Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція Матеріали та вироби з деревини.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

10

Лекція №5

Тема. Матеріали та вироби з деревини.

Мета. Вивчення загальних відомостей про будову і властивості деревини; вади деревини; характеристики матеріалів і виробів з деревини.

План заняття.

1.Макро- і мікро- будова деревини.

2. Основні деревні породи.

3. Основні властивості деревини.

4. Вади деревини

5. Характеристика матеріалів і виробів з деревини.

1. Макро- і мікро- будова деревини.

Дерево складається з коріння, стовбура та крони. Стовбур є основною частиною дерева, саме від його будови залежить повноцінність деревини як будівельного матеріалу; із стовбура одержують 60...90% деревини. Верхня частина стовбура - вершина, нижня - окоренок.

Макроструктура - це будова деревини, що помітна неозброєним. Вивчення макроструктури дає змогу встановити основні ознаки деревини, визначити її породу й прогнозувати фізико-механічні та інші властивості. Вивчають три основних розрізи стовбура:

а) торцевий або поперечний, перпендикулярний до осі стовбура;

► б) тангенціальний - паралельний осі стовбура;

►в) радіальний - уздовж стовбура і такий, що проходить через стрижень.

На поперечному розрізі стовбура видно:

1-кору, 2-луб, 3-камбій, 4-заболонь, 5-ядро, 6-стрижень, 7-річні шари, 8-стрижневі промені.

Кора захищає дерево від зовнішніх впливів і складається з кірки та лубу.

Камбій — це тонкий шар клітин, більша частина їх відкладається в бік деревини, менша - у бік лубу.

Заболонь - це світла частина деревини, що складається з молодих клітин, по яких рухається волога з розчиненими в ній поживними речовинами. Заболонь у щойно зрубаному дереві має велику вологість, відносно легко загниває, має низьку міцність, велике усихання й схильність до короблення.

Ядро — це центральна, темніша частина деревини, яка складається з відмерлих клітин, просочених смолистими та дубильними речовинами. Ядро забезпечує міцність стовбура дерева. Ця частина дерева має меншу вологість, більшу стійкість щодо загнивання, вищі міцність та твердість.

Стрижень складається з великих та тонкостінних, слабко зв'язаних між собою дірчастих клітин. Стрижень і деревина, утворена в ранньому періоді, становлять стрижньову трубку. Ця частина стовбура є найслабшою, легко піддається загниванню. Розміри стрижня в листяних породах, як правило, більші, ніж у хвойних. У процесі росту дерева стінки клітин деревини внутрішньої частини стовбура, які прилягають до стрижня, постійно змінюють свій склад, дерев'яніють і просочуються у хвойних порід смолою, у листяних - дубильними речовинами. Рух вологи в цій частині стовбура припиняється, і вона стає міцною, твердою та стійкою до загнивання.

Стрижневі промені складаються з тонкостінних клітин, особливо помітних у дуба, бука, клена. Одні з них (первинні) починаються від стрижня і йдуть до кори, пронизуючи всю деревину в радіальному напрямі, інші (вторинні) виникають на різних відстанях від стрижня, але обов'язково доходять до кори. Деревина легко розколюється по стрижневих променях, по них же вона розтріскується при висиханні.

Річні шари (кільця) утворюються в період росту. Клітини ранньої деревини дірчасті, мають низьку механічну міцність, а клітини пізньої деревини — більш щільні та міцні. Чим більше утворилося пізньої деревини, тим вища її механічна міцність.

Деревні породи поділяють на:

► ядрові (сосна, дуб, модрина, ясень)

► заболонні, які не мають ядра (береза, осика, граб, вільха, липа)

► зі стиглою деревиною - деревні породи з однаковим забарвленням поперечного перерізу, які містять різну кількість вологи в центральній та периферійній частинах (бук, ялина, ялиця).

Мікроструктура та хімічний склад. Деревина є продуктом рослинного походження і складається з живих та відмерлих клітин різної величини та форми.

Деревина — це природний органічний композиційний матеріал в якому матриця представлена просторовою сіткою з лігніну (речовини ароматичної природи, які виконують функцію клею), а армуючий компонент (наповнювач) — волокнами у вигляді целюлози (основна речовини деревини). Характер структури деревини, в тому числі його кори, визначає експлуатаційні властивості отриманих виробів.