Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met-sxid-kont.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
137.22 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

М.М.БЕССОНОВА

Методичні вказівки до написання контрольних робіт із курсу “історія cтародавнього сходу”.

для студентів заочного відділення

історичного факультету

Затверджено

Вченою радою ЗДУ

Протокол №11 від 24.06.2003

Запоріжжя 2003

УДК: 94 (35) (076)

М 545

Методичні вказівки до написання контрольних робіт із курсу “Історія Стародавнього Сходу” (для студентів заочного відділення історичного факультету) / Упорядник Бессонова М.М.– Запоріжжя: ЗДУ, 2003. – 28 с.

Викладаються методичні рекомендації до написання контрольних робіт із курсу “Історія Стародавнього Сходу”. Запропоновано перелік тем контрольних робіт, до кожної з них подані методичні рекомендації та перелік першоджерел та літератури.

Для студентів І курсу історичного факультету заочного відділення, а також для вчителів середніх шкіл.

Упорядник: М.М.Бессонова, кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії ЗДУ

Рецензент: С.І.Андрух, кандидат історичних наук, доцент

Коректор: О.А.Пасько

Відповідальний за випуск: О.В.Старух, кандидат історичних наук, доцент

Методика написання контрольних робіт з історії стародавнього сходу

Складовою частиною оволодіння курсом “Історія Стародавнього Сходу” є написання контрольних та курсових робіт.

Написання та оформлення цього виду самостійної роботи студента має певні особливості, на яких буде зосереджено увагу в цьому виданні.

Робота має розпочатися з визначення теми, вибір якої зумовлюється не тільки науковою зацікавленістю студента, а й наявністю та доступністю літератури та джерел в бібліотеках.

Наступним необхідним кроком є ознайомлення з матеріалом обраної теми, який представлено в підручниках для вищих навчальних закладів або в узагальнюючих виданнях (наприклад, багатотомник “Всесвітня історія”).

Безпосереднє дослідження слід починати із складання бібліографічного списку наукової літератури, на матеріалах якої буде побудована контрольна або курсова робота. Важливим також є пошук джерел як в окремих виданнях, так і в спеціальних хрестоматіях. Необхідно одразу ж фіксувати так звані “вихідні дані” тієї літератури, якою користуватиметься студент: для цього потрібно записувати повну назву книги, монографії, статті, історичного джерела, ініціали та прізвище автора, місце та рік опублікування роботи (вказувати місто, видання). Якщо це журнальна або газетна стаття – назва журналу або газети, рік, номер, а в періодичних виданнях число та місяць, а також сторінки публікації.

Після визначення повного кола доступних джерел та літератури, студент розпочинає вивчення матеріалів. Виконання обраної контрольної роботи передбачає перш за все ретельне опрацювання джерел та літератури, конспектування основних фактів, узагальнень, висновків науковців.

Слід звернути увагу на те, що головним об’єктом дослідження мають стати історичні джерела, на основі яких студент намагатиметься реконструювати історичне минуле в рамках обраної теми. Безпосереднє цитування історичних джерел оформляється у лапках та обов’язково робиться посилання на видання, звідки цитату було взято.

Роботу потрібно розпочати з вивчення загальних відомостей про ту історичну добу та країну, з якою пов’язана тема контрольної роботи. Основна вимога до контрольної роботи – самостійний аналіз джерел. Саме тут студент має використати знання та навички, здобуті на практичних заняттях. У процесі вивчення літератури та джерел необхідно чітко виділити основні питання, які мають бути розкриті. Це допомагає скласти план по змісту контрольної роботи.

У контрольній роботі мають бути наступні складові: титульний аркуш, зміст (в якому подано план, за яким студент розкриватиме тему), вступ, основна частина, висновки, список використаних джерел та літератури.

Для студентів першого курсу заочного відділення головним при написанні контрольних робіт в рамках вивчення курсу “Історія Стародавнього Сходу” є спроба самостійного поглибленого вивчення нових тем. Тому значної уваги заслуговує вступ та висновки, де студент намагається узагальнити здобуту з літератури та джерел інформацію теоретичного характеру. Це означає зробити: постановку проблеми, огляд використаних джерел та опрацьованої літератури, зробити узагальнюючі висновки по роботі. В основній частині роботи слід послідовно розглянути усі вузлові питання теми, спираючись на наявні історичні джерела. Важливо критично ставитися до давніх, та особливо античних письмових пам’яток, враховуючи їх суб’єктивний характер, політичні погляди та соціальне походження авторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]