Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логистика 40-60.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.10.2019
Размер:
186.95 Кб
Скачать

42. Види і характеристика складів

Склади є одним з найважливіших елементів логістичних систем. Об'єктивна необхідність в спеціально облаштованих місцях для утримання запасів існує на всіх стадіях руху матеріального потоку, починаючи від первинного джерела сировини і закінчуючи кінцевим споживачем. Цим пояснюється наявність великої кількості різноманітних видів складів.

В широкому діапазоні варіюються розміри складів: від невеликих приміщень загальною площею в кілька сотень квадратних метрів до складів-гігантів, що покривають площі в сотні тисяч квадратних метрів.

Розрізняються склади і по висоті укладання вантажів. В одних вантаж зберігається не вище людського зросту, в інших необхідні спеціальні пристрої, здатні підняти і точно укласти вантаж в клітинку на висоті 24 м і більше.

Склади можуть мати різні конструкції: розміщуватися в окремих приміщеннях (закриті), мати тільки дах або дах і одну, дві або три стіни (напівзакриті). Деякі вантажі зберігаються взагалі поза приміщеннями на спеціально обладнаних майданчиках, у так званих відкритих складах.

У складі може створюватися і підтримуватися спеціальний режим, наприклад, температура, вологість.

Склад може призначатися для зберігання товарів одного підприємства (склад індивідуального користування), а може на умовах лізингу здаватися в оренду фізичним чи юридичним особам (склад колективного користування або склад-готель).

Розрізняються склади і за ступенем механізації складських операцій: немеханізовані, комплексно-механізовані, автоматизовані і автоматичні.

Суттєвою ознакою класифікації складів є можливість доставки і вивезення вантажу з допомогою залізничного або водного транспорту. Згідно з цією ознакою розрізняють пристанційні або портові склади (розташовані на території залізничної станції або порту), прирейкові (мають підведену залізничну гілку для подачі і прибирання вагонів) і глибинні. Для того, щоб доставити вантаж від станції, пристані або порту в глибинний склад, необхідно скористатися автомобільним транспортом.

Залежно від широти асортименту зберігається вантажу виділяють спеціалізовані склади, склади зі змішаним або універсальним асортиментом.

Більш докладно розглянемо класифікацію складів за ознакою місця в загальному процесі руху матеріального потоку від первинного джерела сировини до кінцевого споживача готової продукції (рис. 101).

Рис. 101. Класифікація складів за ознакою місця в загальному процесі руху матеріального потоку від первинного джерела сировини до кінцевого споживача

За цією ознакою можна виділити дві основні групи складів:

1) склади на ділянці руху продукції виробничо-технічного призначення;

2) склади на ділянці руху товарів народного споживання.

У свою чергу, склади першої групи поділяється на склади готової продукції підприємств-виробників, склади сировини та вихідних матеріалів підприємств-споживачів продукції виробничо-технічного призначення і склади сфери обігу продукції виробничо-технічного призначення.

Склади другої групи поділяються на склади підприємств оптової торгівлі товарами народного споживання, які перебувають у місцях виробництва цих виробів, і склади, що знаходяться в місцях їх споживання. Склади торгівлі в місцях виробництва належать так званим вихідним оптовим базам, склади в місцях споживання - торговим оптовим базам.

Принципова схема проходження матеріального потоку через ланцюг складів різних підприємств наведена на рис. 102.

Рис. 102. Принципова схема ланцюга складів на шляху матеріального потоку від первинного джерела сировини до кінцевого споживача