Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Аграрное.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
523.78 Кб
Скачать

Мета і задачі дисципліни

Аграрне право є самостійною, комплексною галуззю права і складає невід'ємну частину національного права України.

Навчальна дисципліна «Аграрне право» - це сукупність правових знань про господарські, організаційні, земельні, трудові й інші відносини, що мають місце в процесі виробництва, переробки і реалізації сільськогосподарської продукції різними суб'єктами господарювання і громадянами. Такі знання необхідні при підготовці фахівців з вищою юридичною освітою для придбання практичних навичок і умінь з юридичного обслуговування конкретної галузі економіки.

Зміст навчальної дисципліни аграрного права визначається змістом галузевої юридичної науки, галузі права і галузі законодавства, що слугує основним матеріалом для формування комплексу систематизованих знань, навичок і умінь студентів-юристів.

Студенти, що засвоїли матеріал в обсязі програми курсу, повинні знати:

сучасне аграрне законодавство України;

правовий статус сільськогосподарських підприємств різних організаційно-правових форм і форм власності;

правове регулювання ведення фермерського господарства, особистого селянського господарства;

правовий режим земель сільськогосподарського призначення, права й обов'язки власників і землекористувачів, порядок їх реалізації;

правовий режим майна сільськогосподарських підприємств, джерела формування, реалізацію правомочностей по володінню, користуванню, розпорядженню майном;

правове регулювання виробничо-господарської, у тому числі за напрямами діяльності, і фінансової діяльності;

правове регулювання договірних відносин, спрямованих на виробництво і реалізацію сільськогосподарської продукції, забезпечення діяльності сільськогосподарських підприємств;

форми організації й оплати праці в сільському господарстві, забезпечення трудової дисципліни, способи забезпечення охорони праці й здоров'я працівників сільського господарства;

види відповідальності за порушення аграрного законодавства, підстави і порядок застосування різних видів відповідальності.

Студент повинен уміти:

давати правову оцінку аграрним відносинам;

застосовувати аграрне законодавство для захисту прав та інтересів працівників сільського господарства, суб'єктів господарської діяльності в АПК;

давати юридичну консультацію суб'єктам господарювання, з питань, пов'язаних зі здійсненням сільськогосподарської діяльності, договірними відносинами, захистом прав і інтересів, а також громадянам, зайнятим у сільському господарстві.

Ознайомлення і засвоєння матеріалу відбувається шляхом самостійного опрацювання матеріалу, викладеного на лекційних заняттях, вирішення запропонованих завдань, що спрямовані на вироблення у студента навичок й умінь застосування аграрного законодавства, здатності проаналізувати і дати правову оцінку ситуації, підготувати консультацію з поставлених питань, скласти проекти відповідних юридичних документів.

Крім цього студенти виконують самостійну роботу, що є позааудиторною формою організації навчального процесу і здійснюється у відповідності завданням для самостійної роботи.

Методичні рекомендації розроблені з урахуванням застосування кредитно-модульної технології навчання, що орієнтована на раціональне й ефективне засвоєння знань і формування умінь студентів шляхом вивчення логічно завершених, системно упорядкованих частин теоретичних і практичних знань по дисципліні – модулів. Контроль отриманих знань проводиться у вигляді іспиту з дисципліни.

Курс «Аграрне право» включає 2 модулі та підсумковий контроль. Перший модуль складається з практичних занять по 5-ти темам, частини самостійної роботи, яка згідно календарного плану має бути виконана до проведення модульного контролю. Проведенням модульного контролю закінчується перший модуль. Другий модуль представляє собою практичні заняття з 5-ти тем, другу частину самостійної роботи та модульний контроль. Підсумковий контроль знань відбувається у формі іспиту з дисципліни «Аграрне право».