Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
testi_protses_2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Тема 22: Особливості провадження у справах про злочини неповнолітніх і застосування примусових заходів медичного характеру

№ 2101 У якій відповіді правильно зазначено, які справи вважаються справами про злочин неповнолітнього ? ?справи, у яких особа не досягла віку кримінальної відповідальності; ~ справи, у яких суб'єкт злочину досяг віку кримінальної відповідальності (14, 16 років), але не досяг 18-річного віку до моменту провадження у кримінальній справі; ?справи, у яких особа не досягла 11-річного віку; ?справи, у яких суб'єкт злочину досяг віку кримінальної відповідальності (14, 16 років), але не досяг 20-річного віку до моменту провадження у кримінальній справі; ?справи, про суспільно-небезпечні діяння, вчинені неосудними неповнолітніми.

№ 2102 У якій відповіді правильно зазначено положення, що розкриває правило про обов’язковість досудового розслідування справ про злочини неповнолітніх? ?досудове слідство у справах про злочини неповнолітніх проводиться лише в справах про вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину; ?досудове слідство у справах протокольної форми досудової підготовки матеріалів про злочини неповнолітніх не проводиться; ?досудове слідство у справах про злочини неповнолітніх проводиться, якщо це визнає за необхідне прокурор; ~ досудове слідство за всіма категоріями справ без винятку стосовно неповнолітніх є обов'язковим; ?досудове слідство у справах про злочини неповнолітніх проводиться, якщо про це клопоче потерпілий.

№ 2103 У якій відповіді правильно зазначено хто, за загальним правилом, провадить досудове слідство у всіх справах про злочини, вчинені неповнолітніми? ?слідчі податкової міліції; ~ слідчі органів внутрішніх справ; ?слідчі служби безпеки; ?слідчі прокуратури; ?прокурор.

№ 2104 У якій відповіді правильно зазначено як встановлюється вік неповнолітнього у разі відсутності відповідних документів та неможливості їх одержання? ?шляхом допитів батьків неповнолітнього чи осіб, котрі їх заміняють; ?шляхом освідування неповнолітнього; ~ шляхом проведення судово-медичної експертизи; ?шляхом пред’явлення неповнолітнього для впізнання; ?шляхом проведення судово-психіатричної експертизи.

№ 2105 У якій відповіді неправильно зазначено, для встановлення яких обставин справи про злочин неповнолітнього проводиться експертиза спеціалістами в галузі дитячої та юнацької психології, психіатрії або комплексна експертиза у вказаних галузях знань? ?для з'ясування питання, чи міг він повністю усвідомлювати значення своїх дій; ?для з'ясування питання в якій мірі неповнолітній міг керувати своїми діями; ?для встановлення стану загального розвитку неповнолітнього; ?для встановлення рівня розумової відсталості неповнолітнього; ~ для встановлення типу характеру неповнолітнього;

№ 2106 У якій відповіді правильно зазначено через кого, як правило, неповнолітній обвинувачений викликається до слідчого, прокурора чи до суду? ~ через його батьків або інших законних представників; ?через представника ЖЕКу; ?через адміністрацію навчального закладу, де він навчається; ?через представника місцевої ради депутатів; ?через представника виконавчого комітету місцевої ради депутатів.

№ 2107 У якій відповіді правильно зазначено через кого неповнолітній обвинувачений, який перебуває під вартою, викликається до слідчого, прокурора чи до суду? ~ через адміністрацію місця попереднього ув'язнення; ?через адміністрацію навчального закладу, де він навчається; ?через його батьків або інших законних представників; ?через представника місцевої ради депутатів; ?через представника виконавчого комітету місцевої ради депутатів.

№ 2108 У відповіді під котрим номером правильно зазначено, що повинно бути з'ясовано в кожному випадку слідчим, якщо неповнолітній брав участь у вчиненні злочину разом з дорослим? ?можливість їх солідарної відповідальності; ?можливість закриття кримінальної справи щодо неповнолітнього; ?можливість зупинення провадження щодо неповнолітнього; ?можливість притягнення його до кримінальної відповідальності; ~ можливість виділення справи про неповнолітнього в окреме провадження;

№ 2109 У якій відповіді правильно зазначено, хто з дозволу слідчого може бути присутній при оголошенні неповнолітньому обвинуваченому про закінчення слідства і пред'явленні йому матеріалів справи ? ?священнослужитель; ~ законний представник неповнолітнього; ?педагог; ?психолог; ?адвокат.

№ 2110 У якій відповіді неправильно зазначено права законного представника неповнолітнього підсудного в судовому розгляді? ?заявляти відводи; ?заявляти відводи і клопотання. ?брати участь у дослідженні доказів; ~ одержувати висновки експерта; ?подавати докази;

№ 2111 У відповіді під котрим номером неправильно зазначено кого повідомляє суд про час і місце розгляду справи неповнолітнього? ~ спостережну комісію; ?службу у справах неповнолітніх; ?міліцію у справах неповнолітніх; ?підприємство, установу та організацію, в яких навчався неповнолітній; ?підприємство, установу та організацію, в яких працював неповнолітній.

№ 2112 У якій відповіді неправильно зазначено права представника служби у справах неповнолітніх у судовому розгляді справи про злочин неповнолітнього? ?заявляти клопотання; ?ставити запитання свідкам, експертові і спеціалістові; ?ставити запитання підсудному, його законним представникам, потерпілому; ~ виступати у судових дебатах; ?висловлювати думку з приводу найбільш доцільної форми перевиховання підсудного.

№ 2113 У якій відповіді правильно зазначено рішення, яке приймає суддя, одержавши від прокурора справу щодо неповнолітнього в порядку, передбаченому ст. 7-3 або 9 КПК України, якщо він згоден з рішенням, прийнятим слідчим або прокурором? ?призначає неповнолітньому громадського вихователя; ~ призначає її до розгляду в судовому засіданні у строк не пізніше десяти днів; ?направляє справу на додаткове розслідування; ?обирає до неповнолітнього запобіжний захід; ?направляє неповнолітнього до приймальника розподільника.

№ 2114 У відповіді під котрим номером правильно зазначено, коли суд під час судового розгляду справи вправі своєю ухвалою видалити неповнолітнього підсудного із залу судового засідання? ?коли допитуються інші учасники процесу; ?коли допитуються представники навчального закладу, де навчається неповнолітній; ~ на час дослідження обставин, що можуть негативно вплинути на неповнолітнього; ?коли допитуються його батьки; ?коли про це просить сам неповнолітній.

№ 2115 У відповіді під котрим номером правильно зазначено, який спеціальний запобіжний захід застосовується до неповнолітнього обвинуваченого? ?підписка про невиїзд; ?обмеження в часі перебування поза місцем його проживання; ?поміщення в приймальник-розподільник; ?затримання; ~ віддання неповнолітнього під нагляд батьків, опікунів, піклувальників або адміністрації дитячої установи;

№ 2116 У якій відповіді правильно зазначено, яке особливе питання, суд зобов'язаний обговорити при постановленні вироку в разі звільнення неповнолітнього від відбування покарання з випробуванням чи застосування до нього покарання не зв'язаного з позбавленням волі? ?про направлення неповнолітнього на навчання до спеціальної школи. ?про призначення неповнолітньому опікуна; ?про відстрочку виконання вироку; ~ про необхідність призначення неповнолітньому громадського вихователя; ?про винесення окремої ухвали;

№ 2117 У відповіді під котрим номером правильно зазначено, на який строк особу, яка вчинила у віці від 11 до 14 суспільно-небезпечне діяння, може бути поміщено у приймальник розподільник для неповнолітніх? ?до 35 діб. ~ до 30 діб; ?до 20 діб; ?до 15 діб; ?до 10 діб;

№ 2118 У якій відповіді правильно вказаний обов’язковий випадок призначення судово-психіатричної експертизи? ?визначення психічного стану очевидця подій; ?встановлення тяжкості психічної хвороби обвинуваченого; ?встановлення психічного стану обвинуваченого, якщо у слідчого є сумніви в його інтелектуальному розвитку; ~ визначення психічного стану обвинуваченого за наявності в справі даних, які викликають сумнів щодо його осудності; ?встановлення психічного стану потерпілого, якщо слідчий дійшов висновку, що обвинувачений не розуміє значення своїх дій і не може керувати ними.

№ 2119 У якій відповіді правильно вказано, які дії вчиняє прокурор, отримавши справу з постановою слідчого про направлення справи для застосування примусових заходів медичного характеру? ~ у 5-денний строк розглянути (затвердити) постанову; ?затвердити постанову у 24-годинний термін; ?затвердити постанову у 3-денний строк; ?у 7-денний строк розглянути (затвердити) постанову; ?у 10-денний строк розглянути (затвердити) постанову.

№ 2120 У якій відповіді правильно вказано, у якій формі проводиться судове засідання у справі про застосуванню примусових заходів медичного характеру? ?закрито, якщо клопоче особа, стосовно якої слухається справи; ?закрито, якщо надійшло клопотання захисника; ?закрито, якщо клопоче законний представник; ~ відкрито; ?закрито;

№ 2121 У якій відповіді правильно вказано назву процесуального документу, яким вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру? ?розпорядження судді; ~ постанова судді; ?висновок суду; ?постанова прокурора; ?вирок суду.

№ 2122 У якій відповіді правильно вказана підстава для застосування примусових заходів медичного характеру? ?недосягнення особою 14-річного віку; ?визнання особи інвалідом ІІ групи; ~ визнання особи обмежено осудною; ?психічна хвороба особи; ?тяжка психічна чи інша хвороба.

№ 2123 У якій відповіді правильно вказаний один з видів примусових заходів медичного характеру, які можуть застосовуватись до осіб, визнаних неосудними? ?надання амбулаторної психіатричної допомоги в приватному порядку; ?госпіталізація до приватного психіатричного закладу; ?госпіталізація до державного психіатричного закладу; ~ надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку; ?встановлення за неосудним примусового нагляду членами сім’ї;

№ 2124 У яких відповідях правильно вказані приводи до судового розгляду справи про скасування чи зміну примусових заходів медичного характеру? ?клопотання близьких родичів особи, до якої застосовуються заходи; ?клопотання захисника; ~ подання головного психіатра органу охорони здоров’я за місцем знаходження психіатричного закладу, де перебуває особа; ?подання прокурора за місцем знаходження психіатричного закладу, де перебуває особа; ?власна ініціатива суду, який приймав рішення про застосування примусових заходів;

№ 2125 У яких відповідях правильно названі документи, на підставі яких здійснюється розгляд питання про скасування примусових заходів медичного характеру? ~ висновок комісії лікарів – психіатрів з обґрунтуванням необхідності скасування заходів медичного характеру; ?історія хвороби особи, до якої застосовується примусові заходи медичного характеру; ?довідка диспансеру; ?довідка медичного закладу, де перебуває особа про її психічний стан; ?подання регіонального органу охорони здоров’я з обґрунтуванням необхідності скасування заходів медичного характеру;

№ 2126 У яких відповідях правильно вказані рішення, які може прийняти прокурор, отримавши справу з постановою слідчого про направлення справи до суду про застосування примусових заходів медичного характеру? ?надіслати справу з постановою суду; ~ затвердити постанову і надіслати справу до суду; ?затвердити постанову і повернути справу слідчому для направлення ним справи до суду; ?провести допит особи; ~ скласти власну постанову і надіслати справу до суду. ?викликати свідків; ?винести постанову про зупинення дізнання;

№ 2127 У яких відповідях правильно названі учасники процесу, які обов’язково беруть участь в судовому засіданні у справі по застосуванню примусових заходів медичного характеру? ?експерт, який проводив судово-психіатричну експертизу; ?громадський обвинувач; ~ захисник; ?представник спостережної комісії; ?комісія експертів, що проводила експертизу в повному складі; ~ прокурор; ?особа, стосовно якої розглядається справа.

№ 2128 У яких відповідях правильно вказані питання, які повинні бути вирішені в ухвалі (постанові) суду (судді) про застосування примусових заходів медичного характеру ? ?про скасування запобіжного заходу щодо особи; ~ які саме заходи медичного характеру слід застосовувати до неосудного у випадку встановлення судом необхідності їх застосування; ?про обрання запобіжного заходу; ?про вік особи; ~ чи мало місце суспільно-небезпечне діяння, з приводу якого порушена права; ?про утримання особи; ?про відшкодування судових витрат родичами неосудного і ін. особами, які несуть за нього майнову відповідальність;

№ 2129 У яких відповідях правильно вказані випадки закриття справи про суспільно-небезпечні діяння неосудних або обмежено осудних осіб? ~ визнання судом за непотрібне застосовувати примусові заходи медичного характеру у зв’язку зі станом здоров’я особи; ?неосудний відданий під опіку держави у зв’язку з відсутністю родичів; ~ якщо неосудна особа не досягла на час вчинення нею діяння 11-річного віку; ?якщо неосудна особа не досягла на час вчинення нею діяння 18-річного віку; ~ недоведеність вчинення діяння неосудного особою; ?якщо неосудна особа не досягла на час вчинення нею діяння 16-річного віку; ?якщо неосудна особа не досягла на час вчинення нею діяння 17-річного віку.

№ 2130 У яких відповідях правильно вказано, яким судом здійснюється скасування або зміна примусових заходів медичного характеру? ?вищестоящим апеляційним судом; ~ судом за місцем лікування хворого; ?касаційним судом в порядку виключного провадження; ~ судом, який застосував такі заходи; ?судом за місцем проживання неосудного (його родичів); ?судом за місцем проживання його родичів; ?судом за місцем проживання сусідів.

№ 2131 У яких відповідях правильно вказані рішення суду, які приймаються ним у справах про застосування примусових заходів медичного характеру? ?про зупинення провадження у справі; ?про встановлення нагляду родичів над неосудною особою; ?про продаж особистих речей неосудного; ?про встановлення піклування над неосудним; ~ про закриття справи; ~ про застосування примусових заходів медичного характеру; ?про направлення справи для проведення дізнання.

№ 2132 У відповідях під котрими номерами правильно зазначено обставини, які складають спеціальний предмет доказування у справах про злочини неповнолітніх? ?подія злочину; ?осудність неповнолітнього; ~ характеристика особи неповнолітнього; ?причини і умови, які сприяли вчиненню злочину; ~ умови життя та виховання неповнолітнього; ~ обставини, що негативно впливали на виховання неповнолітнього; ?обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання.

№ 2133 У відповідях під котрими номерами правильно зазначено, які обставини у справах про злочини неповнолітніх, крім обставин, зазначених у ст. 64 КПК України, необхідно також з'ясувати? ~ вік неповнолітнього (число, місяць, рік народження); ?об’єктивну сторону злочину; ?розмір витрат закладу охорони здоров’я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину; ~ умови життя та виховання неповнолітнього; ~ обставини, що негативно впливали на виховання неповнолітнього; ?вид і форма вини неповнолітнього; ?об’єкт злочину.

№ 2134 У відповідях під котрими номерами правильно зазначено обставини, які складають спеціальний предмет доказування у справах про злочини неповнолітніх? ?подія злочину; ~ стан здоров'я та загального розвитку неповнолітнього; ?осудність неповнолітнього; ?причини і умови, які сприяли вчиненню злочину; ~ умови життя та виховання неповнолітнього; ?обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання; ~ вік неповнолітнього (число, місяць, рік народження).

№ 2135 У відповідях під котрими номерами правильно зазначено, які обставини у справах про злочини неповнолітніх, крім обставин, зазначених у ст. 64 КПК України, необхідно також з'ясувати? ~ вік неповнолітнього (число, місяць, рік народження); ?об’єктивну сторону злочину; ?розмір витрат закладу охорони здоров’я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину; ?вид і форма вини неповнолітнього; ~ наявність дорослих підмовників та інших осіб, які втягнули неповнолітнього в злочинну діяльність; ?об’єкт злочину; ~ характеристику особи неповнолітнього.

№ 2136 У відповіді під котрим номером правильно зазначено, на який максимальний строк особу, яка вчинила у віці від 11 до 14 суспільно-небезпечне діяння, може бути поміщено у приймальник розподільник для неповнолітніх (з врахування можливого його продовження)? ?до 45 діб. ?до 50 діб; ~ до 60 діб; ?до 65 діб; ?до 90 діб;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]