Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
техн. безпеки).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать

3.5. Система сигналізації і освітлення робочих місць

При включенні напруги мережі (автомат В10 включений) загоряється сигнальна лампа Н 41 червоного кольору на лицевій стороні шафи, яка вказує наявність напруги в ланцюгах схеми приводу. Якщо замкнутий стоповий ланцюг машини, запалюється зелена сигнальна лампа HL2 на головній кнопковій станції, яка вказує на готовність машини до пуску.

Низький рівень масла в баку масляного насосу сигналізується сигнальною лампою червоного кольору HL3 на пульті змазки і звуковим сигналом 3 в 1. На низький тиск масла в системі централізованого мащення вказує сигнальна лампа червоного кольору HL4 і дзвінок Зв 2.

При включенні двигуна змазки в роботу загоряється сигнальна лампа зеленого кольору HL7. Наявність напруги на первинній обмотці трансформатора нейтралізатора статичного струму вказує сигнальна лампа червоного кольору HL5 на пульті лічильника.

При включенні механізмів натиску друкарських секцій запалюються лампи зеленого кольору HL9 HL HL HL на головній кнопковій станції.

Про праве і ліве зміщення аркуша сигналізують лампи червоного кольору HL5 HL6, а про подачу зайвого аркуша – лампа червоного кольору HL8, ці лампи також розміщуються на головній кнопковій станції.

Пуск машини на тривалу роботу сповіщається звуковим сигналом 3в 1, який встановлений на приймальному пристрої машини.

Для освітлення віддрукованих аркушів над стапелем приймального пристрою встановлено світильник ЛО12 з лампами денного світла (ЛДЦ).

На друкарській секції встановлено світильники ЛО3, ЛО4, ЛО5 (Б, В, Г) з лампами розжарювання.

3.5.1. Розрахунок місцевого освітлення в зоні прийомки методом лінії, що світиться

Люмінесцентна лампа ЛДЦ – 40 довжиною L1 = 1,2 см і світловим потоком Fn = 2100 лм розміщена в зоні прийомки на висоті Hp = 0,4 м.

Визначити освітленість точки, що розміщена на відстані а = 0,2 м від проекції на розрахункову площину.

Рис. 4.2. Схема до розрахунку місцевого освітлення в зоні приймання методом світлової лінії

Визначаємо силу світла з одиниці довжини лампи в площині перпендикулярної до її осі:

Визначаємо значення , sin2 , cos .

sin2 = sin138o = 0,67

Визначаємо освітленість в т. А по формулі:

3.6. Боротьба з шумом та вібраціями

При роботі друкарських машин на максимальних швидкостях шум у цеху становить близько 85 дБА При такому рівні шуму можливий його фізіологічний вплив. Пульс і тиск крові піднімаються, судини звужуються, що знижує постачання організму кров'ю, людина швидше втомлюється.

Шкідливий вплив на працюючих у цеху створює і вібрація, яка виникає при роботі друкарських машин на максимальних швидкостях.

Ослаблення шуму в джерелі його виникнення найбільш радикальний засіб боротьби з шумом устаткування.

Шум обладнання, яке застосовується в поліграфії, має механічне чи аеродинамічне походження. Причинами механічного шуму є вібрація поверхні устаткування. Ця вібрація може виникнути через неврівноваження обертових деталей машин це викликає вібрацію з частотами кратними частоті обертання.

Ребриста форма огорожі сприяє зменшенню області розповсюдження шуму і можливості виникнення власних коливань.

Шум у цеху можна знизити за допомогою звукопоглинання. При попаданні звукових хвиль на звукопоглинаючі матеріали і конструкції значна частина звукової енергії поглинається зменшуючи тим самим щільність звукової енергії в приміщенні.

Доцільно облицювати приміщення цеху пористим волокнистим звукопоглинаючим матеріалом типу м'ягких плит (рис. 4.3). Зі сторони приміщення їх закрити перфорованими листами, які захищатимуть звукопоглинаючий матеріал від механічних пошкоджень і забезпечать задовільний зовнішній вигляд.

Для боротьби з вібрацією доцільно застосувати метод віброгашення. Це реалізується за допомогою встановлення машини на самостійний фундамент. Маса фундаменту підбирається таким чином щоб амплітуда коливань фундаменту не перевищувала допустимого значення.

Для зниження передавання вібрації від працюючого устаткування також застосовують метод встановлення мало- та середньоформатного друкарського устаткування на віброізоляційні опори. Такі опори, як правило, роблять гумовими чи комбінованими (гумово-пружинними).

Для зменшення передавання вібрації від опорної поверхні на ноги друкаря йому видають ЗІЗ у вигляді шкіряних черевиків з віброізолювальною підошвою.

Засобом індивідуального захисту від шуму є протишуми. їх призначення перекрити найбільш чутливий канал проникнення звуку в організм — вухо. Тим самим різко ослаблюються звуки, які впливають на слухову мембрану зовнішнього вуха, а відповідно і коливання чутливих лементів внутрішнього вуха. Засоби індивідуального захисту від шуму дозволяють одночасно попередити розлад всієї нервової системи від дії подразника. Це можуть бути наушники, беруші або вкладки.

Рис. 4.3. Конструкції акустичного облицювання приміщення:

1 – захисний перфорований шар;

2 – звукопоглинаючий матеріал;

3 – захисна склотканина;

4 – стіна