Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.1(п).rtf
Скачиваний:
23
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
460.06 Кб
Скачать

Охорона праці жінок.

Забороняється застосування праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці згідно з “Переліком важких робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок” затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.93р. № 256.

Граничні норми підіймання і переміщення важких речей жінками затверджено наказом МОЗ України від 10.12.93р. № 241.

Підіймання і переміщення вантажів при чергуванні з іншою роботою /до 2 разів на годину/ - гранично допустима вага вантажу 10 кг.

Підіймання і переміщення вантажів постійно протягом робочої зміни - 7 кг.

Сумарна вага вантажу, який переміщується протягом кожної години робочої зміни, не повинна перевищувати:

з робочої поверхні - 350 кг.

з підлоги - 175 кг.

Примітка: 1. У вагу вантажу, що переміщується, включається вага тари і

упаковки.

2. При переміщенні вантажу на візках або у контейнерах докла-

дене зусилля не повинно перевищувати 10 кг.

3. Рівнем робочої поверхні вважається робочий рівень конвеєра,

стола, верстата тощо згідно з ГОСТами 12.2.032-78 та

12.2.033-78.

Вагітних жінок, матерів, які годують дітей грудьми і жінок, які мають дітей у віці до 1 року, забороняється залучати до роботи в нічний час /з 22.00 до 6.00 ранку/, до надурочної роботи і роботи у вихідні та святкові дні та направляти у відрядження. Жінки, які мають дітей віком від 1 до 8 років, можуть залучатись до виконання позаурочних робіт або направлятись у відрядження тільки з їхньої згоди.

У відповідності із законодавством вагітні жінки за лікарським висновком переводяться на час вагітності на іншу, більш легку роботу із збереженням середньої зарплати по попередній роботі. Жінкам надається відпустка по вагітності, родах, тривалість якої встановлює діюче законодавство.

Закон забороняє відмовляти у прийомі на роботу і знижувати їм заробітну плату, мотивуючи це вагітністю або годуванням дитини.

Не допускається звільнення по ініціативі адміністрації вагітних жінок, матерів, які годують дітей грудьми, жінок, які мають дітей до 1 року, крім випадків повної ліквідації підприємства.

Охорона праці неповнолітніх.

Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років. За згодою одного з батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли 15 років.

На кожному підприємстві, в установі, організації має вестися спеціальний облік працівників, які не досягли вісімнадцяти років, із зазначенням дати їх народження.

Усі особи, молодші 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щорічно підлягають обов’язковому медичному оглядові.

Відповідно до "Переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх" затвердженого наказом МОЗ України 31.03.1994р.№46 забороняється використовувати осіб молодше 18 років на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також залучати їх до піднімання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми /16,4 кг/, визначені "Граничними нормами підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми", затвердженими наказом МОЗ 22.03.1996р.№59

Забороняється залучати неповнолітніх до нічних та надурочних робіт і до робіт у вихідні та святкові дні.

Щорічні відпустки особам молодше 18 років надаються в літній час або, на їх бажання, в будь-яку іншу пору року. Тривалість відпустки - один календарний місяць.

Правила внутрішнього трудового розпорядку.

Робочий час, час відпочинку.

У відповідності до Закону України про охорону праці кожен громадянин зобов’язаний дотримуватись дисципліни праці. Вона основується на свідомому і добросовісному виконанні робітниками і службовцями своїх трудових обов’язків. Адміністрація підприємства зобов’язана до початку роботи ознайомити робітників і службовців з установленим завданням, забезпечити здорові і безпечні умови праці, справний стан машин, верстатів та інструменту. Майстри і начальники дільниць та цехів несуть персональну відповідальність за забезпечення безпечних і здорових умов праці.

Адміністрація зобов’язана постійно контролювати дотримання робітниками всіх вимог інструкцій по охороні праці. Робітники зобов’язані носити і використовувати видані їм спецодяг, спецвзуття, засоби індивідуального захисту. Невиконання робітником вимог інструкцій по охороні праці являється порушенням виробничої дисципліни.

Робітники зобов’язані утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце, підтримувати чистоту на території підприємства і в побутових приміщеннях, передавати своєму зміннику робоче місце, обладнання і пристосування у справному стані. Робітники зобов’язані усувати причини порушення нормального проведення робіт. Якщо робітник не у змозі сам прийняти міри, він повинен негайно повідомити про це адміністрацію.

Робочий час в ПАТ “Івано-Франківськгаз” починається з 8.00 і закінчується в 17.15, в п’ятницю - 16.00. Обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Вихідні дні: субота та неділя, крім того, у свята, передбачені законодавством України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]