Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programa_oznayomchoyi_praktiki_3y.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
223.23 Кб
Скачать

Розділ 3 вимоги до оформлення звіту

Завершальним етапом проходження практики є складання кожним студентом письмового звіту з практики виконаного згідно з наведеними нижче вимогами, який подається на кафедру фінансів та захищається перед комісією у десятиденний термін після закінчення терміну практики.

Обов’язково у встановлені строки звіт повинен бути переданий на попередню перевірку керівникові, висунуті недоліки необхідно усунути та передати звіт на повторну перевірку. До захисту допускаються звіти з приміткою «До захисту» і підписом керівника.

Звіт повинен мати наступну структуру:

  • титульний аркуш (дод. А);

  • завдання (дод. Б);

  • зміст (дод. В);

  • вступ;

  • основну частину;

  • висновки;

  • список використаних джерел (дод. Г);

  • додатки;

У щоденнику мають бути зроблені відмітки про проходження студентом практики на базі практики:

  • дата прибуття на практику;

  • дата закінчення практики;

  • підпис керівника організації;

  • печатки.

У відгуку-характеристиці повинно бути відображено, як студент виконав програму практики, його ставлення до роботи, ступінь самостійності виконання завдань, змістовність звіту про проходження практики.

Звіт про проходження практики після подання на кафедру перевіряє керівник практики від інституту. Він дає висновок про якість звіту та допуск його до захисту.

Вступ обов’язково має містити: обґрунтовану актуальність обраної теми (місця практики), об’єкт, мету, завдання поставлені під час проходження практики та на основі якої інформації виконується (нормативні акти, інструкції, фінансова звітність, статистичні данні тощо).

Формулюючи мету звіту з ознайомчої практики, потрібно обов'язково вказати ті кінцеві результати, заради яких здійснюється практичне дослідження.

Наприклад, метою звіту з ознайомчої практики є аналіз фінансової діяльності підприємства і обґрунтування рекомендацій щодо її вдосконалення.

Для успішної реалізації тієї чи іншої мети звіту з ознайомчої практики студент повинен виконати наступні завдання:

  • оволодіти методикою бібліографічного пошуку літературних джерел, підбору фактичного матеріалу та їх систематизації, створювати каталоги необхідних джерел інформації, здійснювати її реферування;

  • забезпечувати можливість порівняння фактичних показників;

  • здійснювати зведення і групування первинних даних;

  • розраховувати основні узагальнюючі показники;

  • виявляти динаміку економічних показників взаємозв'язок між ними;

  • будувати та описувати зведені аналітичні таблиці;

  • виявляти тенденції, закономірності розвитку підприємств, галузей, сегментів ринку та ін.;

  • удосконалювати методики аналізу, планування, прогнозування та проведення досліджень;

  • вивчати і обґрунтовувати шляхи підвищення ефективності за різними напрямками;

  • розробляти заходи стосовно впровадження практичних рекомендацій та пропозицій.

Обсяг вступу – 2 (3) сторінки.

Основна частина залежить від місця проходження практики:

1. Для проходження практики у банківській установі:

У першому розділі роботи (3-5 стор.) надається загальна характеристика досліджуваного банку (техніко – економічна характеристика), місце розташування головного офісу, дата реєстрації у Національному банку, специфіка та основні види його діяльності, а також на основі фінансової звітності обраховуються нормативні показники.

У другому розділі звіту з ознайомчої практики (2-3 стор.) проводиться аналіз організаційно-управлінської структури відділення/філії, на якому студент проходить практику. Описуються структура управління, кількість працюючих та їх основні посадові обов’язки, аналізується динаміка основних показників тощо.

У третьому розділі (2-3стор.) надається класифікація операцій та послуг, які надає досліджувана банківська установа.

У четвертому розділі (2-3стор.) проводиться аналіз депозитних операцій відділення/філії. Наводиться класифікація депозитних продуктів за видами, аналізується депозитний портфель юридичних та фізичних осіб.

У п’ятому розділі (3-5стор.) проводиться аналіз кредитних операцій відділення/філії. Наводиться класифікація кредитних продуктів за видами, способом надання, видами забезпечення.

У шостому розділі (3-4стор.) розглядаються валютні операції, які надає досліджуване відділення/філія.

У сьомому розділі (3-4стор.) описуються карткові продукти, які існують на досліджуваному відділенні/філії. Наводяться види карткових продуктів та описуються їх основні функції та переваги.

У восьмому розділі (3-5стор.) розглядаються основні розрахунково-касові операції, які представлені на відділенні/філії.

У дев’ятому розділі (3-5 стор.) аналізується кредитний портфель досліджуваного відділення за останні 2-3 роки, аналізується його кількісний та якісний склад, а також формування резервів за кредитними операціями.

У десятому розділі розглядаються питання охорони праці у банківській установі.

2. Для проходження практики у бюджетній установі:

У першому розділі роботи (3-5 стор.) надається загальна характеристика досліджуваного об'єкту (техніко – економічна характеристика), на основі положення про бюджетну установу навести функції, повноваження, обов’язки, основні господарські показники, структуру управління, кількість працюючих тощо.

У другому розділі звіту з ознайомчої практики (4-5 стор.) надається аналіз динаміки дохідної частини бюджету (кошторису) за термін мінімум 2 роки з порівнянням планових та фактичних показників, їх зростання (зниження) як в абсолютних, так і у відносних показниках постатейно.

У третьому розділі (4-35стор.) надається аналіз динаміки видаткової частини бюджету (кошторису) за термін мінімум 2 роки з порівнянням планових та фактичних показників, їх зростання (зниження) як в абсолютних, так і у відносних показниках.

У четвертому розділі (2-3стор.) проводиться аналіз спеціального фонду кошторису бюджетної установи чи бюджету адміністративно-територіальної одиниці.

У п’ятому розділі (3-5стор.) проводиться аналіз бюджетної документації, щодо перебігу бюджетного процесу відповідного бюджету чи бюджетної звітності бюджетної установи (Документація наводиться у додатках).

У шостому розділі (3-4стор.) наводиться аналіз бюджетних програм, що передбачені (заплановані) по бюджетній установі, моніторинг їх звітності.

У сьомому розділі (3-4стор.) проводиться аналіз формування та виконання бюджету розвитку.

У восьмому розділі (3-5стор.) розглядаються питання охорони праці на підприємстві.

3. Для проходженні практики на підприємстві:

  1. Організаційно-економічна характеристика підприємства. (3-4 стор) Ознайомлення з підприємством: повна назва, дата створення, спеціалізація, вид діяльності, замовники, види продукції, ринки збуту, основні конкуренти, стадія його розвитку, форма власності та оподаткування, основні господарські показники, організаційна структура управління, тощо.

  2. Фінансова робота на підприємстві. (4-6 стор). Описання організації фінансової роботи та фінансового менеджменту на підприємстві, а саме: фінансової структури підприємства, центрів фінансової відповідальності, основних завдань та напрямів здійснення управління фінансами на підприємстві, яке підлягає дослідженню.

  3. Аналіз активів та пасивів підприємства. (3-4 стор) Здійснення порівняльного аналізу складу і динаміки активів та пасивів підприємства, групування активів та пасивів за рівнем ліквідності активів та строковістю пасивів. Встановлення ступеня ліквідності балансу.

  4. Аналіз показників ліквідності підприємства (2-3 стор). Розрахунок коефіцієнтів ліквідності підприємства та проведення порівняльного аналізу із зазначенням характеру та причини змін цих показників.

  5. Аналіз показників фінансової стійкості підприємства (3-4 стор). Розрахунок коефіцієнтів фінансової стійкості підприємства та проведення порівняльного аналізу із зазначенням характеру та причини змін цих показників.

  6. Аналіз показників ділової активності підприємства. (3-4 стор) Розрахунок коефіцієнтів ділової активності підприємства та проведення порівняльного аналізу із зазначенням характеру та причини змін цих показників.

  7. Аналіз прибутку та рентабельності підприємства. (4-5 стор). Здійснення аналізу формування прибутку підприємства у динаміці, факторного аналізу прибутку підприємства. Розрахунок показників рентабельності підприємства та проведення порівняльного аналізу із зазначенням характеру та причини змін цих показників.

  8. Використання технологій управління фінансами на підприємстві. (3-4 стор). Забезпечення підприємства автоматизованими інформаційними системами для управління фінансами, таких як бюджетування, контролінг, ERP-систем, CRM-систем, систем управління бізнес-процесами, або BPMS-систем тощо.

  9. Покращення фінансового стану та підвищення ефективності діяльності підприємства. (6-8стор) На основі детального дослідження підходів до висвітлення теоретико-методологічних основ питання, що вивчається, і його всебічної аналітичної оцінки вказуються шляхи вирішення окремих проблем, обґрунтовуються пропозиції відносно вдосконалення конкретної сфери фінансових відносин. Причому слід аргументовано доказати, що запропоновані заходи повинні спричинити позитивний вплив на покращення кінцевих фінансово-господарської діяльності. Базою для розробки конкретних рекомендацій служить проведений аналіз досліджуваної проблеми в відповідно до пунктів 2-8, а також наявний прогресивний вітчизняний і закордонний досвід.

  10. Організація охорони праці на підприємстві. (4-6 стор) Розглядаються особливості організації охорони праці на підприємстві, обраному для дослідження, а саме, питання умов праці, нормативно-технічної документації по охороні праці, управління охороною праці, ефективності засобів покращення умов праці, санітарії умови (захист від шкідливих речовин; проміння; освітлення, захисту від шуму), безпеки технологічних процесів та обладнання; електробезпеки; розробці вимог до систем водопостачання та очистки промислових стічних вод; організації робочих місць праці.

4. Для проходження практики на базі страхової компанії:

У першому розділі роботи (3-5 стор.) надається загальна характеристика досліджуваного об'єкту (техніко – економічна характеристика), стадія його розвитку, вид діяльності, форма власності та оподаткування, структура управління, кількість працюючих тощо.

У другому розділі звіту з ознайомчої практики (2-3 стор.) проводиться аналіз рейтингу страхової компанії. Серед критеріїв оцінки рейтингу можуть бути: страхові премії, страхові виплати, активи, страхові резерви, статутний капітал.

У третьому розділі (2-3стор.) надається аналіз основних фінансових показників діяльності страхової компанії за 2 – 3 роки.

У четвертому розділі (2-3стор.) проводиться аналіз показників ліквідності балансу страхової компанії. Розраховуються коефіцієнти ліквідності (абсолютної, швидкої, загальної, поточної) за період не менше ніж 2 роки.

У п’ятому розділі (3-4стор.) надається аналіз показників фінансової стабільності (коефіцієнт загальної заборгованості, коефіцієнт довгострокової заборгованості, коефіцієнт фінансової незалежності) за період не менше ніж 2 роки.

У шостому розділі (3-4стор.) проводиться аналіз показників рентабельності (активів, сукупного капіталу, власного капіталу, продажу, продукції, виробництва) за період не менше ніж 2 роки.

У сьомому розділі (3-4стор.) розглядаються фінансово-економічні та організаційні аспекти поліпшення фінансового стану страхової організації.

У восьмому розділі (3-4стор.) розглядаються питання охорони праці на підприємстві.

Висновки (2-3 стор.) повинні бути логічним завершенням, підсумком усіх проведених досліджень у процесі виконання звіту з ознайомчої практики. Висновки повинні бути сформульовані чітко і зрозуміло навіть без читання основного тексту, відображати зміст усієї роботи, її сутність, теоретичне і практичне значення. У висновках потрібно стисло (можна по пунктах) виділити основні результати здобуті під час проходження практики, наголосити на якісних та кількісних показниках здобутих результатів, обґрунтувати їх достовірність викласти рекомендації щодо їх використання та оцінку доцільності проходження практики і на далі на цьому підприємстві.

Список використаних джерел містить використану для виконання звіту з ознайомчо-виробничої практики основну та допоміжну літературу і складається згідно одного з способів: 1) в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків; 2) у тому порядку в якому були використані у звіті (дод. Г).

У Додатки виносяться схеми, таблиці алгоритми розрахунків, приклади документів та звітів, тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]