Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЙ ЗВІТ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

2. Облік грошових коштів

Для здійснення розрахунків готівкою кожне підприємство має окреме приміщення - касу. Каса СВК «Яблунька» обладнана звуковою сигналізацією, на пульті. Також каса підприємства обладнана внутрішніми металевими дверима-гратами і зовнішніми дверима з металевим покриттям. У касі мається вогнетривкий сейф. Таким чином, можна зробити висновок, що стан охоронності каси підприємства - задовільний.

В касі СВК «Яблунька» зберігаються не тільки наявні гроші, але й цінні папери, грошові документи (путівки) та бланки суворої звітності (трудові книжки і вкладні листки до них, бланки доручень).

В касу підприємства готівка надходить з поточного рахунку, від реалізації сільськогосподарської продукції, від оплати за на­дані послуги, від винних осіб для відшкодування матеріальних збитків, від підзвітних осіб при поверненні невикористаних за призначенням підзвітних сум.

Зберігати в касі готівку дозволяється в межах лімітів, які установлюються підприємством самостійно на підставі розрахунку. Розрахунок залишку ліміту готівки в касі підписується головним бухгалтером та керівником підприємства і затверджується внутрішнім наказом (розпорядженням підприємства). Розрахунок ліміту готівки в касі проводиться на підставі середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси протягом трьох будь-яких місяців поспіль з останніх дванадцяти, що передують терміну встановлення (перегляду) ліміту каси.

Касові операції оформляються документами, типові міжві­домчі форми яких затверджені Мінстатом України за згодою з НБУ і Мінфіном України, і які повинні застосовуватися без змін на всіх підприємствах, незалежно від їх відомчої підпорядкова­ності і форми власності: КО-1 „Прибутковий касовий ордер”; КО-2 „Видатковий касовий ордер”; КО-3 „Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів”; КО-4 „Касова книга”; КО-5 „Книга обліку прийнятих і виданих касиром грошей”.

Оприбутковування готівки в касу здійснюється на підставі прибуткового касового ордера (ф. № КО-1), підписаного голо­вним бухгалтером. Цей документ буде формувати проводку: Дебет 30 «Каса», а кредит 36, 311, 372, 375, 377, 374, 41, 42 та ін..

Виплата грошей з каси працівникам підприємства прово­диться за видатковим касовим ордером (ф. № КО-2), який ви­користовується при виплаті заробітної плати, премій, допомоги, а також при видачі готівки в підзвіт на господарські потреби і на витрати, пов'язані із службовими відрядженнями. Цей документ буде формувати проводку: Дебет рахунків 311, 631, 685, 671, 661, 947 та ін., а кредит 30 «Каса».

Оплата праці, виплата допомоги з тимчасової непрацездат­ності, стипендій, премій тощо проводиться касиром за платіж­ними (розрахунково-платіжними) відомостями. При цьому вида­тковий касовий ордер складається на загальну суму виплат, що затверджена до видачі на титульній сторінці платіжного докуме­нту, а не на кожного одержувача.

Прибуткові і видаткові касові ордери оформляються праців­ником бухгалтерії та до передачі в касу реєструються в Жур­налі реєстрації прибуткових і видаткових касових докуме­нтів (ф. № КО-3) при цьому кожному документу привласню­ється порядковий номер - окремо при реєстрації прибуткових і при реєстрації видаткових ордерів.

Всі факти надходження і вибуття готівки на підприємстві відображаються в касовій книзі (ф. № КО-4). Записи в касовій книзі здійснюються в двох екземплярах через копіювальний па­пір кульковою ручкою темного кольору або чорнилом. Перші екземпляри листів залишаються в касовій книзі. Другі екземпля­ри повинні бути відривними і є звітами касира. Перші та другі екземпляри нумеруються однаковими номерами. Приписки і не обумовлені виправлення в касовій книзі забороняються. Зроблені виправлення завіряються підписами касира і головного бухга­лтера підприємства або особи, яка його замінює.

Записи в касовій книзі здійснюються касиром відразу ж піс­ля отримання або видачі грошей по кожному ордеру. В кінці ко­жного робочого дня касир підбиває підсумки операцій за день, виводить залишок грошей в касі на наступне число і передає до бухгалтерії звіт касира з прикладеними до нього оправдальними документами.

Для узагальнення інформації про наявність і рух грошових коштів в касі підприємства призначений рахунок 30 „Каса”. Рахунок 30 „Каса” – активний, балансовий, має такі субрахунки: 301 „Каса в національній валюті”; 302 „Каса в іноземній валюті”; 303 „Операційна каса в національній валюті”; 304 „Операційна каса в іноземній валюті”.

Бухгалтерія після отримання звіту касира здійснює перевірку обґрунтованості всіх записів в звіті, проставляє кореспонден­цію рахунків на кожному документі і заповнює Журнал-ордер та Відомість 1 с.-г. по кредиту рахунку 30 „Каса” і та відомість 1 с.-г. по дебету рахунку 30 „Каса”, в яких реєструються одер­жані та видані готівкові кошти за день. Аналітичний облік касо­вих операцій ведеться за субрахунками призначеними для обліку валюти за видами валюти. Підсумкові дані Журнал-ордеру 1 с.-г. переносяться в Головну книгу. Схему документообігу касових операцій в СВК «Яблунька» наведено на рис. 2.1.

Рис. 2. Схема документообігу касових операцій в СВК «Яблунька»

У строки, встановлені на підприємстві, але не рідше 1 разу в квартал проводиться раптова ревізія каси комісією, яка призначається наказом керівника підприємства. Комісія складає акт ревізії, в якому вказується результат. Якщо виникли нестачі або надлишки, касир дає пояснення таким явищам. Установа банку, в якому в підприємства відкрито поточний рахунок, систематично, але не рідше ніж 1 раз на 2 роки перевіряє дотримання касової дисципліни.

Сільськогосподарські підприємства для зберігання вільних грошових коштів і проведення безготівкових розрахунків згідно Інструкції "Про відкриття банками рахунків в національній та іноземній валюті", затвердженій постановою Правління НБУ №527 від 18.12.98 р., відкривають в банку основний поточний рахунок і додаткові поточні рахунки.

Облік наявності і руху грошових коштів, які знаходяться на рахунках в банках, ведеться на активному рахунку 31 „Рахунки в банках”. За дебетом рахунку 31 „Рахунки в банках” відображається надходження грошових коштів, а за кредитом – їх використання.

Рахунок 31 „Рахунки в банках” має наступні субрахунки: 311 „Поточні рахунки в національній валюті”, 313 „Інші рахунки в банку в національній валюті”.

Всі операції по руху коштів на рахунку в банках здійснюються на підставі розрахункових документів ( платіжні доручення, платіжні вимоги доручення, розрахункові чеки, акредитиви, векселі), форми яких затверджені НБУ. Основою для запису операцій на рахунку 31 є виписка банку з прикладеними до неї виправдувальними документами.

При журнально-ордерній формі облік наявності і руху гро­шових коштів на рахунку 31 „Рахунки в банках” ведеться в журналі-ордері і відомості 2 с.-г. При використанні електронно-обчислювальних машин всі первинні документи разом з випис­ками банку передаються на машинолічильну установку (МСУ) і на основі їх обробки складаються відповідні машинограми син­тетичного і аналітичного обліку.

На основі цих машинограм на обчислювальних машинах складають машинограму - Оборотну відомість, підсумки якої потім в згрупованому вигляді автоматично переносяться до син­тетичних рахунків в Головну книгу.

Підприємства можуть відкривати в банку рахунки для обліку грошових документів і грошових коштів в дорозі в національній та іноземній валюті. До грошових документів відносяться документи: оплачені путівки в будинки відпочинку та в санаторії, поштові марки, проїзні талони на службові роз’їзди та інше. Їх облік ведеться на рахунку 33 «Інші кошти». Цей рахунок має такі субрахунки: 331 «Грошові документи в національній валюті», 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті».

Операції по рахунку 33 облічуються в Журналі-ордері №2 с.-г. та відомості. За кожним рахунком у названих облікових реєстрах передбачено окремі розділи. Записи здійснюються на підставі виписок банку та інших документів так само, як і на рахунку 31.

Однією з форм безготівкових розрахунків є вексельна форма. Вексель - це письмове боргове зобов'язання векселедавця сплатити векселеодержувачу у встановлений термін певну суму, вказану у векселі.

Для обліку операцій з короткостроковими векселями отриманими призначений рахунок 34 „Короткострокові векселі одержані”. На рахунку 34 „Короткострокові векселі одержані” ве­деться облік заборгованості покупців, замовників та інших дебі­торів за відвантажену продукцію, виконані роботи, надані послуги і за іншими операціями, які забезпечені векселями.

Синтетичний облік за рахунками 34 „Короткострокові век­селі одержані» ведеться в журналі-ордері 8 с.-г. Аналітичний облік ведеться у відомості 8.1. с.-г. „Відомість аналітичного обліку інших розрахунків” за кожним окремим векселедавцем чи векселеотримувачем.

Дані Журналу-ордеру 8 с.-г. переносяться до Головної книги, а підсумки відомості звіряються з даними Журналів-ордерів 2 с.-г., 6 с.-г., 11 с.-г.