Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MEV_GOS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
343.08 Кб
Скачать
  1. Провідні методи та техніки саморегуляції.

Керувати своїми почуттями і психічними станами можна, використовуючи такі методи саморегуляції як: самопідбадьорення, самопереконання, самонаказ, самонавіювання, аутогенне тренування.

Самопідбадьорення—звернення до самого себе з метою зміцнення віри в себе. В процесі самопідбадьорювання використовуються такі прийоми: самозаспокоєння, навіювання впевненості в досягненні мети, навіювання впевненості в собі (я зможу), рівняння на улюбленого героя, авторитетних людей (а їм як було?).

Самопереконання — переконання себе в чому-небудь завдяки добору відповідних доказів і аргументів. За допомогою самопереконання можна регулювати психічні стани, вчинки як шляхом засудження себе і проявів своєї поведінки, так і схваленням і спонуканням до зміни їх.

Самонаказ — веління самому собі—дійовий засіб для вироблення самовладання й вміння управляти собою навіть у найскладніших ситуаціях.

Самонаказ, який відповідає провідним життєвим цілям людини, її переконанням, є значно ефективнішим, ніж самонаказ, який суперечить спрямованості особистості, її основним переконанням.

Самонавіювання (аутосугестія) — процес навіювання, адресований самому собі, при якому суб'єкт і об'єкт навіюючого впливу збігаються. Самонавіювання веде до підвищення рівня саморегуляції, що дає можливість суб'єкту викликати у себе ті чи інші відчуття, сприйняття, керувати процесами уваги, пам'яті, емоційними реакціями.

Самоконтроль — усвідомлення й оцінка суб'єктом власних дій” психічних процесів і станів. Поява і розвиток самоконтролю визначаються вимогами суспільства до поведінки людини. Формування довільної саморегуляції передбачає можливість людини усвідомлювати і контролювати ситуацію, процес. Самоконтроль передбачає наявність еталона і можливості одержання відомостей про контролюючі дії і стани.

  1. Сутність поняття „педагогічне спілкування”, структура цього спілкування

Педагогічне спілк. визначається в психології як взаємодія суб'єктів педагогічного процесу, здійснювана знаковими засобами і спрямована на значимі зміни властивостей, станів, поведінки й інднвідуально-значенєвих утворень партнерів. Педагогічне спілк, є основною формою здійснення пе­дагогічного процесу. Його продуктивність визначається, насам­перед, цілями і цінностями спілк., що повинні бути прийняті всіма суб'єктами педагогічного процесу як імператив їхньої ін­дивідуальної поведінки.

Ціль педагогічного спілк. полягає як у передачі суспільного і професійного досвіду (знань, умінь, навичок) від педагога учням, так і в обміні особистісними характеристиками, пов'яза­ними з досліджуваними об'єктами і життям у цілому. У спілку­ванні відбувається становлення (тобто виникнення нових властивостей і якостей) індивідуальності як учнів, так і педагогів.

Повноцінне педагогічне спілк, є також поліфункціональннм. Воно забезпечує обмін інформацією і співпереживання, пізнання особистості і самоутвердження, продуктивну організацію взаємодії. Обмін інформацією і ставленнями реалізує комунікативний бік спілк,, пізнання особистості і самоутвердження — перцептивний, а організація взаємодії— інтерактивний. Орієнтація на поліфункціоиальність спілк. дає змогу викладачу організувати взаємодію на занятті і поза ним як цілісний процес: не обмежуватися плануванням лише інформаційної функції, а створювати умови для обміну ставленнями, пережи­ваннями; допомагати кожному студентові, учню самоут­вердитися в колективі, забезпечуючи співробітництво і співтворчість в групі, у класі. Спілк. педагога з тими, що навчаються, с специфічним тому, що за статусом вони виступають з різних позицій: учитель організовує взаємодію, а учень сприймає її і включається в неї. Треба допомогти учневі стати активним співучасником педагогічного процесу, забезпечити умови для реалізації його потенційних можливостей, тобто забезпечити суб'єктний характер педагогічних стосунків, що особливо актуально в сучасних умовах навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]