Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Євтушенко мммммммм.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
724.99 Кб
Скачать

1.7. Висновки

Господарська діяльність ДП “Макарівське лісове господарство” спрямована на збереження підвищення продуктивності лісів, їх охорону та відтворення, посилення їх корисних властивостей, задоволення зростаючих потреб у деревині та інших лісових ресурсах, і на їх раціональне використання. Господарська діяльність лісогосподарського підприємства включає проведення рубок головного користування, рубок догляду за лісом, відновлення лісів і лісорозведення, ведення мисливського господарства і тому подібне.

Ліси є об’єктом ведення лісового господарства. Враховуючи довготривалість їх росту та формування, ведення господарства в них – справа досить складна і потребує глибоких знань біології лісу. На відміну від корисних копалин ліси відносяться до ресурсів, які здатні відтворюватись. При веденні лісового господарства не можна допускати природну загибель старих насаджень без використання деревини, це буде нерозумно.

Підводячи підсумки по господарські діяльності ДП “Макарівське лісове господарство”, необхідно відмітити, що усі види господарської діяльності велися в основному з дотриманням діючих нормативних актів. Вони були направлені на підвищення їх захисних властивостей. Негативного впливу на навколишнє середовище господарська діяльність не зробила.

Розділ 2. Досвід створення лісових культур на підприємстві

2.1. Етапи розвитку лісокультурної справи на підприємстві

Створенням лісових культур на території ДП “Макарівське лісове господарство” стали займатися приблизно 90 років тому назад. Доказом цього являється наявність найбільш старих культур які збереглися, найкращі зразки лісових культур в цьому віці знаходяться в Козачинському лісництві.

Культури ялини, сосни, модрини 50-60 років зустрічаються в усіх лісництвах підприємства. Культури цього часу створювались переважно чистими породами ялини, дуба.

Ведення лісових культур в широких масштабах почалось лише після революційного періоду. Із тих, що є в натурі лісових культур старших років можна привести як найкращі – слідуючі: Козачинське лісництво кв.52, вид.2, 6Сз 4Бп, А= 65 р., Н=20 м, Д=24 см., повнота 0,8, запас 220 м3/га.; кв. 53, вид.2, 8Дз 2Гз+Клг, А= 80 р., Н= 24 м., Д= 28 см., запас 250 м3/га.

За минулий ревізійний період посів і посадка лісу були проведені на площі 4094 га, в тому числі на землях підприємства 2364 га, з них реконструкція насаджень 14 га, на непридатних для сільського господарства землях 1803 га.

На сільськогосподарських землях культури створювались шляхом посадки. Підготовка грунту проводиться боронами (тракторами), догляд механізований.

При створені лісових культур дотримуються запроектованих відомостей, дотримуються принципу створення змішаних культур з 2-3-х, а інколи і 4-х цінних порід, що сприяє створенню високопродуктивних насаджень.

Направленість та результативність ходу природного поновлення лісу як на лісових ділянках не вкритих лісовою рослинністю, так і під пологом насаджень в регіоні вивчені в достатній мірі. Висновки науки та передового виробничого досвіду в цьому відношенні такі:

Відновлення вирубок сосни в корінних типах лісорослинних умов протікає переважно нерівномірно та незадовільно (недостатнє або ж зі зміною сосни м’яколистяними породами).

Відновлення дуба в судібровах та дібровах проходить в основному зі змінною головної породи (на граб чи м’яколистяні породи).

У дібровах, представлених чистими дубовими деревостанами, поновлення після рубки проходить в основному тільки за рахунок насіннєвих екземплярів. Постійно існуюча тенденція зміни дуба менш цінними породами пояснюється його екологічними особливостями, які полягають в слабкій конкурентоспроможності через повільний ріст на початку свого розвитку та більшої періодичності плодоношення.

Відновлення березових та вільхових вирубок при відсутності погіршуючих факторів проходить успішно, а осикових — найкращим чином за рахунок значного плодоношення та кореневих паростків.

З розрахунком вище викладеного можна зробити висновок, що в умовах держлісгоспу лісовідновлення може носити змішаний характер: переважання природного лісовідновлення разом зі збереженням існуючого підросту корінних порід. У сирих та мокрих типах лісу, де вирощування лісових культур складне, переважає природне поновлення.

Поруч з позитивними сторонами по проведенню лісовідновних заходів, є ряд недоліків, на що підприємству потрібно звернути увагу: створення лісових культур на ділянках з невідповідним типом лісорослинних умов, вирощування однорічного лісосадильного матеріалу в розсадниках. Спостерігались випадки невчасного догляду за лісовими культурами.