Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grafika_2_semestr_6101_by_Hydra_xD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

46.Основні засоби мови html.

Look #47, 48, 49, 50

47.Найпростіше форматування тексту.

Спочатку введемо поняття атрибутів тега. Справа в тім, що майже кожен тег HTML може вживатися не тільки “сам по собі”. Усередині нього (тобто між кутовими дужками), крім назви тега можуть задаватися ще трохи його властивостей, називаних атрибутами.

Наприклад, атрибутом різних тегов може бути колір тексту, розмір шрифту і т.д.

Наприклад <font color=”redsize=”8” align=”center”>text</font> зробить колір тесту червоним, розміру 8 з вирівнюванням по центру.

Щоб зробити текст жирним, потрібно заключити його в такий тег <b>text</b>

<i>text</i> - текст, написаний курсивом

<u>text</u> - підкреслений текст

<tt>text></tt> - вигляд шрифта друкарської машинки

48.Керування вирівнюванням тексту.

У даному випадку нам буде потрібно такий атрибут, як вирівнювання тексту. Він може вживатися з різними тегами. Оскільки на нашій сторінці і заголовок, і епіграф повинні бути відділені друг від друга і від основного тексту, має сенс ужити тег <P> .

Кожен фрагмент тексту, розташований між тегами<Р> і </Р> , буде являти собою окремий абзац:

<P>Це перший абзац </P>

<P>Це другий абзац </P>

<P>Це третій абзац і т. д. </P>

Щоб вирівняти заголовок по центрі сторінки, можна написати наступне:

<Р ALIGN="center">text </p>

Ви, мабуть, уже зрозуміли, що атрибут ALIGN= означає вирівнювання. Йому привласнене значення "center" для вирівнювання тексту по центрі сторінки. Між атрибутом і його значенням завжди повинний стояти знак рівності.

Для того щоб розташувати епіграф по правому краї, треба, відповідно, атрибуту ALIGN= привласнити значення "right":

<Р ALIGN="right"> text </P>

Тепер давайте подивимося, як буде виглядати вся сторінка цілком.

Це дуже схоже на те, що було задумано. Однак відразу упадають в око кілька недоліків. По-перше, абзаци в основному тексті на вид погано відділений друг від друга, хоча і розділені тегом

49.Оформлення абзаців.

Для поділу абзаців замість тега <BR> можна також використовувати тег <P> . Він, треба сказати, і був створений для цього. Але оскільки придумували його не в нас, то він поділяє абзаци відповідно до закордонних правил друкарства — між абзацами пропускається рядок, а сам абзац починається без відступу ліворуч (“нового рядка”). Таке оформлення незвичне для нас, і тому спробуємо отформатировать абзаци по-іншому — без пропуску рядка і з відступом ліворуч.

Використовуючи тег <BR> замість тега <P> , ми можемо уникнути пропуску рядка перед кожним абзацом. Тепер спробуємо створити відступ. У НTМ споконвічно не було передбачено засобів для цього, тому прийдеться схитрувати.

Якщо ви ще помнете, у колишні часи в примітивних текстових редакторах деякі використовували для відступу кілька пробілів, як на друкарській машинці. Тут можна спробувати застосувати цей допотопний прийом. Правда, “просто так” він працювати не буде, оскільки броузери ігнорують зайві пробіли. Однак ми можемо поставити спеціальний символ, називаний нерозривним пробілом. Він ніколи не ігнорується, і кілька таких символів цілком можуть замінити нам відступ першого рядка.

Пояснимо, що в мові HTML подібна конструкція завжди використовується для введення так званих спеціальних символів. Як тільки броузер зустрічає в тексті знак амперсанд (&), він починає інтерпретувати наступні за ним букви як код спеціального символу. Так продовжується доти, поки не зустрінеться крапка з комою.

Спеціальні символи використовуються, зокрема, для кодування букв із різними “добавками”, для текстів, наприклад, французькою мовою, для введення знаків торгової марки й авторського права, символів грошових одиниць, знаків “більше” і “менше” і т.д.

Отже, якщо ввести перед абзацом кілька нерозривних пробілів, то абзац відобразиться з відступом першого рядка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]