Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomicheskaya_teoria.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
92.09 Кб
Скачать

27. Типи економ.Систем та критерії, підходи їх класифікації

Під економічною системою розуміють форму організації економіки, за­да­чею якої є знайти найбільш ефективні форми та методи використання обме­жених економічних ресурсів.

Традиційна система

Історично першою економічною системою була традиційна, вона іс­нувала протягом дуже тривалого часу, а зараз її елементи можна спостерігати у країнах з низьким рівнем економічного розвитку. Ця система базується на традиціях, звичках, які передаються від генерації до генерації.

Ринкова система

Спочатку ринкова система існувала в надрах традиційної і була пред­ставлена ремісничими майстернями; господарствами, які виробляли продук­цію для продажу на ринку; дрібними крамницями. Цей етап у розвитку ринко­вої системи мав назву простого товарного виробництва, коли власник ре­сурсів за допомогою своєї влас­ної праці та праці членів сім'ї виробляв певні продукти для продажу їх на ринку.

Командна система

Узгодити дії основних суб'єктів економіки можна іншим способом, не так, як це робить ринок, уникаючи його недоліків. Такі спроби були зроблені в країнах з командною системою - колишній СРСР, країни Східної Європи, Куби, КНДР, Ал­банія.

В командній економіці всі ці рішення про виробництво і споживання при­ймаються державою. Характерною рисою і основою такої системи є суспі­льна (а по своїй сутності державна) власність на всі економічні ресурси.

Змішана система

Залежно від ступеня втручання держави в економіку та ролі приватного сек­тору розрізняють різні моделі змішаної економіки.

Американська модель базується на заохочені приватного підприємни­цтва та високих доходах найбільш активної частини населення.

Швецька модель. Її можна було б назвати антиподом американській, відріз­няється сильною соціальною політикою, що спрямована на скорочення майнової не­рівності людей за рахунок перерозподілу багатства на користь най­менш забезпече­них.

Соціальне ринкове господарство Німеччини. Ця модель сформува­лась на основі ліквідації крупних концернів часів фашизму та надання всім фо­рмам бізнесу (крупний, середній, малий) можливостей для стійкого розвитку.

Змішана економічна система Великобританії.

Держава бере участь у перерозподілі доходів через систе­му податків та субсидій, а також виробляє суспільні товари.

28. Напрями анти циклічного регулювання

Головне завдання держави полягає у тому, щоб у період криз сприяти швидкому вирівнюванню суперечностей, переходу до пожвавлення та під­несення, а потім не допустити того, щоб нагромадження відхилень і диспропо­рції набуло загрозливого характеру. Об'єкти такого регулювання -обсяг платоспроможного попиту й інвестиційний процес, а його інструменти грошово-кредитна політика держави, бюджетне регулювання та пряме адмі­ністрування.

Грошово-кредитне регулювання передбачає одержавлення централь­ного емісійного банку та використання його головної зброї - норми проценту. Подоланню кризи та виходу з депресії може допомогти дешевий кредит, тобто зниження норми проценту.

Бюджетне регулювання. Здійснюючи бюджетні витрати, держава висту­пає як інвестор, кредитор, боржник, страхувальник і споживач. Державні ви­трати у періоди криз не зменшуються автоматично, а беруть на себе роль амор­тизаторів промислового спаду.

Адміністративне регулювання застосовується у вигляді державних, урядових і законодавчих обмежень або заборон, а також розпоряджень, коли виникає необхідність у стимулюванні процесу нагромадження, держава збіль­шує на ці цілі обсяг бюджетних асигнувань, а в одночас державний банк знижує норму проценту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]