Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 10 товари.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать

10.4. Порядок організації аналітичного обліку товарів

В оптовій торгівлі аналітичний облік товарів в бухгалтерії здійснюється тільки у вартісному виразі в розрізі матеріально відповідальних осіб і великих груп товарів.

Аналітичний облік реалізації товарів вроздріб ведеться за місцями їх продажу (відділами, секціями, кіосками тощо) і торговельним підприємством в цілому, що забезпечує контроль за виконанням плану товарообороту.

Організація аналітичного обліку запасів на складах і в бухгалтерії більш детально розглядається в лекції 6.

10.5. Бухгалтерське відображення операцій, пов'язаних з рухом товарів

Товари можуть надходити на підприємство внаслідок придбання у постачальника або підзвітною особою, внеску до статутного фонду, безоплатною надходження, виявлення у результаті інвентаризації тощо.

Як і будь-які запаси, товари у момент їх оприбуткування обліковуються за первісною вартістю, яка включає всі витрати, пов'язані з придбанням товарів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні до продажу. На збільшення вартості товарів відносяться, зокрема, транспортні витрати, комісійні винагороди, вартість послуг товарних бірж, митні збори, витрати на зберігання і доставку, здійснені сторонніми організаціями, інформаційні, посередницькі та інші послуги, пов'язані з пошуком і придбанням товарів, витрати на заготівлю, вантажно-розвантажувальні роботи, включаючи прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати підприємства на доопрацювання та підвищення якості технічних характеристик товарів.

У момент надходження товари повинні бути оцінені за первісною вартістю, для кожного випадку їх надходження необхідно знати, що є первісною вартістю і як її визначити. Порядок визначення первісної вартості товарів залежно від джерел надходження наведений у П(С)БО 9 (див. лекцію 4).

У випадку придбання товарів за грошові кошти собівартість придбання включає в себе витрати, пов'язані з їх придбанням і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях.

Товари, що надійшли як внесок до статутного капіталу, оцінюються за вартістю, узгодженою засновниками (учасниками). Погоджена засновниками вартість буде справедливою вартістю.

.Розглянемо відображення у бухгалтерському обліку надходження товарів (табл. 10.2).

Таблиця 10.2.

Облік операцій з придбання товарів

оп

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Дебет

Кредит

1

2

3

4

1

Відображено суму товарів, придбаних у постачальника, без ПДВ

28 "Товари"

63 "Розрахунки з постачаль-никами та підрядчиками

2

Оприбутковані товари, придбані підзвітною особою за грошові кошти, без ПДВ

28 "Товари"

372 "Розрахунки з підзвітними особами

3

Відображено суму ПДВ включену до вартості товарів (на рахунку 644, якщо оприбуткуванню товарів передувала передоплата, або на рахунку 641, якщо надходження товарів - перша подія)

644 "Податковий кредит" або 641 "Розрахунки за податками"

63 "Розрахунки з постачаль-никами і підрядчиками"

4

Одержано товари як внесок до статутного капіталу

28 "Товари"

40 "Статутний капітал"

5

Оприбутковано безоплатно одержані (або виявлені при інвентаризації) товари

28 "Товари"

719 "Інші доходи від операційної діяльності"

При відображенні в обліку бартерних операцій слід враховувати, на що обмінюються товари. Стандарти передбачають поділ бартерних операцій на обмін подібними активами і обмін неподібними активами.

У випадку обміну подібними активами дохід від операції не визначається. Вважається, що замість одного активу було одержано його еквівалент (тобто його замінили таким самим активом, наприклад машина на машину, цемент на цемент, справедлива вартість яких рівна. При цьому активи, що обмінюються, можуть мати різну балансову вартість* але однакову справедливу вартість).

Якщо товари придбаються за бартером в обмін на неподібні активи (наприклад, основні засоби), то первісна вартість придбаних активів дорівнює справедливій вартості переданих активів, збільшеній (зменшеній) на суму грошових коштів або їх еквіваленту, яка була передана (одержана) у процесі обміну.

Відображення в обліку операцій з обміну подібними та неподібними

активами представлено у таблиці 10.3.

Таблиця 10.3.