Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВИЛА РОБОТИ І ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ В ЛАБОРАТОРІЇ...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
56.83 Кб
Скачать

Правила роботи і техніка безпеки в лабораторії загальної хімії Загальні правила

1. Приступати до виконання лабораторного практикуму дозволяється лише після того, як студенти уважно ознайомляться з темою роботи, засвоять теоретичний матеріал за допомогою підручників, методичних посібників та конспектів лекцій, зроблять запис рівнянь відповідних реакцій в лабораторному журналі.

2. Черговий студент одержує необхідні для роботи всієї групи прилади та реактиви і розміщує їх на робочих місцях.

3. Працювати одному в лабораторії категорично забороняється, оскільки в ситуації нещасного випадку нікому буде надати допомогу потерпілому і ліквідовувати наслідки аварії.

4. У хімічній лабораторії дозволяється працювати лише при наявності білого халата та шапочки. Кожному студенту відводиться постійне місце роботи, яке він повинен тримати в чистоті, не захаращувати його сторонніми предметами, що не мають відношення до даної роботи. Безладдя та неакуратність при виконанні дослідів часто призводять до необхідності повторення експерименту.

5. Категорично забороняється в лабораторії палити, приймати їжу, пити воду.

6. Досліди треба проводити тільки в чистому хімічному посуді. Після закінчення експерименту посуд відразу ж слід мити.

7. На будь-якому посуді, де зберігаються реактиви, мають бути етикетки з вказівкою назви речовин.

8. Посудини з речовинами або розчинами необхідно брати однією рукою за шийку, а інший знизу підтримувати за дно.

9. При нагріванні та кип'ятінні розчинів у пробірці треба користуватись пробіркотримачем і тримати пробірку так, щоб її отвір був направлений у протилежний бік від тих, хто працює поруч.

10. Не можна нахилятися над пробіркою, в якій нагрівають чи кип'ятять рідину, щоб бризки не потрапили в обличчя.

11. У тих випадках, коли виникає необхідність перевірити запах речовин у пробірках в яких зберігаються рідини, необхідно легким рухом долоні руки направити потік повітря від пробірки до себе і обережно понюхати, а не нахиляючись до посудини і не вдихаючи повними грудьми.

12. Ніякі речовини в лабораторії не можна пробувати на смак.

13. Реактиви, дистильовану воду, електричну енергію в лабораторії слід використовувати економно.

14. Під час роботи в лабораторії необхідно дотримуватися чистоту, тишу, порядок і правила техніки безпеки, оскільки поспішність і недбалість часто призводять до нещасних випадків з тяжкими наслідками.

15. В кожній лабораторії обов'язково мають бути захисні маски, окуляри.

16. При роботі в лабораторії необхідно застосовувати індивідуальні засоби захисту, а також дотримуватися правил особистої гігієни.

17. Кожен працюючий повинен знати, де знаходяться в лабораторії засоби протипожежного захисту і аптечка, яка містить усе необхідне для надання першої допомоги.

18. У кожному приміщенні лабораторії необхідно мати засоби протипо-жежного захисту: ящик з піском, що просіює, і з совком для нього, протипожежна ковдра (азбестова або товста повстяна), заряджені вогнегасники.

19. Всі роботи з речовинами, при взаємодії яких утворюються шкідливі для організму гази або речовини з неприємним запахом, необхідно проводити в спеціально відведених для цієї мети приміщеннях з посиленою вентиляцією, або під тягою. Категорично забороняється працювати з вказаними речовинами на робочому місці.

20. Розчини сірководню, кислот, лугів тощо необхідно зливати в спеціально відведений посуд, щоб запобігти руйнуванню каналізаційної системи в лабораторії. Розчини, які містять сполуки срібла, ртуті, свинцю, йодид-йони необхідно зливати в окремий посуд для їх подальшої регенерації.

21. Категорично забороняється виконувати досліди, які не відносяться до даної лабораторної роботи.

22. Після закінчення роботи необхідно помити пробірки, здати їх черговому, прибрати своє робоче місце, виключити нагрівні прилади, електричне освітлення, воду, вимити руки.