використання площ протягом року;

• прогресивні техніко-економічні норми продуктивності й використання устаткування, зняття продукції з виробничих площ, нормативи тривалості виробничого циклу та трудомісткості продукції, що виробляється (послуг, що надаються).

19.Основні фонди – це засоби праці, які мають вартість і

функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінн

споживчій формі, а їх вартість переноситься кон­кретною працею на вартість виготовлюваної продукції (платні послуги) частинами в міру спрацювання.