Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота-10.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

Завдання 1.

І. Виконайте створення декількох об’єктів з групи Standard Primitives (Стандартні Примітиви).

Стандартні Примітиви Sphere (Сфера)

1. Для цього необхідно, використовуючи панель Create (Створити), викликати кнопкою Geometry (Геометрія) список основних типів об’єктів і вибрати з нього групу Standard Primitives (Стандартні Примітиви).

Виберіть кнопку Sphere (Сфера) з свитка Object Type (Тип Об’єкту) і встановіть в свитках параметрів наступні значення:

  • У свитку Creation Method (Спосіб Створення): перемикач Center (Із Центру).

  • У свитку Parameters (Параметри): лічильник Segments (Сегменти)-32, прапорець Smooth (Згладжування) – включений.

2. Потім активуйте видове вікно Тор (Вид Зверху), перемістіть курсор приблизно в його центр і, натиснувши ліву кнопку миші, розтягніть сферу, що створюється до радіуса приблизно в 65 одиниць, слідкуючи за змінами значень лічильника Radius (Радіус).

3. В текстовому полі вводу імені об’єкту в свитку Name and Color (Ім’я і Колір) наберіть «Сфера Гладка».

4. Використовуючи кнопку Pan (Панорамування) з набору кнопок управлення видовими вікнами, перемістіть поле зору вправо приблизно на величину радіусу сфери. Натисніть ще раз на кнопку Sphere (Сфера) в свитку Object Type (Тип Об’єкту) і встановіть інші значення для нового об’єкту:

  • В свитку Creation Method (Спосіб Створення): перемикач Edge (Від Краю).

  • В свитку Parameters (Параметри): лічильник Segments (Сегменти) - 16, прапорець Smooth (Згладжування) - виключений, і повторіть дії, описані вище. Задайте ім’я для нової сфери - «Сфера Гранована».

В результаті будуть отримані дві приблизно рівні по радіусу сфери, які відрізняються числом сегментів, згладжуванням ребер і розміщенням опорної точки, причому виділеною залишиться друга 16-сегментна сфера.

5. Перейдіть в панель Modify (Редагувати) і, встановіть значення лічильника Hemisphere (Напівсфера) в 0.5, і отримаєте половинний сферичний сегмент.

6. Змінюючи значення цього лічильника від 0 до 1 можна змінити об’єкт від повної сфери до пустого, невидимого об’єкту. Перемикач Chop / Squash (Відсікти / Стиснути) дозволяє вибрати спосіб відсікання повної сфери. Перший з них робить це зменшення числа граней, зберігаючи їх розміри, а другий, навпаки, залишає кількість граней постійним, підбираючи розмір.

7. Тепер поверніться в панель Create (Створити) і знову перейдіть до створення сфери. Повторіть установки параметрів, які виконувалися для першої сфери. Потім розкрийте свиток Keyboard Entry (Ввід з Клавіатури) і, встановіть наступні значення лічильників: Х = -150, Y = 0, Z = 0, Radius = 65, натисніть на Кнопці Create (Створити). В видових екранах виникне нова сфера, яка має точні значення радіусу і координат опорної точки.

Box (Коробка)

1. Необхідно створити об’єкт Box (Коробки). Це потрібно почати з визначення пропорцій граней, тобто буде це Куб або Паралелепіпед. Вибір одного з цих типів здійснюється перемиканням Cube / Box в свитку Creation Method (Спосіб Створення).

Три лічильника Length Segs (Число Сегментів по Довжині), Width Segs (Число Сегментів по Глибині) і Height Segs (Число Сегментів по Висоті) відповідають за число сегментів по відповідному розміру і дозволяють передбачити плавність майбутньої деформації або ступінь деталізації. Лінійні розміри регулюються лічильниками Length (Довжина), Width (Глибина) і Height (Висота) і при застосуванні способу завдання їх за допомогою миші відображають зміни їх величин.

2. Після вибору кнопки Box і указання способу створення Box (Паралелепіпед), необхідно перемістити курсор у видове вікно Тор (Вид Зверху). Натиснувши ліву кнопку миші, слід розтягнути прямокутник, контролюючи зміну лічильників Length (Довжина) і Width (Глибина). Якщо необхідно задати не прямокутник, а квадрат, то вся процедура виконується з натиснутою клавішею «Ctrl». По досягненню бажаного розміру кнопка миші відпускається, і подальше її переміщення задає Height (Висоту) і відображається в лічильнику. Для завершення виконується натиснення на ліву кнопку миші.

3. Тепер необхідно створити Cube (Куб). У випадку вибору способу створення Cube (Куб) всі три розмірних лічильника блокуються і змінюються синхронно, і створення об’єкту виконується аналогічно описаному для Sphere (Сфери).

4. В панелі Modify (Редагування), ви можете додатково відкоригувати параметри створеного об’єкту.

Cylinder (Циліндр) та інші примітиви групи

1. Створіть примітив типу Cylinder (Циліндр).

При створенні циліндру крім завдання основних розмірів є можливість створювати фрагментарний об’єкт - Циліндричний Сектор. Для цього необхідно включити прапорець Slice On (Сектор Включений) і двома лічильниками Slice From (Сектор Від) і Slice To (Сектор До) в кутових одиницях задати початок і кінець сектора. В результаті буде отриманий циліндр з вибіркою по всій висоті - дуже зручний базовий об’єкт для створення.

2. Самостійно розглянути інші об’єкти групи Standard Primitives (Стандартні Примітиви), таких як:

  • Torus (Top) - кільце круглястого перетину, яке дозволяє створювати об’єкти круглястої структури

  • Teapot (Чайник) - параметричний примітив, який дозволяє моделювати чайники по типу заварного.

  • Cone (Конус) – об’єкт, призначений для створення повних і усічених конусів.

  • GeoSphere (ГеоСфера) - розширений варіант об’єкту Sphere (Сфера), що дозволяє змінити форму грані, яка утворює поверхню сфери. Перемикач Geodesic Base Type (Базовий Тип Поверхні) дає можливість задати три види форми граней:

    • Tetra (Тетраэдр) - чотирьохгранник.

    • Octa (Октаэдр) - восьмигранник.

    • Icosa (Икосаэдр) - двадцятигранник.

  • Tube (Труба) - кільце прямокутного перетину, що дозволяє моделювати різні круглі трубчаті і грановані профілі.

  • Pyramid (Піраміда) - спрощений варіант примітива Cone (Конус), застосовується для створення чотирьохгранованих пірамід з прямокутною або квадратною основою.

  • Plane (Площина) - плоский примітив, який не має параметру Height (Висота), призначений для швидкого створення плоских об’єктів Цей примітив має додаткові параметри Render Scale (Масштаб Візуалізації) і Render Density (Щільність Візуалізації). Ці лічильники дозволяють задати множники для розміру і частоти сітки примітива Plane при обрахуванні сцени. В результаті площина може бути продовжена за межі своєї реальної геометрії.

ІІ. Тепер необхідно створити новий файл або 2 файли в якому ви збережете всі об’єкти з групи Standard Primitives (Стандартні Примітиви).