Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
70.73 Кб
Скачать

1.3 Структура, завдання і розподіл обов'язків між робітниками бухгалтерської служби на підприємстві

ТОВ « Комсомольськхліб» веде бухгалтерський облік і складає фінансову звітність у грошовій одиниці України.

Товариство здійснює оперативний та бухгалтерський облік результатів своєї діяльності, веде статистичну звітність у встановленому порядку, несе відповідальність за їх достовірність, та подає державним органам згідно з установленими формами та строками

В разі необхідності для перевірок фінансової та господарської діяльності Товариства можуть залучатися спеціалізовані служби, в тому числі й аудиторські.

Бухгалтерський облік ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства.

Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника, який несе відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом установленого терміну, але не менше 3 років.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство ввело до свого штату бухгалтерську службу на чолі з головним бухгалтером.

Всього на підприємстві працює близько 500 чоловік. До бухгалтерської служби підприємства відноситься 7 чоловік:

  • Головний бухгалтер;

  • Замісник головного бухгалтера;

  • Бухгалтер по реалізації готової продукції;

  • Бухгалтер по заробітній платі;

  • Бухгалтер по торгівлі ( оптова торгівля);

  • Бухгалтер-ревізор ( роздрібна торгівля);

  • Касир.

В обов’язок головного бухгалтера входить відповідальність за правильне ведення бухгалтерських рахунків, а особливо 631 « Розрахунки з відчизняними постачальниками», 201 « Сировина й матеріали», 202 « Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби», 203 « Паливо», 204 « тара й тарні матеріали», 206 « Матеріали, передані в переробку», 207 « Запасні частини», 685 « Розрахунки з іншими кредиторами» та всієї звітності.

Головний бухгалтер зобов’язується забезпечувати раціональну організацію обліку і звітності на підприємстві на основі централізації і механізації обліково-обчислювальних машин, прогресивних форм і методів бухгалтерського обліку та контролю, розробку і здійснення заходів, спрямованих на дотримання державної дисципліни і зміцнення фінансового стану підприємства.

Організовувати облік одержаних грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей і основних засобів, своєчасне відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій пов’язаних з їх рухом, облік реалізованої продукції, виконання робіт, результатів господарсько-фінансової діяльності підприємства, а також фінансово-розрахункових і кредитних операцій, своєчасністю і правильністю їх оформлення.

Організовувати складання економічно обґрунтованих звітних калькуляцій собівартості продукції.

Забезпечувати правильне нарахування по заробітній платі робітникам підприємства, правильне нарахування платежів до держбюджету, внесків на державне соціальне страхування, фінансування капіталовкладень, виплачувати в установлений термін заборгованості банкам по позикам.

Здійснювати контроль за дотриманням порядку оформлення первинних і бухгалтерських документів, розрахунків і платіжних обов’язків, витрачання фонду оплати праці, за проведенням інвентаризації грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей.

Згідно системи і форми внутрішньогосподарського обліку, звітності і контролю господарських операцій, право першого підпису на підписання бухгалтерських документів має директор підприємства.

Якщо з якихось причин відсутній директор підприємства, то право першого підпису надається головному інженеру.

Право другого підпису на бухгалтерських документах має головний бухгалтер.

Під час відсутності головного бухгалтера з поважних причин, його обов’язок, відповідальність і права покладаються на заступника головного бухгалтера відповідно до письмового розпорядження керівника ТОВ «Комсомольськхліб» з оплатою відповідно діючого законодавства.

У разі відсутності з поважних причин і головного бухгалтера і його заступника права покладаються на іншого працівника бухгалтерії згідно з окремим письмовим розпорядженням керівника підприємства.

Замісник головного бухгалтера підприємства має право виконувати функції і права головного бухгалтера на час його відсутності. Здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю підприємства, а також відповідати за правильне ведення рахунків 311 « Поточні рахунки в національній валюті», 377 «Розрахунки з іншими дебіторами», 372 « Розрахунки з підзвітними особами».

Розробляє журнал-ордер № 1 « Рух грошових коштів у касі», слідкує за лімітом каси. Строк здачі 1 числа за минувшим місяцем.

Розробляє журнал-ордер № 3 « Рух коштів на розрахунковому рахунку». Набирає платіжні доручення, розробляє виписки банку, заносить дані в програму. Приймає, перевіряє та обробляє товарні звіти, також розробляє журнал і розрахунок по видам затрат по торгівельній націнці і природним витратам ( бал. рах. 42 «Додатковий капітал» і 44 «Резервний капітал»). Виводить прибуток балансового рахунку 80 « Матеріальні витрати» по роздрібній торгівлі. Веде журнал-ордер № 6 « Розрахунки з постачальниками по торгівлі», проводить звірення рахунків щоквартально, веде книгу обліку продажу і придбання товарів, перевіряє своєчасність і правильність оформлення податкових накладних, самостійно проводить інвентаризації та оформляє акти описів.

Бухгалтер по реалізації готової продукції зобов’язується приймати і перевіряти склад готової продукції, перевіряти правильність оформлення товаро-транспортних накладних, вести відомість № 16 – випуск готової продукції ( бал. рах. 40 « Статутний капітал»), звіряти випуск продукції з торгівельним відділом за кожних 10 днів і 1 числа за минувшим місяцем, робити бухгалтерські проводки по випуску та реалізації готової продукції та відповідає за ведення рахунка 361 « Розрахунки з вітчизняними покупцями».

Бухгалтер по заробітній платі має своєчасно нараховувати заробітну плату всім працівникам підприємства згідно чинного законодавства , складати звітність по пенсійному страхуванню і подавати до Пенсійного фонду щоквартально у встановлені строк, вести книги обліку продажу і придбання товарів, перевіряти правильність оформлення податкових накладних та відповідає за рахунки 661 «Розрахунки з заробітною платою», 651 « За розрахунками із загальнообов’язкового державного соціального страхування», 652 « За соціальним страхуванням», 685 « Розрахунки з іншими кредиторами».

Бухгалтер-ревізор по роздрібній торгівлі приймає, обробляє і перевіряє звіти роздрібної торгівлі, робить бухгалтерські проводки по роздрібній торгівлі до 9 числа за минувшим місяцем, здійснює відповідно до своїх повноважень планові і за спеціальними завданнями ревізії торгових точок, своєчасно оформляє результати ревізії для виведення правильного висновку, з метою вказівки начальнику торгового відділу щодо усунення наявних правопорушень та недоліків проведення контрольних перевірок виконаних робіт та відповідає за рахунок 282 « Товари в торгівлі».

Бухгалтер по оптовій торгівлі приймає, обробляє і перевіряє звіти оптової торгівлі, робить бухгалтерські проводки по оптовій торгівлі до 9 числа за минувшим місяцем, а також несе відповідальність за рахунок бухгалтерського балансу 281 « Товари на складі».

Касир виконує операції, що охоплюють приймання, облік, видачу та зберігання коштів, виписує прибуткові та видаткові касові ордера, веде книги реєстрації, робить касові звіти, самостійно проводить інвентаризації, оформляє акти описів по роздрібній торгівлі.