Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МП 2011 год.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
524.29 Кб
Скачать

Самостійна робата Проблемно-пізнавальні питання

1. В чому суть міжнародних конференцій?

2. Які види міжнародних конференцій мають місце у міжнародних відносинах?

3. В чому суть міжнародної конференції, яка скликається за принципом агі пос?

4. Що є елементами підготовки міжнародної конференції?

5. Чим обумовлений рівень представництва на міжнародній конференції'?

6. Який нормативний акт внутрішнього або адміністративного права конфедерації приймається для забезпечення успіху ро­боти міжнародної конференції?

7. Чи носять правила процедури юридичний обов'язків харак­тер Для учасників міжнародної конференції?

8. Яка кількість голосів необхідна для прийняття рішень з процедурних питань і питань по суті?

9. Що розуміється під формулами „присутні" і ті, які приймають участь в голосуванні?

10. Які мови с офіційними мовами міжнародної конференції?

Тест

1

Виберіть правильну відповідь: у разі суперечності положень резолюцій Генеральної Асамблеї і Ради Безпеки ООН держави-члени ООН повинні дотримувати:

а) резолюцію Генеральної Асамблеї ООН;

б) резолюцію Ради Безпеки ООН;

в) інше.

2

Чи є міжнародними організаціями:

а) Комуністична партія Китаю;

б) Генеральна Асамблея ООН;

в) ООН;

г) Рада Європи;

д) ЮНЕСКО;

е) Міжнародний суд ООН;

ж) Міжнародний Трибунал по Югославії;

з) НАТО;

и) ЕКОСОС ООН;

к) Міжнародний комітет Червоного Хреста;

л) Міжнародна валютна фундація;

м) Всесвітня торгова організація;

н) Рада глав держав СНГ;

о) Асоціація міжнародного права?

Завдання

1

В 1971 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, відповідно до якої місце Китаю в ООН зайняли представники уряду КНР (Пекін). Представники уряду Тайваню членство в ООН не отримали. З тих пір Тайвань веде кампанію по поверненню місця в ООН. В 1997 р. уряду дев'яти країн направили листи Генеральному секретарю ООН з проханням включити до порядку денного чергової сесії Генеральної Асамблеї ООН питання про членство Тайваню. Проте більшість держав, у тому числі РФ, висловилася проти обговорення цього питання.

Представники Тайваню заявили, що «населення Китайської Республіки на Тайвані - 21 млн. чіл., а це більш ніж чисельність населення абсолютної більшості, майже 2/3 країн - членів ООН. До тих пір, поки громадянам Тайваню не буде надано право голосу в ООН, ця всесвітня організація навряд чи може вважатися універсальною» Серед доводів Тайваню фігурують також історичні аналогії з ФРН і ГДР, Північної і Південною Кореї.

Як регулюються питання членства в ООН?

Який порядок ухвалення держав в члени ООН?

Хто може претендувати на членство в ООН?

2

В 1996 р. у зв'язку із закінченням повноважень Генерального секретаря ООН Би.  Галя в Раді Безпеки ООН проходили публічні дискусії. США були категорично проти переобрання діючого секретаря на новий термін, інші, у тому числі і Україна, - за.

Справа дійшла до того, що США заявили, що накладуть вето при голосуванні по кандидатурі Б.Галі. Китай же заявив, що також використовує право вето, але вже по будь-якій іншій, окрім Б.Галі, кандидатурі.

Який порядок обрання Генерального секретаря ООН? Охарактеризуйте юридичний зміст права вето постійних членів Ради Безпеки ООН. В яких випадках воно може застосовуватися?

3

Приведіть положення засновницьких документів декількох міжнародних організацій щодо умов, які повинні бути дотриманий державою, що претендує на членство в даних організаціях.

4

З 1974 р. Комісія Міжнародного права (КМП) ООН працює над проектом Кодексу злочинів проти світу і безпеки людства. В 1996 р. КМП прийняла проект Кодексу.

Ряд членів КМП виразили жаль з приводу того факту, що з переліку злочинів були виключено декілька складів. На їх думку, скорочення переліку було зроблено на підставі зауважень невеликого числа урядів і ці зауваження не можна розглядати як думка міжнародного співтовариства. Крім того, визнаючи значення урядів у формуванні міжнародного права, зверталася увага на роль КМП як експертного органу незалежних юристів в прогресивному розвитку міжнародного права.

Яка юридична сила документів, приймаються КМП? Який порядок ухвалення цих документів? Яка роль КМП у формуванні норм міжнародного права?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]