Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_gimp1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
7 Mб
Скачать

Лабораторна робота 1 Знайомство з інтерфейсом і інструментами gimp. Рисування простих зображень в графічному редакторі gimp.

Мета роботи: ознайомлення з інтерфейсом і інструментами GIMP

1.1 Теоретичні відомості

The GNU Image Manipulation Program або The GIMP — растровий графічний редактор, із деякою підтримкою векторної графіки. Проект розпочали 1995 року Spencer Kimball і Peter Mattis як навчальний проект в Берклі. В 1997, після закінчення університету GIMP став частиною проекту GNU. Програма підтримується та розвивається товариством добровольців, ліцензована за умовами GNU General Public License.

GIMP використовується для створення та обробки цифрової графіки, а також фотографій, наприклад для створення графіки та логотипів, зміни розміру фотографій, маніпуляцій з кольорами зображення, комбінування зображень з використанням шарів, вилучення елементів зображення, конвертації між різними типами графічних файлів.

GIMP часто використовується як безкоштовна альтернатива Adobe Photoshop, що є домінуючою програмою в сфері растрової графіки.

Можливості Кольори та інструменти для малювання

До GIMP стандартно входять 48 пензлів, також користувач може створювати свої або додавати пензлі, створені іншими. Пензлі можуть використовуватися для малювання з різним ступенем прозорості та стирання. GIMP використовує простір кольорів RGB, індексований колір або відтінки сірого (grayscale). В наступних версіях програми планується додати режим CMYK. Палітра GIMP дозволяє визначати кольори як RGB, HSV, CMYK, а також шістнадцятеричний запис кольору (зазвичай використовується в HTML).

Градієнти

GIMP підтримує градієнти, що є інтегрованими з іншими інструментами для малювання. Стандартно програма містить більше 80 градієнтів, з можливістю додавати власні градієнти та змінювати існуючі.

Виділення

В GIMP можна застосовувати прямокутні або еліптичні виділення, виділення довільної форми, виділяти ділянки за кольором, а також виділяти суміжні ділянки (аналог інструменту Magic Wand в Adobe Photoshop).

Шари, канали та прозорість

GIMP має підтримку шарів (рос. слой, англ. layer) зображення, а також прозорих шарів. Видимість шару може бути увімкнута, вимкнута або шар може бути напівпрозорим. Програма підтримує прозорі та напівпрозорі зображення.

Канали додають різні типи прозорості та ефектів кольору до зображення.

Контури

GIMP може створювати контури, що містять сегменти кривих Без'є. Контури можуть бути збережені. Границі контуру і контур можуть бути заповнені кольором або градієнтом.

Контури — корисний інструмент, що дозволяє створювати складні виділення. Інструмент ножиці може використовуватись для створення контуру за кольором.

Фільтри та ефекти

GIMP має приблизно 150 стандартних фільтрів та ефектів, включаючи фільтри розмивання, додавання шуму, підвищення різкості та інші.

Написання скриптів

GIMP підтримує автоматизацію за допомогою макросів та скриптів за підтримки вбудованого Scheme або зовнішнього (Perl, Python або Tcl) інтерпретатора.

Вигляд програми GIMP при першому запуску.

Три вікна, Робоче, Панель інструментів, Шари, канали, контури.

Якщо незручно працювати з декількома вікнами тр їх можна сполучити, для цього на Панелі інструментів нажимається трикутник (відзначений червоним колом)- додати вкладку .

Наприклад ті ж самі Шари, канали, контури, історія дій. Усі ці вкладки в нас в одному вікні на панелі інструментів.

<!--[CDATA[]]--><!--[CDATA[]]-->

Перша кнопка — Параметри обраного інструмента — режим, непрозорість, розмір і багато чого іншого.

Шари - режим, непрозорість і кількість шарів в обробці. Щиглик правою кнопкою по шару викликає контекстне меню, клацати можна і по шару на панелі інструментів, і по шару на робочому вікні.

<!--[CDATA[]]--><!--[CDATA[]]-->

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]