Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_z_praktuku.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
477.7 Кб
Скачать

2 Охорона праці і довкілля

Наступні вимоги безпеки до технологічного процесу розповсюджуються на всі види робіт, які виконуються працівниками товарної групи.

При експлуатації обладнання товарної групи можливі такі небезпеки:

-виникнення вибуху та пожежі у випадку розгерметизації обладнання, трубопроводів або порушення режиму роботи обладнання;

-отруєння працівників парами нафтопродуктів;

-опіки працівників водяною парою або гарячими нафтопродуктами;

-ураження електричним струмом у випадку виходу з ладу заземлення струмопровідних частин насосного обладнання або пробою електроізоляції;

-травмування рухомими частинами насосного обладнання;

-можливість падіння працівників при виконанні роботи на висоті.

До технологічного процесу, що проводиться у товарній групі ставляться наступні вимоги для безпечного виконання робіт:

-герметизація обладнання, колодязів промислової каналізації;

-заземлення від статичної електрики;

-громовідвід резервуарів, естакад;

-обладнання аварійною сигналізацією, засобами пожежегасіння;

-наявність справного зв’язку.

Режим експлуатації технологічного обладнання ведеться згідно з технологічною картою, ліквідація аварійних ситуацій згідно ПЛАСу.

Обладнання у виробничих приміщеннях та резервуарному парку повинно бути пожежовибухобезпечного виконання, змонтоване з дотриманням протипожежних норм. Виробничі приміщення, площадки на естакадах повинні утримуватись у чистоті, сторонні предмети відсутні, насосні повинні бути обладнані припливною та витяжною вентиляцією. Вентиляція повинна бути ввімкнена на протязі всієї роботи технологічного обладнання.

Кожен працівник при поступленні на роботу проходить теоретичне навчання з правил охорони праці, пожежної безпеки, виробничої санітарії та особистої гігієни, ознайомлюються з технологічним обладнанням, пристроями, безпечними прийомами та методами роботи у товарній групі.

Перед початком зміни кожен робітник зобов’язаний одягнути передбачений нормами спецодяг, спецвзуття, захисну каску і перевірити, відповідно до своїх посадових обов’язків, справність технологічного обладнання, вентиляційних систем, трубопроводів, насосного обладнання, наявність та справність:

-засобів індивідуального захисту (ЗІЗ);

-аварійного запасу слюсарного інструменту, матеріалів та ЗІЗ у аварійному ящику наявність пломби на ящику;

-засобів пожежного сповіщення та пожежегасіння;

-справність системи блокування та сигналізації;

-заземлення обладнання;

-огородження рухомих частин обладнання та механізмів;

-огороджуючи пристроїв на площадках та сходах;

-манометрів та рівнемірів;

-чистоту на зливо-наливних естакадах, в насосних, резервуарному парку;

-аптечки, укомплектовані необхідним набором медикаментів.

Під час роботи обслуговуючий персонал зобов’язаний користуватися засобами індивідуального захисту:

-спецодягом (літнім і зимовим);

-спецвзуттям;

-захисними касками;

-рукавицями.

Для захисту органів дихання:

-при наявності парів нафти та нафтопродуктів у повітряному середовищі приміщень вище гранично допустимої концентрації, використовуються фільтруючі протигази з коробками марки ”А”.

Під час виконання робіт на території товарної групи працівники повинні мати при собі фільтруючі протигази, при виконанні робіт в середині апаратів (резервуарів), в колодязях промислової каналізації використовувати шлангові протигази ПШ-1, ПШ-2.

Для захисту від статичної електрики всі резервуари, ємності, трубопроводи, насоси, зливні пристрої та наливні патрубки повинні бути обладнані заземленням.

Залізничні колії у межах зливо-наливного фронту електрично з’єднанні між собою та під’єднані до заземлюючого пристрою. Опір заземлення не більше 4 Ом.

Для ліквідації осередку загорання у товарній групі застосовуються:

-водяна пара для всіх видів загорань, крім електрообладнання;

-порошкові, вуглекислотні вогнегасники для гасіння легкозаймистих горючих речовин та електрообладнання.

Резервуари товарної групи обладнані системами піногасіння та водяного орошення.

Щодо забруднення підземних водоносних пластів на території товарно-сировинного цеху нафтою і нафтопродуктами, то після проведення обстежень виявлено наявність нафти і нафтопродуктів у підземних водоносних пластах на глибині 2,5- 3,5 м. З метою недопущення попадання нафти і нафтопродуктів у русло річки Черлена проведено ряд заходів з локалізації забруднення підземних пластів, збору нафтопродуктів і нафти, повернення їх в переробний цикл.

Для цього вздовж р. Черлена прокопані дві траншеї довжиною 50 м, глибиною 3,5 м кожна, які засипані щебенем. по траншеях нафтопродукти збираються у двох колодязях, з яких відкачується насосами типу СК-50 в ємність Е-3, де відстоюються від води і повертаються на переробку в цех №10. Під товарна вода з ємності здреновується в систему каналізації цеху №10.

Висновки

Під час проходження виробничої практики на ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» я ознацомився з лабораторією охорони навколишнього середовища . Дізнався які використовують методи поршуку різних шкідливих речовин і які при цьому використовують керівні нормативні документи.

Сама лабораторія має 3 поверхи, сучасне обладнання, яке використовують для виконання дослідів.

Велика увага проиділяється охороні праці та довкілля, впроваджено автоматичні системи пожежогасіння.

Спеціалізація допоміжних цехів сприяє покращенню використання обладнання в основних цехах, так як всі допоміжні роботи , виконуються якісно і швидко.

Але на даний час підприємство стоїть не працює,про те проаналізувавши ряд економічних показників підприємства це показало, що даний нафтопереробний завод має великі перспективи в майбутньому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]