Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_Problema_spivvidnoshennya_dukhovnogo_material...docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

4 Проблема співвідношення духовного матеріального її можливі вирішення

Матеріаліазм — один з основних напрямків філософії, який у вирішенні основного питання філософії стверджує, що буття, природа, матеріальне є первинним, а дух, свідомість, ідеальне — вторинним. Визначення первинності і вторинності різне у різних філософів. Представники вульгарного матеріалізму вважали, що думки, ідеї, свідомість, тобто те, що зазвичай відносять до ідеального, теж є матеріальним. Однак, зазвичай, матеріалісти визнають існування ідеального, хоча вважають його породженим складно організованою матерією. Матеріалізм у філософії протиставляє себе різним школам ідеалізму.

Ідеалізм — протилежний матеріалізму напрям філософії, вихідним принципом якого є твердження, що в основі речей і явищ об'єктивної дійсності лежить не матеріальне, а ідеальне, духовний початок: світовий розум, ідея, відчуття і т. ін. При вирішенні основного питання філософії — про відношення мислення до буття — ідеалізм виходить з визнання первинності свідомості, духу і вторинності природи, матерії.

Дуалізм — доктрина, яка твердить, що фізичні предмети є незалежними у своєму існуванні і природі від розумового акту пізнання і знання. Дуалізм теж вважає, що існує різниця між "ментальними" (розумовими) та "реальними" предметами і подіями, так що останні існують незалежно від того чи вони є пізнаними чи непізнаними спостерігачем.

Іншими словами, дуалізм це - будь яка філософська теорія яка стверджує , що всесвіт складається з двох незмінних і незалежних речовин або вчення, що він базується на двох фундаментальних принципах (наприклад, добро і зло). Цим дуалізм відрізняється від монізму - вірування лише в одну речовину чи принцип а також від плюралізму, який дотримується погляду що таких перших початків є багато. Одною з найбільш поширених дуалістичних теорій у філософії з часів Декарта, є думка що світ складається з ментальної субстанції (розум чи свідомість) і фізичної субстанції (тіло чи матерія).

Еклектицизм,— у найширшому значенні — механічне поєднання в одному вченні різнорідних, органічно несумісних елементів, які запозичуються з протилежних концепцій.

Еклектизм — був напрям у давньогрецькій філософії доби еллінізму, в 2 столітті до н. е., для якого характерні поєднання елементів різних філософських систем і тенденція до нівелювання відмінностей між ученнями і школами.

Еклектизм був більш-менш поширений у школах епікурейців, стоїків, академіків, перипатетиків, кініків.

Проблема буття : два типи реальності - матеріальна і духовна

Буття, філософська категорія, що означає реальність, існуючу об'єктивно, незалежно від свідомості, волі і емоцій людини. Проблема трактування б. і співвідношення його зі свідомістю коштує в центрі філософського світогляду. Діалектичний матеріалізм виходить з того, що матеріальне б. визначає свідомість, вимагає ".. пояснення суспільної свідомості з громадського буття" (Ленін В. І.). Будучи для людини чимось зовнішнім, передзнайденим, Би. накладає певні обмеження на його діяльність, примушує порівнювати з ним свої дії. В той же час Би. є джерелом і умовою усіх форм життєдіяльності людини. Тлумачення б. зазнало складний розвиток. Його загальною рисою є протиборство матеріалістичного і ідеалістичного підходів; перший з них тлумачить підстави б. як матеріальні, другий - як ідеальні. Можна вичленувати декілька періодів в трактуванні б. Перший період - міфологічне тлумачення б. Другий етап пов'язаний з розглядом Би. "самого по собі" (натуралістична онтологія). Третій період починається з філософії І. Канта; б. розглядається як щось пов'язане з пізнавальною і практичною діяльністю людини. У ряді напрямів сучасної немарксистської філософії робиться спроба переосмислити онтологічний підхід Би., який виходить вже з аналізу людського існування.

Буття ідеальне, духовне, - третя форма реальності.Тісно пов'язано з буттям соціальним, на своєму рівні повторює і відтворює структуру соціуму. Включає неусвідомлювані духовні структури індивідуального і колективного несвідомого (архетипів), що склалися в психіці людей в доцивилизационный період. Роль цих структур визнається істотною і визначальною.