Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 Основи управління персоналом.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
102.4 Кб
Скачать

5. Особливості сучасного управління людськими ресурсами

Пер­со­нал є найбільш склад­ним об'єктом уп­равління, оскіль­ки лю­ди наділені інте­лек­том. Во­ни постійно роз­ви­ва­ють взаємовідно­си­ни, зас­но­вані на дов­гот­ри­валій ос­нові. У су­час­них умо­вах цінність людсь­ких ре­сурсів постійно зрос­тає, що приз­ве­ло до фор­му­ван­ня сис­те­ми уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми.

В уп­равлінні ор­ганізацією да­ле­ко не ос­таннє місце посіда­ють людсь­кий фак­тор, пси­хо­логічні особ­ли­вості ко­лек­ти­ву, осо­бисті пот­ре­би та інте­ре­си пев­них йо­го членів. Мис­те­цт­во керівницт­ва й по­ля­гає в то­му, щоб знай­ти са­ме такі підхо­ди і ме­то­ди, які за­без­пе­чи­ли б ба­жа­ний пе­ребіг подій на підприємстві і спо­ну­ка­ли йо­го працівників до кра­щої праці. У та­ких умо­вах уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми є важ­ли­вою скла­до­вою ме­не­дж­мен­ту, що сприяє підви­щен­ню ефек­тив­ності діяль­ності ор­ганізації.

Виз­на­чи­мо цілі та зав­дан­ня уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми за су­час­них умов діяль­ності ор­ганізацій.

Се­ред ос­нов­них зав­дань досліджен­ня ви­ок­ре­ми­мо такі:

виз­на­чен­ня сис­те­ми уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми;

фор­му­ван­ня цілей уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми;

виз­на­чен­ня функцій, зав­дань і прин­ципів уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми на підприємствах різних га­лу­зей.

По­ру­ше­ну на­у­ко­ву проб­ле­ма­ти­ку досліджу­ва­ли такі відомі вчені, як Ф. Тей­лор, А. Мас­лоу, Д. Макґреґор, В. Оучі, В. І. Кра­ма­рен­ко, Г. В. Щокін та інші.

Пер­со­нал найскладніший об'єкт уп­равління в ор­ганізації, оскіль­ки він, на відміну від ре­чо­вих фак­торів ви­роб­ни­цт­ва, є жи­вим, має мож­ливість са­мостійно прий­ма­ти рішен­ня, діяти, кри­тич­но оціню­ва­ти ви­су­нуті до нь­о­го ви­мо­ги, має суб'єктивні інте­ре­си та ін. Час­то керівни­ки ос­нов­ну ува­гу спря­мо­ву­ють на фінан­сові, ви­роб­ничі пи­тан­ня, на проб­ле­ми ма­теріаль­но технічно­го за­без­пе­чен­ня чи збу­ту го­то­вої про­дукції, не приділя­ю­чи при ць­о­му дос­татньої ува­ги лю­дям, які за­без­пе­чу­ють ро­бо­ту ор­ганізації в усіх нап­ря­мах. Ці по­мил­ки за­над­то до­ро­го кош­ту­ють. Без лю­дей не­має ор­ганізації. Без потрібних лю­дей жод­на ор­ганізація не змо­же до­сягти своєї ме­ти і зап­ла­но­ва­них ре­зуль­татів.

Лю­ди­на є не тіль­ки най­важ­ливішим еле­мен­том ви­роб­ни­чо­го про­це­су на підприємстві, а й го­лов­ним стра­тегічним ре­сур­сом ком­панії в кон­ку­рентній бо­ротьбі. Які б не бу­ли прек­расні ідеї, новітні тех­но­логії, найспри­ят­ливіші зовнішні умови, без доб­ре підго­то­ва­но­го пер­со­на­лу ви­со­ко­е­фек­тив­ної ро­бо­ти до­мог­ти­ся не­мож­ли­во. У зв'яз­ку з цим уп­равління пер­со­на­лом заз­на­ло ра­ди­каль­них змін. Фор­муєть­ся но­вий пог­ляд на ро­бо­чу си­лу як на один із вирішальних ре­сурсів еко­номіки, як на "людський капітал". Це фор­ма ви­ра­жен­ня про­дук­тивних сил лю­ди­ни, що вхо­дить у сис­те­му соціаль­но орієнто­ва­ної зміша­ної еко­номіки як провідний фак­тор ви­роб­ни­цт­ва. Під впли­вом об'єктив­них і суб'єктив­них об­ме­жень цей но­вий вид капіта­лу фор­мує по­тенціал лю­ди­ни, тоб­то су­купність то­го, що лю­ди­на мо­же ви­ко­рис­то­ву­ва­ти для до­сяг­нен­ня цілей і за­до­во­лен­ня пот­реб.

Лю­дей у наш час трак­ту­ють уже не як кад­ри, а як людські ре­сур­си, їхня цінність як фак­то­ра успіху постійно зрос­тає. Пос­ту­по­во сфор­му­ва­ла­ся сис­те­ма уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми, що замінює ста­ру сис­те­му уп­равління кад­ра­ми. Во­на має на меті відігра­ти вирішаль­ну роль у за­без­пе­ченні умов кон­ку­рен­то­сп­ро­мож­ності і дов­го­ст­ро­ко­во­го роз­вит­ку ор­ганізації. Ця сис­те­ма ґрун­туєть­ся на кон­цепції людсь­ких ре­сурсів, що виз­нає не­обхідність капіта­ло­вк­ла­день в їх фор­му­ван­ня і роз­ви­ток. На відміну від кон­цепції уп­равління пер­со­на­лом, во­на вип­рав­до­вує еко­номічну доцільність вит­рат, пов'яза­них із за­лу­чен­ням якісної ро­бо­чої си­ли, її без­пе­ре­рв­ним нав­чан­ням, підтрим­кою у пра­цез­дат­но­му стані і навіть ство­рен­ням умов для повнішо­го ви­яв­лен­ня мож­ли­вос­тей і здібнос­тей, зак­ла­де­них в осо­бис­тості, для май­бутнь­о­го її роз­вит­ку.

Вкла­ден­ня в людські ре­сур­си ста­ють дов­го­ст­ро­ко­вим фак­то­ром кон­ку­рен­то­сп­ро­мож­ності і ви­жи­ван­ня фірми. У зв'яз­ку з цим вит­ра­ти, пов'язані з пер­со­на­лом, розг­ля­да­ють не як прикрі втра­ти, а як інвес­тиції в людсь­кий капітал   ос­нов­не дже­ре­ло при­бут­ку. От­же, уп­равління пер­со­на­лом   це сис­те­ма взаємо­за­леж­них ор­ганізаційно еко­номічних і соціаль­них за­ходів з ме­тою ство­рен­ня умов для нор­маль­но­го функціону­ван­ня, роз­вит­ку й ефек­тив­но­го ви­ко­рис­тан­ня по­тенціалу ро­бо­чої си­ли на рівні ор­ганізації. Обов'яз­ко­вою умо­вою має бу­ти ор­ганічне поєднан­ня уп­равління пер­со­на­лом із кон­цепцією роз­вит­ку ор­ганізації.

Уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми   це цілесп­ря­мо­ва­на діяльність керівно­го скла­ду ор­ганізації, а та­кож керівників і спеціалістів підрозділів сис­те­ми уп­равління, яка вклю­чає роз­роб­ку кон­цепції, стра­тегій кад­ро­вої політи­ки, прин­ципів і ме­тодів уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми. Це сис­тем­ний, пла­номірно ор­ганізо­ва­ний вплив че­рез ме­ре­жу взаємо­пов'яза­них ор­ганізаційних, еко­номічних і соціаль­них за­ходів, спря­мо­ва­них на ство­рен­ня умов нор­маль­но­го роз­вит­ку і ви­ко­рис­тан­ня по­тенціалу ро­бо­чої си­ли на рівні підприємства. Пла­ну­ван­ня, фор­му­ван­ня, пе­ре­роз­поділ і раціональ­не ви­ко­рис­тан­ня людсь­ких ре­сурсів є ос­нов­ним змістом уп­равління пер­со­на­лом.

Кон­цепція уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми   це сис­те­ма те­о­ре­тич­но ме­то­до­логічних пог­лядів на ро­зуміння та виз­на­чен­ня суті, змісту, цілей, зав­дань, кри­теріїв, прин­ципів і ме­тодів уп­равління пер­со­на­лом, а та­кож ор­ганізаційно прак­тич­них підходів до фор­му­ван­ня ме­ханізму її ре­алізації в конк­рет­них умо­вах функціону­ван­ня ор­ганізації. Во­на конк­ре­ти­зуєть­ся че­рез кад­ро­ву політи­ку. Ос­новні цілі уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми:

1) фор­му­ван­ня ви­со­кок­валіфіко­ва­но­го, відповідаль­но­го за до­ру­че­ну спра­ву пер­со­на­лу із су­час­ним еко­номічним мис­лен­ням та роз­вит­ком по­чут­тя про­фесійної гор­дості;

2) за­без­пе­чен­ня соціаль­ної ефек­тив­ності ко­лек­ти­ву.

Уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми як цілісна сис­те­ма ви­ко­нує такі функції:

• ор­ганізаційну   пла­ну­ван­ня пот­реб і дже­рел комп­лек­ту­ван­ня пер­со­на­лу;

• соціаль­но еко­номічну   за­без­пе­чен­ня комп­лек­су умов і фак­торів, спря­мо­ва­них на раціональ­не закріплен­ня і ви­ко­рис­тан­ня пер­со­на­лу;

• відтво­рю­валь­ну   за­без­пе­чен­ня роз­вит­ку пер­со­на­лу.

Уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми має відповіда­ти кон­цепції роз­вит­ку підприємства, за­хи­ща­ти інте­ре­си працівників і за­без­пе­чу­ва­ти дот­ри­ман­ня за­ко­но­да­в­ства про пра­цю під час фор­му­ван­ня, стабілізації й ви­ко­рис­тан­ня пер­со­на­лу.

Зав­дан­ня уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми:

• за­без­пе­чен­ня підприємства в потрібній кіль­кості та якості пер­со­на­лу на по­точ­ний період і на перс­пек­ти­ву;

•  ство­рен­ня рівних мож­ли­вос­тей ефек­тив­ності праці та раціональ­ної зай­ня­тості працівників, стабіль­но­го і рівномірно­го за­ван­та­жен­ня впро­довж ро­бо­чо­го періоду;

• за­до­во­лен­ня ро­зум­них пот­реб пер­со­на­лу;

•  за­без­пе­чен­ня відповідності тру­до­во­го по­тенціалу працівни­ка, йо­го пси­хофізіологічних да­них ви­мо­гам ро­бо­чо­го місця;

• мак­си­маль­но мож­ли­ве ви­ко­нан­ня різних опе­рацій на ро­бо­чо­му місці.

 Ос­новні прин­ци­пи сис­те­ми уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми в су­час­них умо­вах:

1. Змістовність праці.

2. Спра­вед­ли­ве ви­на­го­род­жен­ня і виз­нан­ня влас­ної праці.

3. Дот­ри­ман­ня не­обхідних технічних ви­мог до оформ­лен­ня ро­бо­чих місць.

4. Де­мок­ра­ти­зація діяль­ності пер­со­на­лу.

5. Фор­му­ван­ня спри­ят­ли­во­го мікрокліма­ту в ко­лек­тиві.

6. За­без­пе­чен­ня працівників якісним ме­дич­ним і по­бу­то­вим обс­лу­го­ву­ван­ням.

Із роз­вит­ком но­вих куль­тур­них і соціаль­них ціннос­тей, зі зрос­тан­ням за­без­пе­че­ності працівників ви­ник­ла но­ва проб­ле­ма   нев­до­во­леність че­рез вузь­ку спеціалізацію, яка є при­чи­ною вто­ми, втра­ти зацікав­ле­ності, що, у свою чер­гу, приз­во­дить до про­гулів, плин­ності кадрів.

Щоб виріши­ти цю проб­ле­му, не­обхідно зміни­ти сис­те­му ор­ганізації праці. Для ць­о­го мож­на ви­ко­рис­та­ти два ме­то­ди   роз­ши­рен­ня об­ся­гу і зба­га­чен­ня змісту праці.

Обсяг робіт вва­жа­ють ши­ро­ким, як­що працівник ви­ко­нує ба­га­то різних опе­рацій і пов­то­рює їх рідко; і нав­па­ки, як­що працівник ви­ко­нує од­но­манітні, постійно пов­то­рю­вані опе­рації, він має вузь­кий об­сяг ро­бо­ти.

 Змістовність ро­бо­ти по­ля­гає у впливі, який робітник мо­же без­по­се­редньо чи­ни­ти на свій об'єкт, зок­ре­ма, са­мостійність у пла­ну­ванні і ви­ко­нанні праці, виз­на­ченні влас­но­го рит­му, участь у прий­нятті рішень.

От­же, уп­равління людсь­ки­ми ре­сур­са­ми є важ­ли­вою скла­до­вою уп­равління ор­ганізацією. Складність її по­ля­гає в то­му, що лю­ди за своїм ха­рак­те­ром відрізня­ють­ся від інших ре­сурсів і пот­ре­бу­ють особ­ли­вих підходів і ме­тодів уп­равління. Спе­цифіка людсь­ких ре­сурсів ви­ра­жаєть­ся в то­му, що, по пер­ше, лю­ди наділені інте­лек­том, їхня ре­акція на уп­равління є емоційною, про­ду­ма­ною, а не ме­ханічною, а це оз­на­чає, що про­цес взаємовідно­син є двос­то­роннім; по дру­ге, лю­ди постійно вдос­ко­на­лю­ють­ся і роз­ви­ва­ють­ся; по третє, відно­си­ни ґрун­ту­ють­ся на дов­го­терміновій ос­нові, оскіль­ки тру­до­ве жит­тя лю­ди­ни мо­же три­ва­ти впро­довж 30 50 років; по чет­вер­те, лю­ди при­хо­дять в ор­ганізацію усвідом­ле­но, з пев­ни­ми ціля­ми і мо­ти­ва­ми.

Список використаної та рекомендованої літератури

  1. Бандурка О. М. Управління в органах внутрішніх справ України. — Харків, 1998.

  1. Блейк Р. Р., Мутон Дж. С. Научные методы управления: Пер. с англ. — К., 1992.

  1. Грачев М. В. Суперкадры. Управление персоналом в международной корпорации. — М., 1993.

  1. Колпаков В. М. Методы управления. —К., 1997.

  1. Красовский Ю. Д. Организационное поведение. — М., 1999.

  1. Мескон М., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Пер. с англ.— М., 1998.

  1. Обер-Крис Дж. Управление предприятием: Пер. с фр. — М., 1997.

  1. Одегов Ю. Г., Журавлев П. В. Управление персоналом. — М., 1997.

Пашков А. С., Иванкина Т. В., Магницкая Е. В. Кадровая политика и право. — М., 1989.

  1. Положение о Главном управлении государственной службы при Кабинете Министров Украины // Собр. постановлений правительства Украины. — 1994. — № 12.

  1. Примак Т. О. Економіка підприємств. —К., 1999.

  1. Татарников А. А. Управление кадрами в корпорациях США, Японии, Германии. — М., 1992.

  1. Теория и практика управления персоналом / Авт.-сост. Г. В. Щёкин. — К., 1998.

  1. Управление организацией / Кол. авт. — М., 1999.

  1. Управління персоналом органів внутрішніх справ України / За ред. О. М. Бандурки. —Харків, 1999.

  1. Шаховой В. А. Кадровый потенциал системы управления. — М., 1985.

  1. ШершнъоваЗ. €., Соборсъка С. В. Стратегія управління. — К., 1999.

  1. Щёкин Г. В. Как эффективно управлять людьми: психология кадрового менеджмента. — К., 1999.

  1. Щёкин Г. В. Основы кадрового менеджмента. — К., 1999.

  1. Щёкин Г. В. Социальная теория и кадровая политика. — К., 2000.

  1. Японский менеджмент: Конспект лекций по теории управления. — М., 1991.

  1. Hjelle /., Ziegler D. Personality the ovies — basic assumptions, research and applications. — N. Y.; Montreal; New Delhi; Sydney; Tokyo; Toronto, 1992.

  1. Masloy A. Motivation fund personality. — N. Y., 1970.