Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на залік.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать

44.Оперативна нарада: поняття, значення, сутність.

Для прокуратур міського і районного рівня оперативна нарада є одним Із важливих елементів організації роботи. Оперативні наради проводяться з метою: а) підготовки й прийняття управлінських рішень, організації їх виконання; б) перевірки і контролю виконання управлінських рішень та їх оцінки.

Основним завданням оперативної наради є:

а) колегіальне обговорення, розроблення і прийняття обґрунтова них управлінських рішень з питань боротьби зі злочинністю, зміцнен ня законності та ін.;

б) визначення порядку, строків та працівників, відповідальних за реалізацію прийнятих рішень;

в) встановлення контролю за своєчасним і якісним виконанням управлінських рішень.

Питання, які обговорюються на оперативних нарадах, формулюються прокурором з урахуванням поточної оперативної обстановки, а також пропозицій працівників прокуратури. Практика свідчить про те, що міські, районні прокурори на оперативній нараді вносять для обговорення різні питання, але найчастіше розглядаються: 1) підсумки роботи прокуратури за певний період; 2) стан виконання планових заходів; 3) стан виконання наказів, вказівок і рішень колегій Генеральної прокуратури України, прокуратури області; 4) стан виконання окремих функцій прокуратури; 5) робота по розгляду і вирішенню звернень громадян; 6) виконання окремими оперативними працівниками службових обов'язків; 7) стан виконавчої та трудової дисципліни в колективі та ін.

45.Якою є процедура підготовки та проведення оперативних нарад?

Щоб оперативні наради були результативними, у кожній Прокуратурі міста, району доцільно відпрацьовувати методику їх проведення. Для цього керівнику прокуратури у наказі про розподіл службових обов'язків необхідно передбачити оперативного працівника, відповідального за організаційне забезпечення оперативних нарад.

Оперативна нарада проводиться в міру необхідності, але не менше як два рази на місяць. Слід відмітити, що в практичній роботі прокурорів міст, районів трапляються випадки, коли оперативні наради проводяться щотижня, а у деяких - - по декілька на тиждень. Така практика не може бути виправданою. На оперативних нарадах мають розглядатися важливі актуальні питання прокурорської діяльності, щодо яких приймаються кардинальні рішення. У випадках, коли наради проводяться з метою видачі завдань та доручень, ознайомлення та вивчення документів вищестоящих прокуратур, вони не можуть називатися оперативними нарадами. У цьому разі вони мають статус робочих нарад (п'ятихвилинок).

Підставами для проведення оперативної наради є план роботи прокуратури міста, району, вказівка прокурора, рішення попередніх оперативних, координаційних і міжвідомчих нарад, стан виконавчої й трудової дисципліни та ін.

Про порядок денний роботи оперативної наради, а також час і місце її проведення необхідно повідомляти завчасно, за два-три дні до наради. На оперативній нараді треба розглядати не більше двох питань, які вимагають попередньої підготовки. Доцільно, щоб з проектом рішень та порядком денним були ознайомлені всі учасники наради. З цією метою копії проектів цих документів вручаються працівникам прокуратури, а в разі необхідності — й іншим запрошеним учасникам наради.

Робота з організації та проведення оперативної наради покладається на прокурора міста, району, який визначає порядок денний, а також час проведення наради.

У прокуратурах міст і районів з штатом 20 оперативних працівників керівнику прокуратури доцільно видати наказ або розпорядження про регламент оперативної наради. В такому документі треба передбачити всі основні питання організації, підготовки і проведення наради, працівника, відповідального за підготовку наради, а також строки її проведення і порядок оформлення протоколу оперативної наради.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]