Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
115.71 Кб
Скачать

Видавничий етап

Цей етап починається з пошуку виконавця замовлення на поліграфічне відтворення підготовленого у видавництві оригінал-макета, тобто поліграфічного підприємства. Інформацію про такі підприємства можна знайти в періодиці (зокрема, в часописах “Друкарство”, “Палітра друку”, “Ринок поліграфічної продукції”); у довідкових виданнях (“Полиграфия. Реклама. Упаковка. От “А” до “Я”); а також отримати під час книговидавничих та поліграфічних виставок-ярмарків.

Для відкриття замовлення на поліграфічне відтворення в друкарні видавничого оригінал-макета необхідно підготувати:

  • лист видавництва на адресу керівника поліграфічного підприємства;

  • комплектний оригінал;

  • технічну видавничу специфікацію;

  • договір з поліграфічним підприємством.

Видавничий етап також не обходиться без участі в ньому редактора. До його обов’язків на цьому етапі входять: звірка й підписання до друку відбитків художнього оформлення, зроблених після кольороподілу; звірка й підписання до друку “чистих” аркушів; звірка й підписання до друку сигнального примірника.

Тиражування видання можливе лише після одержання з видавництва підписаного й засвідченого печаткою сигнального примірника.

У тиражу видань виділяють певну кількість примірників особливого призначення. Це уже згадувані сигнальні, обов’язкові і контрольні.

Ідея обов’язкового примірника видання полягає в тому, щоб гарантувати схоронність усіх книг, виданих у країні, забезпечити цілісність, повноту всіх видавничих проектів, інформування громадськості про їх існування. Згідно з постановою Кабінету Міністрів “Про впорядкування розсилки контрольних примірників друку” від 06.07.92 № 376, яка чинна в частині, що не суперечить Закону Україні “Про обов’язковий примірник документів”, поліграфічні підприємства, установи, які мають розмножувальну техніку, інші виробники друкованої продукції надсилають безоплатні примірники всіх (або окремих за їх видом) видань у визначеній кількості в день виходу у світ першої частини тиражу таким установам: Книжковій палаті України, національним, у тому числі спеціалізованим, всеукраїнським бібліотекам, Верховній Раді України, Президентові України, Кабінетові Міністрів України, органам виконавчої влади у галузі інформації, на які покладена функція державної реєстрації засобів масової інформації та ведення Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції.

Контрольні примірники становлять незначну частину накладу (до кількох десятків). Їх видавництво залишає з внутрішньою метою: організація реклами книги, рецензування та ін. З контрольних примірників виділяють 2–3 архівних, які призначені для довічного зберігання в архіві видавництва, і бібліотечних, які використовують для довідок та інформаційно-бібліографічної діяльності. До контрольних належать й авторські примірники. Їх видають авторові безоплатно (їх кількість установлюється видавничим договором з автором за згодою обох сторін).

Після виготовлення всього накладу видання для видавця починається новий етап роботи – пошук тих партнерів, які допоможуть донести видавничий продукт до читача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]