Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова лісові культури Яся.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать

1.6. Роль і значення лісового господарства в економіці району.

1.6.1. Економічна характеристика району розташування Шацького нпп

Шацький НПП розташований в одному з відносно розвинутих районів Волинської області. Тут основними галузями народного господарства є харчова промисловість, сільське господарство, лісове господарство, рекреація.

Сільськогосподарське виробництво на території парку, як і у всьому Шацькому районі має м΄ясо-молочний напрямок з розвинутим картоплярством. З посівних площ під зерновими культурами зайнято 45,1 %, льоном – 8,5 %, овочам – 8,5 % (в т.ч. картоплею – 7,7 %), кормовими культурами – 37,9 %. Врожайність зернових культур складає 24,5 ц з га (в т.ч. озимої пшениці – 38,7 ц з га), льону на волокно – 7,2 ц з га, картоплі – 140 ц з га. У тваринництві найбільшу частину поголів΄я складає велика рогата худоба, свині, вівці.

В цілому, промислові підприємства спеціалізуються на переробці місцевих природних ресурсів та забезпеченні потреб населення. З підприємств харчової промисловості в смт.Шацьк функціонують: харчокомбінат (випічка хлібу, виготовлення ковбасних виробів), рибцех. З інших галузей промисловості – промкомбінат (швейні вироби та меблі), лісопереробний комплекс Шацького держлісгоспу (тара, штахетник, деревна стружка, хвойне борошно, деревне вугілля, консервна продукція), Шацький держлісгосп.

Потреба в деревині в цілому по району становить 60 тис. м3 в рік, з них ділової деревини – 36 тис. м3.

Потреба в деревині з лісів парку задовільняється на 5 %, в тому числі ділової деревини на 3 %. Інша деревина заготовляється в лісах Шацького ДЛГ, в лісах колективних сільськогосподарських підприємств та завозиться з інших регіонів країни.

Річна потреба в деревині та її фактична заготівля по лісогосподарських підприємствах Шацького району (тис. М3).

Назва споживачів

Річна потреба в деревині

Фактична заготівля деревини

та лісозаготівельників

Всього

В тому числі

Всього

В тому числі

ділова

дрова

ділова

дрова

1

2

3

4

5

6

7

Місцеві споживачі деревини, всього

в тому числі:

  • колгоспи, населення, школи, лікарні, сільські та районні організації

  • підприємства місцевої промисловості, які переробляють деревину

50

36

14

15

6

9

35

30

5

Підприємства, які ведуть заготівлю деревини, всього

1) Шацький НПП

в тому числі:

  • територія безпосереднього підпорядкування

  • Шацький ДЛГ

  • ліси КСП, що входять до складу парку

2) Піщанське МСЛП

3) КСП Шацького р-ну

24,8

20,1

3,8

14,8

1,5

3,1

1,6

8,5

7,7

0,2

7,3

0,2

0,6

0,2

16,3

12,4

3,6

7,5

1,3

2,5

1,4

Завіз деревини з інших районів області та регіонів країни

10,5

2,4

8,1

Багаті рекреаційно-курортні ресурси району розташування Шацького ПНП роблять його перспективним для організації відпочинку, туризму, санаторного лікування. Переважаючий розвиток одержав загальнооздоровчий відпочинок на берегах озер Світязь і Пісочне. На берегах цих озер є велика кількість баз відпочинку, спортивно-оздоровчих та дитячих таборів. На озері Пісочне функціонує санаторій “Лісова пісня” загальнооздоровчого профілю на 450 місць, на озері Світязь працює пансіонат “Шацькі озера” на 630 місць.

Перевезення пасажирів в зоні парку проводиться автобусними та легковими автомобілями. Більшість відпочиваючих та туристів прибувають в парк через місто Любомль, яке знаходиться за 34 км від смт.Шацьк. В Шацьку функціонує автобусна станція. Більша частина автобусів транзитні, далекого слідування. Основні напрямки руху пасажирів це міста Любомль, Ковель, Луцьк, Володимир-Волинський, Львів, Тернопіль.