Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4. Зан 3 - 24.03.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
180.74 Кб
Скачать

1

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри військової підготовки Запорізького національного

технічного університету

К.В. АЛЬОХІН

«____»______________2011 р.

Методична розробка

для проведення занять зі студентами військово-облікової спеціальності «Збереження та ремонт боєприпасів, детонаторів, освітлювальних та сигнальних засобів, вибухових речовин»; військово-облікової спеціальності «Експлуатація та ремонт артилерійського озброєння і обладнання».

Розділ 3 “Тактична і тактико-спеціальна підготовка”

Підрозділ 3.2 “Тактико-спеціальна підготовка”

Підрозділ 3.2.2 “Технічне забезпечення”

Тема № 4 “Забезпечення військ військово-технічним майном

Заняття 3 “Планування забезпечення РАО

Розглянуто на засіданні кафедри

військової підготовки

Запорізького національного

технічного університету

Протокол від ________2011 р. №__

м. Запоріжжя 2011 р.

Тема № 4 Забезпечення військ військово-технічним майном

Заняття 3 Планування забезпечення РАО

Мета заняття : Вивчити та засвоїти порядок забезпечення у військах РАО, порядок планування, методи розрахунків, застосовуванні при плануванні ракетно-технічного і артилерійсько-технічного забезпечення в частині.

Час: 2 години

Місце: клас РАО

Метод: Групове зі взводом

Навчальні питання:

1. Порядок забезпечення у військах РАО.

2. Мета, зміст і порядок планування, методи розрахунків, застосовуванні при

плануванні ракетно-технічного і артилерійсько-технічного забезпечення в

частині.

Матеріальне забезпечення:

- план-конспект;

- плакати;

- методичні розробки.

План проведення заняття:

Вступна частина - 5 хв.

Основна частина - 150 хв.

Заключна частина - 5 хв.

Організаційно-методичні вказівки

Основна увага має бути спрямована на доведення до студентів знань, якими необхідно їм оволодіти для організації технічного забезпечення в умовах сучасного загальновійськового бою.

Заняття проводити також з метою формування та закріплення теоретичних знань з обліку і звітності по службі РАО і складання плану артилерійсько-технічного забезпечення (АТЗ).

Література:

Наставление по обеспечению СВ, ч8. Москва,Военное издательство, 1987 г.

Хід заняття і Вступна частина

1. Перевірити наявність особового складу.

2. Провести контрольне опитування з попередньої теми (наприклад, шляхом

тестування).

3. Оголосити тему та мету заняття.

Іі Основна частина

Питання №1. Порядок забезпечення у військах РАО.

Документи, які встановлюють норми утримання РАО та другого майна служби в частинах та підрозділах.

Основними документами, на підставі яких установлюється перелік і норми утримання військової техніки і майна військової частини, є штати, табелі (додатки до штатів) і норми забезпечення (затверджені наказами Міністра оборони).

Штат є основним документом, що визначає організацію військової частини (об'єднання); у ньому дається докладний перелік посад, указується чисельність особового складу, кількість озброєння, транспортних засобів і майна.

Штати нумеруються дробовим числом; чисельник показує род військ, до якого відноситься дана військова частина (об'єднання), а знаменник - порядковий номер штату в цьому роді військ. Наприклад, у штаті № 05/752 чисельник 05 свідчить про те, що військова частина відноситься до мотострілкових військ, а знаменник 752 означає порядковий номер штату.

Існують штати мирного часу і штати військового часу.

Номер штату військового часу відрізняється від номера штату мирного часу тим, що чисельник його починається з цифри нуль. Наприклад, 3 05/752 - військового часу, штат № 5/752 - мирного часу.

У штаті вказується організаційна структура військової частини (об'єднання), чисельність особового складу і кількість основних видів озброєння і транспорту, дається докладний перелік посад, за допомогою умовних знаків вказується індивідуальне озброєння, призначене особовому складу.

У штаті приводяться тільки основні види озброєння й іншої військової техніки і не вказуються запасні частини, інструмент, приналежність, устаткування і матеріали, до нього додається табель (зведений перелік), у якому міститься повний номенклатурний перелік із вказівкою кількості предметів озброєння, приладів, спорядження, ЗІП, устаткування і матеріалів, призначених частині відповідно до штату і норм комплектації.

Табель є основним документом, по якому проводиться забезпечення військової частини призначеним їй артилерійським озброєнням, військовою технікою і майном.

Порядок визначення штатно-табельної та фактичної потреби в арт. озброєнні, боєприпасах техніці та майні на частину.

Потреба в предметах артилерійського озброєння на підрозділ (частина, об'єднання) розрізняють штатну і фактичну.

Штатно-табельна потреба підрозділу (частини) в озброєнні й артилерійському майні визначається відповідно до номенклатури і норм, зазначених в табелі до штату, на штатну чисельність особового складу.

Для визначення потреби об'єднання в артилерійському озброєнні і майні спочатку по кожній номенклатурі обчислюється потреба кожної частини, що входить у об'єднання Отримані результати підсумовуються. Загальна кількість артилерійського озброєння і майна (по кожній номенклатурі) складе потребу об'єднання в озброєнні й артилерійському майні.

Фактична потреба в предметах артилерійського озброєння частіше усього визначається у військовий час, коли чисельність особового складу не завжди відповідає штатної, виходячи з наявності особового складу в підрозділі (частині, об'єднанні). При цьому потреба в боєприпасах визначається звичайно не за наявністю особового складу, а в залежності від конкретної обстановки і характеру бою (операції).

Для визначення кількості ЗІП і матеріалів, які потрібні частині (об'єднанню), необхідно уточнити (по кожній номенклатурі) кількість озброєння, що призначено частини (об'єднанню) по штаті або по наявності особового складу, і норми ЗІП, по яких забезпечується частина. Потім, користуючись збірником норм військових і ремонтних комплектів, обчислюють ЗІП і матеріали, потрібні військовій частині (об'єднанню) для відходу за озброєнням, його експлуатації і ремонту.

ЗІП для комплектування озброєння обчислюється по нормах військових комплектів, у яких указуються призначені на кожну номенклатуру озброєння запасні частини, інструмент і приналежності.

Кількість ЗІП на стрілецьке озброєння визначається виходячи з норм військових комплектів, призначених на одиницю кожного виду зброї (індивідуальний комплект).

На мінометне озброєння і на артилерійські системи кількість ЗІП обчислюється по нормах військових комплектів на одиницю (міномет, знаряддя) і на батарею або роту.

Для деяких видів артилерії існує комплект спеціального інструмента, що звичайно призначений на декілька гармат. Наприклад, комплект спеціального інструмента призначений на двадцять чотири 85-мм гармати. Потреба в такому інструменті обчислюється виходячи з відповідних норм і кількості матеріальної частини.

Ремонтний ЗІП на стрілецьке озброєння, міномети й артилерійські системи обчислюється по нормах ремонтних комплектів на визначену кількість озброєння однієї номенклатури.

Кількість мастильних і обтиральних матеріалів, необхідних для відходу за озброєнням у військових частинах і на складах, обчислюється по нормах, встановлених на ці матеріали. Видатковий запас мастильних і обтиральних матеріалів утримується у військах у межах двомісячної норми.

Потреба військ у боєприпасах обчислюється по зразках і калібрах озброєння, а також по видах боєприпасів у штуках і бойових комплектах.

Боєприпаси на практичні (навчальні) стрільби відпускаються військам по нормах, установлених наказом Міністра оборони.

У військовий час кількість боєприпасів на підрозділ (частину, об'єднання) визначається по фактичній потребі, установлюваної командуванням на операцію. Вихідними даними для обчислення потреби в боєприпасах є вказівки командування, повідомлення і заявки підрозділів (частин, об'єднань).

Для обчислення потреби в боєприпасах насамперед уточнюються кількість озброєння, на яке повинні видаватися боєприпаси, і номера бойових комплектів, зазначені на кожний вид озброєння в табелі до штату; потім, керуючись збірником норм боєприпасів, визначають потребу в боєприпасах на кожний вид озброєння.

Розрахунок і склад боєкомплекту арт. озброєння; його ешелонування.

Для зручності розрахунків при постачанні військ матеріальними засобами встановлені спеціальні розрахунково-постачальницькі одиниці: бойові комплекти, заправки і зарядки.

Бойовим комплектом називається кількість боєприпасів, установлена на одиницю озброєння (карабін, кулемет, знаряддя, міномет) або на бойову машину (танк, бронетранспортер).

Склад бойового комплекту для кожного виду озброєння визначається збірником бойових комплектів боєприпасів, що вводиться в дію наказом Міністра оборони України.

Знаючи бойовий комплект на одиницю озброєння і кількість озброєння, можна підрахувати склад бойового комплекту боєприпасів військової частини (об'єднання).

Бойовим комплектом військової частини називається сума бойових комплектів всього озброєння, використовуваного в даній частині.

Бойовим комплектом об'єднання називається сума бойових комплектів військових частин, що входять у об'єднання.

Табельним бойовим комплектом військової частини називається сума бойових комплектів всього озброєння, призначеного по табелю).

Склад бойового комплекту для кожного виду озброєння визначається збірником бойових комплектів, що вводиться в дію наказом МО (існуючий наказ № 0035-82 р.) Знаючи бойовий комплект на одиницю озброєння і кількість озброєння, можна підрахувати склад бойового комплекту підрозділу, частини, об'єднання.

На підставі наказу МО (про норми бойових комплектів) кожний командуючий Військовим округом видає свій наказ "ПРО порядок і норми утримання боєприпасів у військах оперативного перебування". У цьому наказі (наказ КВО № 0081-93 р.) указуються конкретні норми утримання боєприпасів для окремих частин (об'єднань) по видах і родах військ на військовий час. Ешелонування - розподіл установленого запасу (норми) боєприпасів по місцях збереження: при солдаті (зразку озброєння); у транспорті роти (батареї); у транспорті батальйону (дивізіону); у транспорті частини; у транспорті об'єднання.

Порядок забезпечення частин (полку) озброєнням, ракетами, боєприпасами, військово-навчальним майном і ЗІП у мирний час.

Мета, зміст і порядок планування, методи розрахунків, застосовуванні при плануванні ракетно-технічного і артилерійсько-технічного забезпечення в частині.

Планування забезпечення озброенням, ракетами і боєприпасами.

Забезпечення сухопутних військ озброєнням, ракетами і боєприпасами у мирний час проводиться за схемою: ЦЕНТР-ВІЙСЬКОВИЙ ОКРУГ (ГРУПА АРМІЙ) - АРМІЯ, АРМІЙСЬКИЙ КОРПУС (якщо армія й армійський корпус наділені постачальницькими функціями) - З'ЄДНАННЯ - ЧАСТИНА - ПІДРОЗДІЛ.

Забезпечення з'єднань і частин у мирний час ракетами всіх типів, бойовими частинами і боєприпасами у звичайному спорядженні й озброєнням безпосередньо організує ГРАУ МО України і служби РАО об'єднань, з'єднань і частин, що відповідають за повне і своєчасне забезпечення військ, а також за організацію експлуатації і підтримки озброєння в стані бойової готовності.

Ракети, боєприпаси й озброєння, які поступають з заводів і баз збереження, ГРАУ спрямовує на арсенали, бази і склади Центру або безпосередньо на окружні бази і склади, ремонтні майстерні.

З окружних артилерійських баз і складів, з армійських арт. складів боєприпаси й озброєння відправляються з'єднанням і частинам по убранням або рознарядкам служби РАО. З'єднання (частини) сповіщаються про відпустку боєприпасів і озброєння копією убрання служби РАО округу. Убрання і розпорядження на видачу РАО із запасів військового округа видаються службою РАО округу безпосередньо цим арсеналам, базам, складам. Убрання і розпорядження на видачу РАО із запасів Центру, що зберігаються на окружних арт. базах і складах видаються ГРАУ безпосередньо цим базам і окладам на підставі розпорядження ГШ ВР України. Копії цих убрань і розпоряджень ГРАУ висилає в службу РАО округу.

Озброєння, ракети і боєприпаси відпускаються на забезпечення військ:

- при формуванні нових частин і з'єднань;

- при зміні штатів, табелів до них і норм;

- при збільшенні запасів, призначених для утримання у військах;

- для навчальних цілей і бойових стрілянин у ході бойового підготування;

- для проведення досвідчених робіт, полігонних і військових іспитів.

Забезпечення боєприпасами, ракетами для проведення учбово-бойових пусків і забезпечення бойового підготування військ і навчального процесу у ВУЗах здійснюється відповідно до норм витрат, що визначених наказом 1990 року.

Генеральним Штабом Збройних Сил України і Головним штабом Сухопутних військ за участю ГРАУ МО і керувань родів військ і видів Збройних сил видам озброєння і боєприпасів, планованих до постачань промисловістю. На підставі цих планів ГРАУ МО розробляє виконавчі плани подачі озброєння, ракет боєприпасів, виписки з яких висилаються керуванням родів військ, військовим округам, видам Збройних Сил.

Служба РАО військового округу по одержанню із ГРАУ МО виписок з планів подачі озброєння, ракет і боєприпасів розробляє разом з організаційно-мобілізаційним керуванням план розподілу озброєння, ракет і боєприпасів між з'єднаннями, частинами, заснуваннями і закладами.

План розподілу озброєння, ракет і боєприпасів погоджується з начальником оперативного керування, із начальником ракетних військ артилерії, начальником військ ППО. Він підписується начальником штабу округу, заступником командуючого військами по озброєнню, начальником організаційно-мобілізаційного керування і затверджується командуючим військами округу.

Виписки з плану направляються в армії, з'єднання, частини, заснування і заклади, яким планується подача (вилучення) озброєння, ракет і боєприпасів. Служба РАО округу разом із керуванням бойового підготування розробляє з урахуванням пропозицій начальника РВіА, начальників родів військ зведений розрахунок лімітів на боєприпаси й імітаційні засоби для бойового підготування і приведення зброї до нормального бою.

Вихідними даними для упорядкування зведеного розрахунку лімітів є:

- план основних заходів оперативного і бойового підготування військ округу;

- заявки родів військ, об'єднань, з'єднань і частин на відпустку боєприпасів і імітаційних засобів для забезпечення бойового підготування;

- річні норми витрати боєприпасів на бойову підготовку, установлені наказом Міністра Оборони 1990 року № 006.

Розрахунок затверджується командуючим військами округу.

Забезпечення полку озброєнням, ракетами і боєприпасами безпосередньо організує служба ракетно-артилерійського озброєння полку. Планування забезпечення полку озброєнням, ракетами і боєприпасами містить у собі таке:

а) визначення потреби в озброєнні, протитанкових і зенітних ракетах, боєприпасах;

б) розподіл озброєння, ракет і боєприпасів між підрозділами;

в) визначенні потреби в силах і засобах, необхідних для виконання заходів щодо забезпечення підрозділів озброєнням, ракетами і боєприпасами;

г) визначення термінів і черговості забезпечення.

При плануванні забезпечення полку озброєнням, ракетами і боєприпасами в мирний час необхідно враховувати, що запаси озброєння, ракет і боєприпасів, утворювані для забезпечення бойової і мобілізаційної готовності, по засобу утримання і порядку використання підрозділяються на запаси поточного постачання (постачання) і непорушні запаси.

Запаси озброєння, що утримуються в полку у відповідності зі штатами, нормами і табелями мирного часу, а також запаси ракет і боєприпасів, що утримуються для забезпечення поточних потреб, є запасами поточного постачання

Запаси озброєння, ракет і боєприпасів, що накопичуються в мирний час для забезпечення мобілізаційного розгортання і ведення ними бою називаються непорушними запасами.

Призначення, склад, порядок планування, накопичення, збереження, освіження, використання, обліку і перевірки непорушних запасів озброєння, ракет і боєприпасів у мирний час регламентується наказом Міністра Оборони 1992 року № 0020.

В округах створюються оперативні запаси і запаси Центру, (наказ МО України 1993 року № 009). У мирний час передбачається утримання боєприпасів в остаточному спорядженні. Порядок і норми утримання боєприпасів в остаточному спорядженні для округів, з'єднань і частин, визначені директивою ГШ ВР 1986 року № 316/4/00135. Боєприпаси приводяться в остаточне спорядження відповідно до вимог посібника з приведення боєприпасів в остаточне спорядження, введеного в дію наказом ГК СВ України 1992 року № 08.

Забезпечення полку військово-навчальним майном здійснюється відповідно до наказу Міністра оборони 1986 року № 0170 «Про введення в дію посібника з забезпечення військово-навчальним майном, норм постачання ними переліку основних навчальних класів військових частин ВС України». До військово-навчального майна, призначеного для проведення учбово-тренувальних занять при навчанні військ ставляться: навчальні машини, тренажери, агрегати і вузли для розбірно-складальних і регулювальних робіт; навчальне (розрізне) озброєння і техніка, учбово-тренувальна апаратура й імітаційні засоби; устаткування навчальних класів; навчальні стрілецькі, артилерійські, бронетанкові й інші прилади, а також навчальні боєприпаси; наочні посібники-макети, моделі, стенди, плакати і т.д.

Навчальним озброєнням, машинами, двигунами, агрегатами, приладами й іншим військово-навчальним майном, не виготовленим централізовано, військові частини забезпечуються відповідними службами військових округів за рахунок озброєння, техніки і майна, підметів списанню, а при їх відсутності з дозволу центральних керувань, що довольствують , МО - за рахунок 4-ої категорії (ремонтного фонду) із правом їх розтину. Для чинних стендів навчальних класів вирішується використовувати наявні у військах некондиційні деталі і прилади.

Забезпечення полку ЗІП, видатковими матеріалами здійснюється на підставі відповідних наказів Міністра Оборони, що визначають норми накопичення ЗІП і видаткових матеріалів у непорушному запасі і відпустки їх для забезпечення технічного обслуговування і ремонту озброєння.

Наказ МО 1986 року № 00120 «Про порядок ешелонування, накопичення й утримання непорушних запасів військово-технічного майна для ремонту озброєння і військової техніки загальновійськового призначення в ВС України на військовий час».

Наказ МО 1992 року № 065 «Про введення в дію норм витрати та інструкції з нормування і застосування пального, мастил і спеціальних рідин при експлуатації, ремонті і консервації військової техніки й озброєння ВС України».

Наказ ГК СВ 1984 року № 72 «Про введення в дію норм утримання устаткування, приладів, інструмента, інвентарю і пристосувань у військових ремонтних органах РАУ, військових складах боєприпасів, армійських і фронтових складах озброєння і боєприпасів».

Норми річного відпуску матеріалів для експлуатації арт. озброення у військах.

Відповідно до норм, оголошених цими наказами в мирний час у полку утримуються запаси ЗІП до всього озброєння полку з розрахунку на 8 діб роботи (на 4 доби на арт. складі полку і на 4 доби в ремонтному підрозділі).

Розрахунок річної потреби військових частин у матеріалах для експлуатації озброєння поточного постачання проводиться по повних нормах річної відпустки матеріалів, за винятком чорних і кольорових металів, кабельної продукції, лакофарбових матеріалів і розчинників, розрахунок потреби в який проводиться по 0,1 річної норми.

Розрахунок потреби у всіх матеріалах по повних нормах проводиться тільки для озброєння, планованого на технічного обслуговування № 2.

У такий спосіб забезпечення полку озброєнням і боєприпасами здійснюється по двох напрямках: забезпечення бойового підготування полку; забезпечення бойової і мобілізаційної готовності полку;

У полку можуть складатися такі документи планування забезпечення:

- розрахунок забезпечення озброєнням;

- розрахунок забезпечення боєприпасами;

- розрахунок забезпечення ЗІП і видатковими матеріалами для експлуатації і

ремонту озброєння;

- розрахунок забезпечення військово-навчальним майном;

- розрахунок відпустки боєприпасів для забезпечення бойової підготовки;

- розрахунок потреби в коштах на утримання, експлуатацію і поточний ремонт

озброєння і військової техніки у військах.

Розрахунок забезпечення озброєнням призначається для відбитка розподілу озброєння між підрозділами і є підставою для написання накладних на видачу озброєння зі складу.

Розрахунок складається в тих випадках, коли потрібно принципове рішення командира полку по розподілу озброєння, що звичайно пов'язано з мобілізаційним плануванням або переозброєнням полку на нові зразки озброєння.

Розрахунок забезпечення боєприпасами призначається для таких цілей, що і розрахунок забезпечення озброєнням, а також може складатися при зміні норм утримання боєприпасів військового запасу, при введенні в норми утримання нових видів боєприпасів (пострілів). Упорядкування розрахунків забезпечення ракетами, боєприпасами й озброєнням пов'язано з мобілізаційним плануванням, організаційно-штатними заходами або переозброєнням частин, при введенні норм утримання боєприпасів. При плануванні забезпечення мобілізаційного розгортання військ ракетами, боєприпасами й озброєнням служба РАУ об'єднання, з'єднання частини керується вимогами Наставляння по мобілізації.

Розрахунок забезпечення ЗІП і видатковими матеріалами для експлуатації і ремонту озброєння призначається для розподілу між підрозділами ЗІП і видаткових матеріалів для експлуатації та ремонту озброєння, ракет і боєприпасів і складається відповідно до чинних норм постачання ЗІП і матеріалів. Перед складанням розрахунку забезпечення ЗІП і видатковими матеріалами, як правило, складається звіт потреби в ЗІП і видаткових матеріалів. На підставі розрахунку потреби в ЗІП і видаткових матеріалів складається заявка у вищестоящу ланку забезпечення (службу РАО з'єднання) на відсутній ЗІП і видаткових матеріалів. Розрахунки складаються по півріччях або кварталам у залежності від реалізації заявок по ЗІП і видаткових матеріалів вищестоящою ланкою.

Розрахунок відпустки боєприпасів для забезпечення бойовї підготовки призначений для відображення рішення командира полку на розподіл ліміту витрати боєприпасів на практичні стрільби, приведення зброї до нормального бою, проведення змагань зі стрільби і служить підставою для контролю витрати боєприпасів.

До складання розрахунку відпустки боєприпасів, начальник служби РАО разом з офіцерами штабу складає розрахунки потреби в боєприпасах на бойову підготовку відповідно до норм витрат боєприпасів, оголошених наказом Міністра Оборони 1990 року № 006.

Зупинимося на порядку складання розрахунків потреби в боєприпасах на бойове підготування.

Вихідні дані для складання розрахунку :

- заходи, проведені з бойовими стрільбами і їх кількість;

- норми витрати боєприпасів (наказ МО 1990 року № 006);

- категорії що стріляють і їх кількість (штати, табелі до штатів, орг. указівки на

навчальний рік);

- номенклатура, що залучається до бойової стрільб озброєння; номенклатура

необхідних боєприпасів.

Джерела одержання вихідних даних:

- організаційні вказівки ГК СВ на навчальний рік;

- наказ Командуючого військами округу на навчальний рік;

- план і програма бойової підготовки;

- наказ МО 1990 року № 006 «про річні норми витрати б/пр на бойову

підготовку військ і сил флоту»;

- курс підготовки родів військ (КПА-85 ч.1);

- курс стрільб із стрілецької зброїї, БМ і танків СВ 1984 року;

- посібник із бойової комплектації РБК-87;

- наказ МО 1975 року № 0140 «Про введення положення про порядок

забезпечення ВР ракетно-артилерійським озброєнням і боєприпасами в мирний

час»;

- штат і табель до штату в/частини (з'єднання).

Розрахунки потреби в боєприпасах проводяться по трьом групам:

1 група - патрони до С3, боєприпаси до гранатометів, зброї БМП, БТР, ручні

гранати;

2 група - штатні артилерійські, танкові і ЗА постріли;

3 група - боєприпаси, застосовувані в якості замінників, імітаційні засоби,

освітлювальні і димові засоби.

Розрахунок боєприпасів по першій групі:

- потреба боєприпасів на бойові стрільби підрозділів і тактичні навчання з

бойовою стрільбою (прил,1 ін. МО 006-90);

- потреба на виконання вправ, стрільб і забезпечення эанять (прил. 1 ін. МО 006-

90); потреба на підготовку і проведення змаганнь і виконання розрядних норм

(прил. 8);

- потреба в перевірці і приведенні зброї до нормального бою (прил. 9);

- визначення сумарної потреби в боєприпасах по 1-ій групі.

Розрахунок боєприпасів по другій групі:

- потреба боєприпасів для проведення залікових і тренувальних стрільб (роздів 3

додаток 1);

- потреба боєприпасів для проведення навчань із бойовою стрільбою і навчань

по керуванню вогнем;

- сумарна потреба в боєприпасах.

Служба РАО частини до 15 липня подає в службу РАО з'єднання розрахунок-обгрунтування. На підставі даних розрахунків-обгрунтувань частин і даних, що знаходяться в службі РАО з'єднання по підрозділах і частинах, де немає начальників служби РАО, служба РАО з'єднання спільно зі штабом, з урахуванням пропозицій начальників родів військ розробляє зведений розрахунок-обгрунтування з додатками і заявку на потрібну кількість боєприпасів на новий навчальний рік, що затверджуються командиром з'єднання і направляються в службу РАОоперативного командування до 1 серпня. Служба РАО відправляє до 1 жовтня в ГРАУ МО. Після затвердження в ГРАУ МО служба РАОоперативного командування розробляє зведений розрахунок лімітів і відпустки боєприпасів, затверджує його в командуючого військами оперативного командування і через ЗКВ спрямовує до початку навчального року виписки зі зведеного розрахунку ліміту б/пр на практичні стрілянини в з'єднання. При цьому в ліміт не включаються боєприпаси на проведення інспекторських перевірок. Їх виділення здійснюється за заявками Головної інспекції МО.

На підставі відпущеного ліміту начальник сл. РАО з’єднання складає розрахунок розподілу боєприпасів на практичні стрільби частинам, який затверджується командиром дивізії. Начальник сл. РАО частини після одержання виписки складає розрахунки-розподіли боєприпасів по підрозділах, затверджує його в командира частини і доводить до командирів підрозділів.

На цьому закінчується робота служби РАО по плануванню забезпечення частин (підрозділів) боєприпасами на бойову підготовку на наступний навчальний рік, з метою відсліження запасів боєприпасів, партій боєприпасів, з ціллю витрати відпускаються з арт. складу дивізії або зі складів ін. частин, де є боєприпаси, які підлягають відслідженню.

Розрахунок потреби в коштах на утримання, експлуатацію і поточний ремонт озброєння у військах призначений для визначення потреби в коштах по статті 3101 («Утримання, експлуатація, поточний ремонт озброєння, військової техніки і майна») наказу МО 1990 року № 200 «Про введення в дію класифікації витрат по кошторису МО, складається начальником служби РАО полку і передається начальнику фінансового постачання, що включає його, як і розрахунки по інших службах, у річну кошторис-заявку потреби в коштах.

Після одержання річних призначень грошових сум, начальники служб частин, у т.ч. і начальник служби РАО, одержують право на витрату коштів на придбання передбачених у розрахунку матеріальних засобів і на оплату різноманітних робіт, пов'язаних з утриманням, експлуатацією і поточним ремонтом озброєння і військової техніки.

Крім того, потрібно пам'ятати, що крім перерахованих документів планування забезпечення РАО, служба РАО у мирний час розробляє:

Планувальні документи, пов'язані з експлуатацією РАО і визначені Посібником з експлуатації РАО частиною 1 ст.9:

- заходи щодо підтримки озброєння частини в постійній готовності;

- річний (зведений) план експлуатації і ремонту РАО;

- план-завдання взводу по ремонту озброєння частини на ремонт і технічне

обслуговування РАО;

- план регламентних робіт із ракетами;

- план робіт із постановки озброєння на збереження;

Мобілізаційні документи відповідно до Постанови по мобілізації.

Таким чином, у мирний час висока організованість у роботі служби РАО може бути забезпечена тільки при правильному і чіткому її плануванні. У той же час варто пам'ятати, що виконання роботи забезпечується не тільки її плануванням. Але і реалізацією планів, організацією постійного контролю їх виконання, а також своєчасним внесенням змін у план відповідно до умов, що змінилися.

Реальність планів складається не тільки в їх початковій повноті і конкретності, але й в оперативній зміні і внесенні в нього коректив, наявності резерву сил, матеріальних засобів і часу на їх виконання.

План, як правило, передбачає ті роботи, про необхідність проведення котрих відомо заздалегідь до моменту упорядкування плану, проте в мирний час практичної діяльності служби РАО можуть з'явитися роботи не передбачені раніше складеним планом і потребуючі негайного рішення. У цих обставинах служба РАО зобов'язана забезпечити нормальний хід бойової підготовки і високого рівня бойової готовності полку.

Порядок забеспечення озброєнням, ракетами і боєприпасами.

Видача військам озброєння, ракет і боєприпасів проводиться на підставі плану забезпечення, що складається вищою ланкою.

Підставою для видачі озброєння, ракет і боєприпасів є: з окружного й армійського окладу - наряд ф-200, що видаються службою РАО військового ОК (армії) і доручення Ф57, що видається одержувачу; із дивізіонного складу - накладні Ф2, що видаються службою РАО дивізії і доручення Ф57, що видається одержувачу.

З полкового складу - накладні Ф2, роздавальні (здавальні) відомості Ф8, роздавальні-здавальні відомості боєприпасів Ф9, щовидаються службою РАО полку.

Наряд, накладна, роздавальна-здавальна відомість, оформлені встановленим порядком є розпорядженням начальнику складу на видачу озброєння і боєприпасів із складу.

З метою організації раціональної подачі озброєння і боєприпасів, ГРАУ МО розробляє і повідомляє військовим Оперативним командування перелік озброєння для приймання якого повинні направлятися прийомщики. Озброєння і боєприпаси, що не ввійшли в цей перелік, можуть відправлятися без здавачів.

Всі озброєння і боєприпаси, що відправляється, повинні бути справними і комплектними, одночасно з ними повинні відправляти призначені ЗІП і формуляри.

Секретне озброєння і боєприпаси, а також несекретні стрілецька зброя, артилерійське озброєння, пускові установки, бойові машини і боєприпаси відпускаються тільки з центральних складів тільки при забезпеченні їх на весь шлях проходження збройною охороною або вартою, що споряджаються від частин і підрозділів охорони і супроводи військових вантажів.

Допоміжне артилерійське устаткування і майно, ЗІП, а також майстерні для ремонту і тех. обслуговування озброєння дозволяється відправляти без забезпечення їх вартами.

Несекретна експлуатаційна документація відправляється разом із приймальником, а секретна - у порядку, установленому для пересилки і перевезення секретних документів.

Прийом озброєння і боєприпасів може здійснюватися:

- від органів залізничного, водного, повітряного, автомобільного транспорту;

- на арсеналах, базах, складах постачальників, а також на підприємствах

промисловості;

- безпосередньо в полку (озброєння і боєприпасів, що прибули, із здавачем

вантажовідправника;

- із військових інших частин, після ремонту, а також матеріальних засобів,

закуплених у торгових, збутових організаціях і виготовлених полком.

Порядок документального оформлення прийому, відпустки (видачі), передачі решти матеріальних засобів визначений посібником з урахування озброєння, техніки, майна й ін. матеріальних засобів у ЗС України, уведеного наказом МО 1979 року № 260.

Прийом матеріальних засобів від органів транспорту здійснюється комісією полку при представнику органу транспорту. До складу комісії включаються начальник служби і приймальник - особа, відповідальна за збереження або експлуатацію (начальник складу, командир підрозділу). Приймальнику видається доручення Ф57.

Для прийому секретних зразків озброєння і боєприпасів усі члени комісії повинні мати допуск по установленій формі. На весь час прийому і перевезення таких зразків озброєння і боєприпасів організується збройна охорона. Матеріальні засоби приймаються на підставі супровідних документів.

При виявленні несправностей вагонів (контейнерів, люків, трюмів і порушення пломб або ушкодження вантажу комісія полку за участю представника органу транспорту складає рекламаційний акт.

Рекламаційний акт складається також при прибутті вантажу без документів, при недостачі матеріальних засобів, при подачі вантажу залізницею до місця розвантаження пізніше ніж через 24 години після оформлення в товарній конторі документів на одержання вантажу.

По закінченні прийому комісією складається акт Ф4 (у трьох примірниках при одержанні від складів ОК й у 4-х - при одержанні від підприємств промисловості).

Одержання озброєння і боєприпасів на арсеналі, базі або складі постачальника, а також на підприємствах промисловості проводиться приймальником по пред'явленню їм доручення Ф57. На прийняте озброєння (боєприпаси) приймальник одержує від арсеналу, бази, складу або заводу другий примірник виконаного наряду, а на озброєння і техніку, що обліковується по номерах і технічному стану, крім того і технічну документацію.

Прийом озброєння (боєприпасів), що доставляються в полк у супроводі здавача вантажовідправника або приймальника вантажоодержувача проводиться матеріально відповідальною особою на підставі документів (наряд, накладна) по фактичній кількості і якості.

Прийом озброєння, техніки і боєприпасів від інших військових частин проводяться тільки за вказівкою й нарядом вищестоящої служби РАО: при цьому прийом озброєння і техніки проводиться тільки з заповненими й оформленими формулярами (паспортами), а прийом озброєння і техніки, що враховуються по номерах і технічному стані, крім того й актом Ф12. Некомплектні і несправні зразки приймаються тільки по розпорядженню начальника служби РАО вищестоящої ланки. На прийняті О і Т., БП частиною (з'єднанням) висилаються вищому органу акт прийому не пізніше ніж 3 доби після прийому. І не пізніше 1 доби на підставі акта прийому або наряду мат. засоби прибуткуються в службі РАО частини.

Озброєння, боєприпаси й артилерійське майно, що надійшло з військовими, які прибули з інших частин, приймаються і прибуткуються по атестатах Ф21. Фактична наявність озброєння, ракет і боєприпасів перевіряється в тому підрозділі, куди зарахований військовий.

По прибуттю в полк підрозділу (команди) з одним загальним атестатом Ф20, виписаним на весь підрозділ перевірка фактичної наявності і технічного стану боєприпасів, що надійшли озброєння, і майна РАО здійснюється комісією полку. Вказане в атестаті РАО береться на облік, а атестат відправляється у вищестоящу службу РАО.

Матеріальні засоби, виготовлені в ремонтних підрозділах частини приймаються складами за накладною Ф2, виписаної сл. РАО частини. Закуплені по безготівковому розрахунку мат. засоби приймаються і прибуткуються за накладною Ф2, виписаною службою РАО на підставі оплачених рахунків (товарних чеків).

Озброєння, ракети і боєприпаси, що надійшли в полк, після їх прийому й оформлення в облікових документах, видаються в підрозділи або закладаються на збереження. Наземне устаткування ракетних комплексів, артилерійське озброєння, РТС і РЛС, а також інше озброєння групового користування наказом по частині закріплюється за підрозділом.

Видача озброєння, ракет, боєприпасів з артилерійського складу полку, крім боєприпасів на практичні стрільби, підрозділам і окремим військовим проводиться по накладним Ф2, а ВТМ роздавальних-здавальних відомостях Ф8, що виписуються в службі РАО полку. З дивізіонного арт. складу - по накладним Ф2 і дорученнях Ф57. Про дату відпуску в/частини, що знаходяться в іншому гарнізоні, начальник служби РАО сповіщає повідомленням.

Передача озброєння з підрозділу в підрозділ усередині полку або іншої частини з'єднання здійснюється на підставі наказу командира частин (дивізії). Передача оформляється накладними Ф2 (у полку в 3. экз., у дивізії 3 экз.), а для озброєння, що враховується по номерах і якісному стані, крім того й актами технічного стана Ф12. Озброєння, ракети і боєприпаси передаються разом по заповненим формулярам (паспортам).

Передача озброєння в/частинам, що не входять до складу з'єднання, а також здача на склади постачальники проводиться на підставі наказів або розпоряджень командуючого ОК (заступників МО). Передача проводиться по дорученню вищого органа управління після пред'явлення приймальником доручення Ф57. Після передачі перші примірники нарядів залишаються в здавача, другі - у приймальника, треті - направляються в їх службу, що видала, у якості повідомлення про виконання наказу (розпорядження). Озброєння передається з заповненою документацією й актами технічного стану Ф12.

Для одержання озброєння і боєприпасів одержувач по повідомленню здавача спрямовують своїх приймальників.

За технічний стан переданих озброєння, ракет і боєприпасів повну відповідальність несе відправник.

Оформлення прийому озброєння, ракет, боєприпасів на склад частини:

- складається акт прийому Ф4;

- затверджується акт прийому командиром частини;

- заповнюється супровідна документація і проводиться реєстрація її й акта

прийому до книги Ф25;

- начальник складу записує данні про кількість і технічний стан у картку

урахування Ф43;

- акт Ф4 і накладна Ф2 по книзі реєстрації передаються в службу РАО полку.

Здача озброєння, ракет і боєприпасів на склад з'єднання зі складу частини оформляється накладними Ф2, що виписує служба РАО з’єднання в 2 примірниках.

Розглянутий перелік і утримання робіт, виконуваних службою ракетно-артилерійського озброєння по ракетно-технічному забезпеченню в мирний час являє собою складний процес, що охоплює комплекс питань, рішення котрих повинно бути цілеспрямованим і старанно продуманим. Все це вимагає від складу служби високої фахової підготовки.

Сутність і основний зміст планування ракетно-технічного й артилерійсько-технічного забезпечення бою частин і з'єднань.

Питання № 2. Мета, зміст і порядок планування. методи розрахунків,

застосовуванні при плануванні ракетно-технічного і

артилерійсько-технічного забезпечення в частині.

Важливим і трудомістким етапом процесу керування технічним забезпеченням (у тому числі й АТЗ) є правильне і науково обгрунтоване планування.

Від цього в більшій мірі буде залежати ефективність використання сил і засобів технічного забезпечення.

Сутність планування технічного забезпечення складається в раціональному розподілі сил і засобів технічного забезпечення по угрупованнях відповідно до їх бойових задач і визначенні засобів виконання задач по забезпеченню військ.

Спланувати технічне забезпечення - означає визначити терміни, засоби і послідовність виконання задач по забезпеченню військ, засоби і послідовність виконання задач по технічному забезпеченню військ, склад сил і засобів підрозділів і частин технічного забезпечення, правильно визначити потребу в ракетах, боєприпасах, озброєнні, технічному майні, знати їх розподіл, установити порядок переміщення і роботи підрозділів і частин технічного забезпечення, організацію захисту, охорони й оборони при керуванні технічним забезпеченням.

Одним із діючих засобів підвищення ефективності планування є застосування обчислювальної техніки і засобів механізації.

У лекції будуть розглянуті зміст і порядок планування РТЗ й АТЗ службою РАО дивізії (полку), а також методи розрахунків, застосовувані при плануванні.

Планування ракетно-технічного й артилерійсько-технічного забезпечення здійснюється в загальній системі планування технічного забезпечення штабом, заступником командира по озброєнню, начальниками родів військ і служби РАО.

Заходи щодо РТЗ й АТЗ, відповідно до вказівок штабу відбиваються окремими поділами в планах бойового застосування родів військ і в плані технічного забезпечення бою дивізії (полку), розроблювальному заступником командира по озброєнню. У цих поділах звичайно вказується:

-наявність боєприпасів по видах;

-кількість і терміни їх надходження;

-розподіл їх по задачах бою і витрата на день бою.

Планування ракетно-технічного й артилерійсько-технічного забезпечення бою дивізії (полку) здійснюється службою РАО, із метою визначення послідовності, засобів і термінів виконання задач по безперебійному забезпеченню з'єднань і частин зенітними керованими ракетами ближньої дії і малої дальності, ПТУР, боєприпасами, озброєнням з урахуванням характеру майбутнього бою.

Вихідними даними для планування є:

-рішення командира дивізії (полку) на бій;

-указівка начальника штабу дивізії (полку) по озброєнню;

-розпорядження начальника служби РАО армії (дивізії) про порядок забезпечення дивізії (полку).

В них відбиваються:

- бойовий і чисельний склад дивізії (полку) до початку бою;

- зведення про кількість і терміни надходження в дивізію (полк) ракет,

боєприпасів і озброєння;

- установлені терміни й черговість забезпечення частин і підрозділів ЗУР-М, ЗУР-

Б, ПТУР, боєприпасами й озброєнням;

- можливості по підвозу ракет і боєприпасів при підготуванні й у ході бою;

- можливості артилерійських складів по прийому, збереженню і підготуванню до

видачі поступающих у дивізію (полк) боєприпасів і озброєння;

- можливості ремонтних підрозділів по ремонту озброєння.

Планування ракетно-технічного й артилерійсько-технічного забезпечення включає:

- визначення задач по РТ і АТЗ частин (підрозділів);

- розподіл ракет і боєприпасів, що надходять,;

- визначення потреб у силах і засобах, необхідних для виконання заходів РТ і

АТЗ частин (підрозділів);

- планування технічного забезпечення, ремонту й евакуації озброєння.

Планування забезпечення частин і підрозділів дивізії (полку) ЗУР-М, ЗУР-Б, ПТУР, боєприпасами й озброєнням здійснюється одночасно з плануванням бойових дій і забезпеченням військ. Воно починається з одержання задачі і завершується після підтвердження командиром дивізії (полку) пропозицій заступника командира дивізії (полку) по технічному забезпеченню. Воно проводиться одночасно для умов ведення бою з застосуванням ядерної зброї і при використанні тільки звичайної зброї і відображається в тих самих бойових документах.

При плануванні РТ і АТЗ в службі РАО проводяться необхідні розрахунки, у яких відбиваються:

- укомплектованість частин (підрозділів) РАО основних номенклатур;

- наявність у з'єднанні (частини) тактичних ракет, ЗУР-М, ЗУР-Б, ПТУР,

боєприпасів, розподіл їх вроздріб (підрозділам);

- надходження ракет і боєприпасів до початку бою й у ході його, їх планова

витрата;

- порядок, терміни й об’єм підвозу ракет і боєприпасів і потреба в транспорті;

- заходи щодо організації технічного обслуговування, ремонту й евакуації

озброєння до початку бою й у ході його.

Вихідними даними для розробки планувальних документів є:

- наявність часу на організацію заходів РТ і АТО;

- наявність озброєння, ракет і боєприпасів у частинах (підрозділах) і на

артилерійському складі;

- кількість ракет і боєприпасів, що відпускаються на день бою і терміни їх

надходження;

- установлені командиром норми витрати ракет і боєприпасів і черговість

забезпечення частин (підрозділів);

- запас ракет і боєприпасів до кінця бою;

- транспортні можливості підрозділів підвозу по підвозу ракет і боєприпасів;

- норми часу на ремонт РАО;

- можливості і стан ремонтних підрозділів.

Джерелами одержання вихідних даних для планування є:

- указівки командира по організації РТ і АТЗ;

- розпорядження по РТ і АТЗ начальника служби РАО вищестоящої ланки;

- розпорядження по технічному забезпеченню з'єднання (частини);

- дані урахування озброєння, ракет і боєприпасів.

При плануванні й організації РТ і АТЗ в службі РАО дивізії (полку) розробляються:

- розрахунки забезпечення озброєнням, ракетами і боєприпасами;

- розрахунок подачі ракет і боєприпасів;

- розрахунок відновлення озброєння;

- робоча карта начальника служби РАО;

- заявка - заступнику командира дивізії (полку) по тилу на підвіз боєприпасів;

- повідомлення про наявність, витрати і потреби в озброєнні, ракетах і боєприпасах.

Роздивимося зміст і порядок виконання перерахованих документів:

Розрахунок забезпечення ракетами і боєприпасами призначений для розподілу ракет, що надходять, і боєприпасів між частинами (підрозділами) і є підставою для виписки накладних на видачу ракет і боєприпасів з артилерійського складу.

Розрахунок підписується начальником служби РАО і затверджується заступником командира по озброєнню.

Вихідними даними для упорядкування розрахунку забезпечення є:

-витрата боєприпасів на бій і залишок до кінця бою;

-наявність ракет і боєприпасів у частинах (підрозділах) і на артилерійському складі;

-кількість, черговість і терміни подачі ракет і боєприпасів з вищестоящої ланки;

-бойовий комплект і військовий запас ракет і боєприпасів з'єднання (частини).

Джерелами одержання вихідних даних для упорядкування розрахунку забезпечення ракетами і боєприпасами є:

- указівки командира, начальника штабу по розподілу ракет і боєприпасів вроздріб (підрозділам) і задачам бою;

- розпорядження по РТ і АТО начальника служби РАО вищестоящої ланки;

- розрахунок розподілу ресурсу ракет і боєприпасів;

- відомість оперативного урахування ракет і боєприпасів (ведеться схема;

- заявки у ході бою (повідомлення, доповіді) із частин (підрозділів) і доповіді начальника артилерійського складу;

- розрахунок бойових комплектів і норм ВЗ ракет і боєприпасів з'єднання (частини) (схема), що складається заздалегідь.

У розрахунку забезпечення ракетами і боєприпасами відбиваються такі дані:

- розмір бойового комплекту боєприпасів дивізії (полку), планована витрата боєприпасів на день бою і запас їх до кінця дня бою;

-наявність боєприпасів у частинах (підрозділах) і ДАС (ПАС) до початку планування;

-розподіл боєприпасів по задачах бою і між частинами (підрозділами);

-кількість і терміни подачі боєприпасів частинам (підрозділам).

У розрахунку вказуються дані в цілому на дивізію (полк) і по кожній частині (підрозділу).

Розрахунок забезпечення частин (підрозділів) дивізії (полку) озброєнням розробляється тільки при значному некомплекті озброєння і надходженні його в дивізію у великій кількості. Він призначений для відбитка наявності і надходження озброєння, для розподілу озброєння, що надходить, вроздріб (підрозділам). У розрахунку вказується за кожну частину (підрозділ) і дивізію (полк) у цілому потреба, наявність, скільки бракує і скільки відпускається озброєння. При упорядкуванні розрахунку забезпечення озброєнням враховуються заможність частин (підрозділів) засобами тяги й укомплектованість особовим складом.

Розрахунок забезпечення підписується начальником служби РАО і затверджується заступником командира по озброєнню. Виписки з розрахунку доводяться до одержувачів. При відсутності часу розрахунки забезпечення озброєнням можуть не спрацьовуватися.

. Розрахунок подачі ракет і боєприпасів призначений для визначення потреби в автомобільному транспорті, для підвозу ракет і боєприпасів з артилерійських складів у частині (підрозділі) і відбитки черговості їх забезпечення. У розрахунку вказуються кількість і терміни подачі ракет і боєприпасів частинам (підрозділам) і необхідний для цього транспорт.

Вихідними даними для упорядкування розрахунку подачі ракет і боєприпасів є:

-кількість поданих ракет і боєприпасів частинам (підрозділам);

-терміни і черговість забезпечення частин (підрозділів) ракетами і боєприпасами;

-норми навантаження ракет і боєприпасів на автомобільний транспорт.

Джерелами одержання вихідних даних для упорядкування розрахунку є:

  • указівки командира (начальника штабу) про терміни і черговість забезпечення частин (підрозділів) ракетами і боєприпасами;

  • розрахунок забезпечення ракетами і боєприпасами;

  • довідник норм навантаження на автомобільний транспорт.

. Відповідно до розрахунку подачі ракет і боєприпасів складається заявка на перевезення автомобільним транспортом і рекомендується заступнику командира дивізії (полку) по тилу.

У заяві вказується потрібна кількість автомобілів для підвозу ракет і боєприпасів кожної частини (підрозділу) за часом.

Вихідними даними для упорядкування заяви на перевезення автомобільним транспортом є:

  • кількість подаваних ракет і боєприпасів частинам (підрозділам) і необхідна кількість автомобільного транспорту для їх підвозу;

  • місця розташування артилерійських складів (пунктів боєпостачання), вогневих позицій артилерійських (мінометних) підрозділів;

  • час і черговість видачі (одержання) ракет і боєприпасів з артилерійського складу.

Розрахунок відновлення озброєння призначений для визначення можливостей ремонтних підрозділів дивізії (полку).

Вихідними даними для упорядкування розрахунку озброєння є:

- час, що відпускається на ремонт озброєння;

- кількість озброєння в частинах (підрозділах), що потребує ремонту;

- норми часу на ремонт озброєння;

- кількість майстрів ремонтного підрозділу і номерів розрахунків підрозділів (де озброєння ремонтується) для ремонту головної групи озброєння.

Джерелами одержання вихідних даних для упорядкування розрахунку є:

- відомість оперативного урахування озброєння;

- повідомлення, заявки з частин (підрозділів);

- норми часу на технічне обслуговування і поточний ремонт озброєння;

- укомплектованість ремонтних підрозділів особовим складом (майстрами).

Документи оперативного урахування ракет, боєприпасів і озброєння відбивають фактичну їх наявність і прямування (витрата і втрати) на встановлений або інший час, на котрий необхідно мати дані урахування в зв'язку з різкими змінами обстановки.

. У ході бою начальник служби РАО веде робочу карту. Робоча карта - це один з основних документів керування РТ і АТЗ, де умовними і скороченими позначеннями з необхідними пояснювальними записами вказуються:

- необхідні дані про супротивника (передній край, характер дій);

- положення частин (підрозділів) без деталізації бойового порядку;

- розмежувальні лінії з'єднання (частини); задача з'єднання (частини); вогневі

позиції артилерійських підрозділів;

- місця розміщення позицій ракетно-технічних (технічних) підрозділів,

артилерійських складів (пунктів бойового живлення) свого з'єднання (частини),

на один щабель вище і на один щабель нижче, маршрути і терміни їх

переміщення;

- місця зустрічі транспортів із ракетами і боєприпасами;

- розташування ремонтних підрозділів, ремонтно-відбудовних частин, маршрути і

терміни їх переміщення;

- час і місця організації ЗППВ і техніки з'єднання і частин;

- розташування сил і засобів старшого начальника, що виконують задачі РТ і АТО в інтересах з'єднання (частини);

- час і місця розгортання ТПУ свого з'єднання (частини) і старшого начальника,

напрямок їх переміщення;

- шляхи підвозу й евакуації озброєння, ракет і боєприпасів;

- зони зараження, райони руйнацій, затоплень, осередки пожеж.

На робочу карту начальника служби можуть завдаються й інші зведення, необхідні для організації РТ і АТЗ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]