Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_na_testovi_pitannya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
358.4 Кб
Скачать

161. Назвіть представників ліберально-буржуазної ек думки в Україні

Осн представники: П. Куліш, М. Костомаров, О. Кістяківський. Величезні заслуги М. Драгоманова в розвитку української націо­нальної ідеї. Громадсько-політичну програму М. Драгоманова найбільш пов­но викладено ним у «Передньому слові» до першого числа збірки «Громада».

Оцінюючи суспільно-економічні погляди М. Драгоманова в ці­лому, слід зазначити, що він був ідеологом дрібної буржуазії, але, як реформіст, змикався з буржуазним лібералізмом.

162. Назвіть представників неолібералізму.

Неолібералізм репрезентований багатьма школами, що з них ві­домішими є лондонська (Ф. Хайєк), чиказька (М. Фрідмен), фрейбурзька (В. Ойкен та Л. Ерхард), паризька (М. Алле).

163. Назвіть прихильників фізіократизму: б)Дюпон де Немур; в)Мірабо; д)Кене; е)Тюрго; з)Ла Рівєр.

164. Назвіть причини виникнення інституціоналізму. Причина виникнення інституціоналізму полягає насам­перед у переході капіталізму в монополістичну стадію, який супроводжувався значною централізацією в-ва і капіталу, що й породило соціальні суперечності в суспільстві. Інституціоналізм - напрям ек думки, який сформувався у 20-30-ті рр XX ст. для дослідження сукупності соц-ек чинників (інститутів) у часі, а також для за­провадження соц контролю с-ва над ек-кою.

165. Назвіть, за Д. Рікардо... Рікардо дав своє трактування головного завдання політичної економії, яке полягає у тому, щоб визначити закони які керують розподілом доходів. Для примноження багатства країни, яке розглядається як відповідна величина фізичного обсягу виробництва, Рікардо вважає основною умовою вільну конкуренцію та інші принципи політики ек. лібералізму.

166. Найбільший вплив на розвиток американської економічної теорії першої половини XIX ст. Справили:

Генрі Чарльза Kepi.

167.Найбільшу вигоду від христових походів отримали: купці

168. Найважливішою передумовою промислового перевороту в Англії було: збільшення потреб в певних товарах, сукна, промтоварів

169. Найраніше феодальні міста в Зх.Європі виникли в : Франції, Англії

170.Наслідки підписання Версальської угоди для Німеччини були такими:

За Версальською угодою територія Німеччини скоротилася порівняно з 1914 р. на 1/8, а населення — на 1/10. Умови угоди передбачали повернення Німеччиною провінцій Ельзас та Лотарингія Франції, округів Мальмеді та Ейпен — Бельгії; Познань, частина Помор'я та Східної Прусії передавалися Польщі, яка знову виникла на карті Європи. За Версальською угодою Німеччина позбавлялася військово-морського флоту, армія обмежувалася 100 тис. чол. з 4-тисячним офіцерським корпусом. Відповідно до Версальської угоди Німеччина повинна була також відшкодувати збитки, які понесли країни-переможниці, у вигляді репарацій.

171. Наслідком Др. Св. Війни для Англії стало….

У липні 1945 р., після перемоги на виборах, до влади приходить лейбористський уряд на чолі з К. Еттлі. який розпочав реформи, спрямовані на перехід до «демократичного соціалізм)». Гак, з метою підтриманням повної зайнятості, проводиться часткова націоналізація базових галузей економіки — енергетики, транспорту, кам'яновугільної та сталеливарної промисловості, а також інфраструктури. До кінця 40-х років більше 20% британської промисловості опинилося під безпосереднім контролем держави. Власникам націоналізованих підприємств сплачувалася компенсація. Досить важливими були заходи уряду лейбористів щодо підтримання фунта стерлінгів шляхом установлення так званої «політики економії» та досягнення рівноваги платіжного балансу, які. на жаль, виявилися недостатньо ефективними. Економічні труднощі зросли з початком розпаду Британської колоніальної імперії, адже країна втратила традиційні джерела сировини та ринки збуту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]