Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика організації проектно-технологічної дія...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
2.19 Mб
Скачать

5. Методика проектування і виготовлення виробів у техніці в'язання гачком.

На сьогоднішній день доцільною є розробка таких педагогічних технологій, які б дали змогу формувати творчу особистість, здатну вирішувати питання економічного, політичного та соціального розвитку держави. Поряд з іншими технологіями (технологія проблемного навчання, технологія індивідуального та групового навчання, технологія розвиваючого і саморозвиваючого навчання) метод проектів сьогодні виступає як системоутворюючий компонент педагогічних технологій і орієнтує не на інтеграцію фактичних знань, а на застосування актуалізованих знань і придбання нових для активного включення в проектну діяльність.

У процесі навчання вчитель завжди використовує різні методи. Проектний метод у шкільній освіті в наш час розглядається як альтернатива класно-урочній системі. Технологія навчання на основі методу проектів представляє один з можливих способів проблемного навчання, у процесі якого ставиться навчальна задача з вихідними даними і окреслюються заплановані результати. Все інше учні виконують самостійно: намічають проміжні задачі,

шукають шляхи їх вирішення, діють, порівнюють отримане з необхідним, коректують діяльність. У процесі проектування набуваються нові знання, образи дій, придбаний досвід, що дозволяє вважати проектне навчання методом розвиваючого навчання При проектному методі навчання відбувається формування навчально-дослідннцьких вмінь учнів, яке здійснюється шляхом залучання школярів у процеси проектування і реалізації. Тому метод проектів виступає як елемент наукової творчості учнів.

Навчальний проект - самостійна, творча, завершена робота учня, яка відповідає його віковим можливостям і виконана відповідно до узагальненого алгоритму проектування: від ідеї до її втілення в реальність. Результатом роботи школяра над проектом є новий продукт, конкретний досвід або знання, придбані самостійно.

Навчальне проектування варто розглядати як специфічну практичну діяльність учнів. За характером - це експеримент, за спрямованістю -виробнича діяльність, за завданням - навчання і виховання.

Мета проектування буде досягнута за умови виконання учнями проектів, що включають засвоєння інформації, оволодіння робочими прийомами, технологічними операціями й оцінним ставленням до передбачуваних і досягнутих результатів трудової діяльності.

Правильна організація проектної діяльності на уроках є необхідною умовою педагогічного процесу. Модель педагогічного проектування вчителя по розробці і керівництву навчальним проектуванням школярів можна наочно представити у вигляді схеми алгоритму, що містить три етапи: 1-проектувальний, 2-реалізації проекту, 3-аналітичний. Кожний з цих етапів включає ряд послідовних дій педагога, завдання якого полягає в створенні ним системи планованих і реалізованих дій, необхідних умов і засобів, для досягнення визначених цілей.

Тому логіка побудови діяльності учнів при виконанні проекту повинна відповідати загальній структурі проектування, що розглядалася в дослідженнях В.Д.Симоненка, Ж.Т.Тощенка, Т.О.Антонюка, П.П.Блонського, С.Т.Шацького, О.М.Коберника, С.М.Ящука та інших. Аналіз їх праць дає можливість виділити такі основні етапи проектно-технологічної діяльності.

Перший - організаційно-підготовчий етап включає в себе: пошук і аналіз проблеми, вибір теми проекту, планування проектної діяльності по етапах, збір, вивчення й обробка інформації з теми проекту.

Другий - конструкторський етап передбачає: пошук оптимального рішення задачі проекту (дослідження варіантів конструкції з урахуванням вимог дизайну, вибір технології виготовлення, економічна оцінка, екологічна експертиза), складання конструкторської і технологічної документації.

Третій - технологічний етап: складання плану практичної реалізації проекту, добір необхідних матеріалів, інструментів й устаткування, виконання запланованих технологічних операцій, поточний контроль якості, внесення при необхідності змін у конструкцію і технологію.

Четвертий - заключний етап має на меті оцінити якість та проаналізувати результати виконання проекту, вивчити можливості використання результатів проектування (виставка, продаж, включення в банк проектів, публікація).

Розглянемо методику розробки творчого проекту під час виготовлення учнями старших класів виробів, в'язаних гачком, яка починається з тематичного планування. Після нього розробляється зміст організації навчання учнів на кожному занятті в процесі виконання проекту і закінчується аналізом навчальних проектів школярів.

Тема проекту учнів: "Виготовлення декоративного виробу в техніці в'язання гачком". Для виконання даного проекту передбачається 16 годин.

Етапи проектно-технологічної діяльності

1 .Організаційно-підготовчий етап - вибір теми проекту, аналіз літератури - 4 години

2.Конструкторський етап - розробка схеми візерунка, оформлення конструкторсько-технологічної документації - 4 години 3.Технологічний етап - виготовлення готового виробу - 6 годин 4.Заключний етап - захист проекту і проведення виставки виробів - 2 години

Орієнтовне тематичне планування

Заняття 1.

Виявлення проблеми. Підготовка учнів до вивчення потреб у необхідності в 'язаних виробів.

З історії стародавнього рукоділля, техніка в'язання гачком (розповідь, проблемна бесіда). Оформлення інтер'єра будинку декоративними в'язаними виробами (розповідь, вправи). Правила безпечної праці при в'язанні гачком. Види гачків і використовуваних ниток (розповідь, обговорення). Алгоритм проектної діяльності (дослідження, обговорення). Виявлення проблеми, дослідження потреб у в'язаних виробах. Діагностика знань і вмінь (тестування).

Заняття 2.

Формулювання теми і завдань проекту.

Аналіз потреб у в'язаних виробах (дослідження, аналіз). Можливості задоволення потреб (бесіда, обговорення). Тема і завдання проектної діяльності (обговорення). Планування виконання проекту (вправи). Підготовка матеріалів до роботи.

Заняття 3.

Визначення вимог до проектованого виробу (порівняльний аналіз). Висування ідей і вибір кращого варіанта виробу («мозковий штурм»).

Вивчення основних елементів в'язання гачком, прийомів роботи, умовних позначок (вправи, самостійна робота).

Заняття 4.

Вибір техніки в'язання гачком і розробка композиції виробу. Вибір технології виготовлення виробу, дослідження малюнків і схем візерунків (аналіз, дослідження). Розробка композиції виробу (вправи).

Заняття 5.

Складання конструкторе ько-техіюлогічиої документації на виготовлення виробу (бесіда, самостійна робота).

Заняття б.

Економічна й екологічна оцінки об'єкта діяльності (бесіда, дослідження).

Розрахунок собівартості виробу (самостійна робота, ігрова ситуація). Поняття про прибуток і ціну (бесіда, самостійна робота). Виготовлення виробу (самостійна робота, консультації).

Заняття 7.

Оформлення пояснювальної записки (самостійна робота, консультації). Способи остаточної обробки готового виробу, зв'язаного гачком (бесіда, вправи).

Заняття 8.

Оцінка й аналіз проекту. Захист проекту (обговорення, самооцінка).

Виставка виробів (аналіз). Заключна діагностика знань та вмінь по темі (тестування).

У процесі виконання проектів результати діяльності школярів фіксуються ними в пояснювальній записці, у яку включаються: обґрунтування вибору теми, хід вирішення конструкторсько-технологічних задач, складання технологічної карти виготовлення виробу, розрахунок собівартості виробу.

Пропонуємо варіант проведення уроку на тему і задач проекту "Проектування і виготовлення декоративного виробу в техніці в'язання гачком".