Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електрика і магнетизм л 32-40.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
67.62 Mб
Скачать

5. Послідовність виконання роботи.

Перед виконанням роботи уважно ознайомтесь з осцилографом, з розташуванням ручок керування його роботою. Для безпосередньої подачі на відхиляючі пластини відповідних напруг Ux та Uy на задній панелі осцилографа є клеми з позначками „x” та „y” та вимикачі підсилювачів «по горизонталі» і «по вертикалі», які треба вимкнути. Напруги Ux та Uy подають від ЛАТРа, лабораторного автотрансформатора з регульованим виходом. Вихідна напруга ЛАТРа вимірюється вольтметром.Необхідні прилади для виконання лабораторної роботи та розташування цих приладів вказано на рис. 35.5

Завдання 1. Визначення чутливості осцилографа.

1. Ввімкнути осцилограф. Ручками «яскравість» та «фокус» добитись чіткого зображення світної точки на екрані трубки.

2. За допомогою ручки «вісь y: вверх-вниз» та «вісь x: вправо-вліво» вивести світлу точку в центр координатної міліметрової сітки на екрані осцилографічної трубки.

3. При вимкненому ЛАТРі приєднати його вихід до клем „x” на задній панелі осцилографа та паралельно до них підключити вольтметр. Перед виконанням роботи ручка ЛАТРа повинна знаходитись в лівому крайньому положенні, тобто виставлена на „нуль” вихідної напруги.

4.Ввімкнути ЛАТР і послідовно збільшуючи напругу (наприклад, 10, 20, 30 В і т.д.) вимірювати на екрані осцилографа довжини l світлових ліній, що відповідають відхиленням електронного променя. Так як вольтметр показує діюче (ефективне) значення напруги, яке в менше амплітудного, то чутливість пластин осцилографічної трубки буде визначатись за формулами

(35.13)

та

, (35.14)

де lx - довжина світлової лінії по горизонталі (вздовж вісі Х) ly - довжина світлової лінії по вертикалі (вздовж вісі У). Цифра 2 в знаменнику пояснюється тим, що на вхід подається змінна напруга і ми вимірюємо відхилення точки в дві сторони, тому реальна величина відхилення світної точки від „нульового” положення в два рази менша (на рис.35.5 на екрані осцилографа бачимо горизонтальну лінію ).

5.Вимкнути ЛАТР і приєднати його вихід до клем «У». Ввімкнувши ЛАТР та послідовно збільшуючи вихідну напругу, виміряти, як і в попередньому випадку, довжини світлових ліній , але у вертикальному напрямі.

Всі експериментальні дані занести в таблицю 35.1.

Таблиця 35.1.

Напруга, В

Довжина світлової лінії, мм

по горизонталі lx

по вертикалі ly

6.За формулами (35.13) і (35.14) підрахувати значення чутливостей, потім середнє значення, а також абсолютні похибки, середню абсолютну та відносну похибку чутливостей .