Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора по финансам.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
319.6 Кб
Скачать
  1. Рентабельність, сутність і методи обчислення.

Рентабельність — це віднос­ний показник прибутковості, який характеризує ефективність діяльності підприємства загалом або ефективність виробниц­тва окремих видів продукції. Рівень рентабельності розрахо­вують відношенням величини прибутку, отриманого за певний період (місяць, квартал, рік), до поточних витрат або авансова­ної вартості (капіталу). Рентабельність вимірюють у відсотках.

Різноманітність видів прибутку, способів групування й оцін­ки поточних витрат та авансованої вартості зумовлюють на­явність значної кількості показників рентабельності. За часом обчислення визначають рентабельність планову і фактичну. Залежно від рівня узагальнення вихідних даних розраховують рентабельність реалізації окремих видів продукції, видів діяль­ності чи окремих структурних підрозділів, а також рента­бельність діяльності підприємства загалом.

Рентабельність реалізації продукції (Рп) за певний пері­од обчислюють як за окремими її видами, так і за загальним обсягом реалізації. Залежно від завдань аналізу рентабельність реалізованої продукції обчислюють діленням:

- прибутку від реалізації продукції (Пр) на собівартістьреалізованої продукції (Ср):

Рп1 = (Пр / Ср) х 100;

- прибутку від реалізації продукції (Пр) на суму собівартості реалізованої продукції (Ср) та відповідної (розподіленої)суми операційних витрат (Во):

Рп2 = [Пр / (Ср + Во)] х 100;

- прибутку від реалізації продукції (Пр) на дохід від реалізованої продукції (Ор):

Рп3 = (Пр / Ор) х 100;

- прибутку від реалізації продукції (Пр) на собівартість реалізованої продукції (Ср), зменшену на суму матеріальних витрат (Вм):

Рп4 = [Пр / (Ср- Вм)] х 100

Рентабельність діяльності підприємства обчислюють відношенням загальної суми прибутку підприємства (операцій­ного чи від звичайної діяльності) до поточних витрат (собівар­тості реалізованої продукції чи доходу від реалізації) або варто­сті підприємства, авансованої в основний та оборотний капітали. Рентабельність діяльності підприємства обчислюють діленням:

- прибутку від операційної діяльності (По) на собівартість реалізованої продукції (Ср):

Рд1 = (По / Ср) х 100;

- прибутку від операційної діяльності (По) на дохід від реалізації продукції (Ор):

Рд2 = (По / Ор) х 100;

- прибутку від звичайної діяльності (Пз) на суму основного (Кос) та оборотного (Коб) капіталів підприємства:

Рд3 = [Пз / (Кос + Коб)] х 100

Різні варіанти обчислень прибутку, поточних витрат, авансо­ваної вартості, що ними користуються для розрахунку рентабе­льності, зумовлюють наявність значної кількості показників рен­табельності.

Обчислення рентабельності окремих видів продукції (робіт, по­слуг) може здійснюватися на основі показників прибутку від їх випуску або реалізації. При цьому поточні витрати можна брати в таких варіантах: собівартість продукції (виробнича); собівартість продукції за виключенням матеріальних витрат (заново створена вартість); вартість продукції в цінах виробника (вартість за міну­сом непрямих податків).

Для розрахунку рівня рентабельності підприємств можуть використовуватися: загальний прибуток; прибуток від реалізації продукції (робіт, послуг), тобто від основної діяльності. При цьому прибуток зіставляється з авансованою вартістю, яку мо­жна визначати в різних варіантах (весь капітал підприємства, власний капітал, позиковий капітал, основний капітал, оборот­ний капітал).

Для розрахунку рентабельності галузей економіки береться загальна сума прибутку, отримана підприємствами, об'єднан­нями, іншими госпрозрахунковими формуваннями, що входять у відповідну галузь економіки. На рівень рентабельності галузі впливатиме наявність у ній низькорентабельних і збиткових під­приємств.