Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tehnika bespeky2011.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
239.1 Кб
Скачать
  1. Як усунути дію на людину електричного струму напругою до 1000 в ?

При враженні електричним током необхідно як можна скоріше визволити від електричного струму потерпілого. Дія струму викликає судорожне скорочення м’язів, що приводить до припинення дихання і кровообігу. Визволити провід з руки потерпілого неможливо, тому, необхідно в першу чергу відключити ту частину електроустановку, до якої дотикається потерпілий (вимикачем, рубильником, зняттям запобіжника, тощо.). Якщо потерпілий знаходиться на висоті, то необхідно прийняти заходи, які попереджують його падіння. Слід також передбачити наявність освітлення при вимкненні струму.

У всіх випадках заборонено доторкатись до потерпілого без належних заходів безпеки. Визволяти потерпілого з під дії струму в мережах напругою до 1000 В можна щнурком, палкою, дошкою, або іншим сухим струмонепровідним предметом. Також можна перерубувати провід. Працювати слід однією рукою, обмотавши її сухим шарфом. Рекомендується користуватися рукавицями, килимами, тощо.

Білет №19

  1. Режими роботи нейтралі автотрансформаторів, реакторів і трансформаторів ?

Режими роботи нейтралі:

  • глухозаземлена нейтраль,

  • ізольована нейтраль

  • резонансно заземлена нейтраль

Глухозаземленою нейтраллю називається нейтраль трансформатора або генератора, приєднана до заземляючого пристрою безпосередньо або через малий опір (до 1 кВ та вище 35 кВ).

Ізольваною нейтраллю називається нейтраль трансформатора або генератора, яка не приєднана до заземляючих пристроїв (1 кВ - 35 кВ включно).

Резонансно заземленою (компенсованою) нейтраллю називається нейтраль, що приєднана до заземляючих пристроїв через реактори — апарати, що компенсують ємнісний струм мережі (трансформатори, котушки індуктивності, з великим індуктивним опором).

  1. Як виконати заземлення електроустановки в умовах вібрації ?

Приєднанна заземлюючих провідників до заземлювача, заземляючого контура та до заземляючої конструкції здійснюється зваркою, а до корпусів апаратів, машин зваркою або болтовим з’єднанням. Провідник який з’єднує електроустановку із заземляючим пристроєм повинен бути захищений від корозії та виготовлений у вигляді плетеного провідника, що витримує величезну кількість вібраційних рухів та має запас довжини, що забезпечує вільний рух установки під час вібрації без натягу заземляючого провідника.

  1. Перша допомога при ураженні електричним струмом.

При ураженні людини електричним струмом надається перша допомога:

  1. Звільнення людини від дії електричного струму.

  2. Надання долікарської допомоги.

  3. Вилик лікаря.

Долікарська допомога.

  1. Оцінити стан потерпілого:

А) Якщо у потерпілого відсутня свідомість, дихання, пульс, шкіряний покрив синій, зіниці розширені можна вважати, що потерпілий знаходиться у стані клінічної смерті і тоді необхідно робити штучне дихання і масаж серця.

Б) Коли у потерпілого присутні дихання і свідомість потрібно запитати про самопочуття перевести його в лежаче положення та викликати лікаря. Не можна дозволяти потерпілому рухатись та продовжувати роботу.

Штучне дихання – поставити на спину зняти одяг що заважає диханню, проводиться з розрахунку 12 циклів у хвилину.

Масаж серця - не менше 60 натисків у хвилину та 12 вдувань повітря.

Білет №20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]