Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФізЛюдІ-ІІкурс.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать

1. Ортостатична проба.

Регуляторні гемодинамічні реакції на переміну положення тіла досліджують шляхом вимірювання частоти серцевих скорочень та артеріального тиску через певні проміжки часу після переходу людини з горизонтального положення у вертикальне. Критерієм для оцінки результатів ортостатичної проби служить АТД.

Гемодинамічну реакцію вважають нормальною, якщо через 10 хв після переходу людини у вертикальне положення АТД знижується не більше як на 5 мм.рт.ст., а АТС змінюється в межах ±5%. ЧСС в середньому збільшується на 30%, а СОК зменшується на 40%.

При гіпердіастолічній ортостатичній гіпотензії (80-85% ycix патологічних відхилень) АТД підвищується більш як на 5 мм.рт.ст., а АТС знижується на ще більшу величину. Спостерігається значне збільшення ЧСС та зменшення СОК. Підвищення АТД (обумовлене вираженим звуженням резистивних судин) та ЧСС при такому типі реакції пов'язані зi значною активацією симпатичної нервової системи.

У випадку гіподіастолічної ортостатичної гіпотензії знижується як АТС так i АТД; АТП змінюється незначно, ЧСС майже не збільшується, СОК зменшується помірно. Зміни артеріального тиску та частоти серцевих скорочень при такому типі реакції обумовлені слабо вираженим підвищенням тонусу симпатичної нервової системи.

2. Проба з фізичним навантаженням.

У досліджуваного в положенні сидячи після 3-5 хв відпочинку вимірюють частоту пульсу та артеріальний тиск. При проведенні проби з фізичним навантаженням досліджуваному пропонують виконати 20 присідань за 30 сек. Після цього у нього в положенні сидячи вимірюють кров'яний тиск та визначають частоту пульсу на початку кожної з 5 хв дослідження.

Функціональний стан серцево-судинної системи оцінюють за наступними параметрами. В нормі після 20 присідань ЧСС повинна збільшитись на 6-8 уд за 10 сек (у тренованих людей - на 1-2 уд). Якщо ЧСС збільшується більше 8 ударів за 10 сек, говорять про патологічну реакцію серцево-судинної системи на запропоноване фізичне навантаження. Нормал1защя ЧСС має спостерігатись протягом 2-oї хвилини. Паралельно нормалізується i кров'яний тиск. Оцінку реакції серцево-судинної системи слід проводити за схемою Летунова:

1. Нормотонічний тип реакції. Спостерігається у здорових нетренованих людей, а також у спортсменів в стані високої тренованості. При даному типі реакції спостерігається збільшення ЧСС не більше як на 8 ударів за 10 сек. Підвищується АТС АТД - знижується або не змінюється, АТП при цьому підвищується. Час відновлення частоти серцевих скорочень та артеріального тиску не перевищує 3 хв.

2. Гіпертонічний тип реакції. Характерний для гіпертоніків та людей похилого віку, що страждають атеросклерозом; спостерігається у молодих спортсменів внаслідок форсованих тренувань з великими навантаженнями, Функціональна проба викликає значне прискорення пульсу, значне підвищення АТС (до 180-200 мм.рт.ст.). АТД не змінюється або дещо підвищується. Пульсовий тиск зростає за рахунок значного підвищення максимального тиску.

3. Астенічний тип реакції. Спостерігається при недостатніх функціональних можливостях серця (перенапруження або ураження міокарда). Після навантаження значно прискорюється пульс, незначно підвищується АТС (іноді він не змінюється або навіть знижується), підвищується АТД та зменшується АТП. У таких випадках відновлення частоти серцевих скорочень та артеріального тиску відбувається повільно.

4. Дістонічний тип реакції. Спостер1гаеться при вегето-судинних порушеннях, неврозах, а також у спортсменів в стані перетренованості Даний тип реакції характеризується значним прискоренням пульсу, значним підвищенням АТС (іноді до 200-220 мм.рт.ст.) при падінні АТД до нуля (феномен безкінечного тону). Час відновлення частоти серцевих скорочень та артеріального тиску уповільнений.

Методика проведення роботи

1. Ортостатична проба.Оформити протокол. Результати досліду занести до таблиці (табл. 9.1). На основі аналізу отриманих даних зробити висновок про характер реакції серцево-судинної системи досліджуваного на ортостатичну пробу.

Таблиця 9.1 Показники гемо- та кардіодинаміки при проведенні ортостатичної проби.

Показники гемо- та кардіодинаміки

В положенні лежачи

В положенні стоячи

АТС, мм.рт.ст.

АТД, мм.рт.ст.

АТП мм.рт.ст.

АТсер, мм.рт.ст.

ЧСС, уд/хв

СОК, мл

ХОК, л/хв

2. Проба з фізичним навантаженням.Оформити протокол. Результати досліду занести до таблиці (табл. 9.2). На основі аналізу отриманих даних зробити висновок про характер реакції серцево-судинної системи досліджуваного на пробу з фізичним навантаженням.

Таблиця 9.2 Показники гемодинаміки при виконанні проби з фізичним навантаженням.

Показники гемо- та кардіодинаміки

Спокій

Після фізичного навантаження

1 хв

2хв

Зхв

4хв

5хв

АТС, мм.рт.ст.

АТд, мм.рт.ст.

АТП,мм.рт.ст.

АТсер, мм.рт.ст.

ЧСС, уд/хв

СОК, мл

ХОК, л/хв

Контрольні питання

  1. Поняття про функціональні проби серцево-судинної системи.

  2. Види функціональних проб та умови їх виконання.

  3. Типи реакції серцево-судинної системи на ортостатичну пробу.

  4. Типи реакції серцево-судинної системи на пробу з фізичним навантаженням

  5. Чим можна пояснити різке підвищення або зниження артеріального тиску при виконанні функціональних проб?

Лабораторна робота № 22

Тема: Дослідження зовнішнього дихання людини методами cпipoметрії та спірографії.

Мета: Ознайомитись з методиками визначення показників зовнішнього дихання людини та обчислити їx теоретичні (належні) фізіологічні величини.

Питання для самопідготовки

1. Сутність та значення дихання. Система органів дихання людини.

2. Механізм вдиху та видиху.

3. Показники зовнішнього дихання. Методи їx дослідження та значення для оцінки дихальної функції.

  1. Газообмін у легенях.

  2. Транспорт газів кров'ю.

  3. Обмін газів у тканинах.

Короткі теоретичні відомості

Дихання – фізіологічна функція, що забезпечує газообмін (О2 і СО2) між оточуючим середовищем і організмом у відповідності до його метаболічних потреб.

Дихання протікає в декілька етапів:

1) зовнішнє дихання – обмін О2 і СО2 між зовнішнім середовищем і кров'ю легеневих капілярів. В свою чергу зовнішнє дихання можна розподілити на два процеси: а) газообмін між зовнішнім середовищем і альвеолами легень, що позначається як «легенева вентиляція»; б) газообмін між альвеолярним повітрям і кров'ю легеневих капілярів;

2) транспорт О2 і СО2 кров'ю;

3) обмін О2 і СО2 між кров'ю і клітинами організму;

4) тканинне дихання.

Дихання здійснює перенос О2 з атмосферного повітря до клітин організму, а в зворотному напрямку здійснює видалення СО2, який є найважливішим продуктом метаболізму клітин.

Транспорт О2 і СО2 в організмі людини і тварин на значні відстані, наприклад, в межах повітряносних шляхів, легень і в системі кровообігу, здійснюється конвекційно.

Переніс О2 і СО2 на незначні відстані, наприклад, між альвеолярним повітрям і кров'ю, а також між кров'ю і клітинами тканин організму здійснюється шляхом дифузії. За законом осмосу і за градієнтом концентрації кожна зі стадій дихальної функції у відповідності до метаболічних потреб клітин організму регулюється нервовими і гуморальними механізмами.

Зовнішнє дихання здійснюється завдяки змінам об’єму грудної клітини і супроводжуючим змінам об’єму легень.

Об’єм грудної клітини збільшується під час вдиху, або інспірації, і зменшується під час видиху, або експірації. Ці дихальні рухи забезпечують легеневу вентиляцію.

В дихальних рухах беруть участь три анатомо-функціональних утворення: 1) дихальні шляхи, які за своїми властивостями є злегка розтяжними, стискуваними і створюють потік повітря, особливо в центральній зоні; 2) еластична і розтяжна легенева тканина; 3) грудна клітина, що складається з пасивної кістково-хрящової основи, яка об’єднана сполучнотканинними зв’язками і дихальними м'язами. Грудна клітина відносно ригідна на рівні ребер і рухома на рівні діафрагми.

Відомі два біомеханізми, які змінюють об’єм грудної клітини: підняття і опускання ребер і рухи куполу діафрагми; обидва біомеханізми здійснюються дихальними м'язами. Дихальні м'язи поділяють на інспіраторні (вдих) і експіраторні (видих).

  1. Дихальний об'єм (ДО) - об'єм повітря, який людина вдихає або видихає при спокійному диханні.

  2. Резервний об'єм вдиху (РОВд) - максимальний об'єм повітря, який можна вдихнути додатково після спокійного вдиху.

  3. Резервний об'єм видиху (РОВид) - максимальний об'єм повітря, який можна видихнути додатково після спокійного видиху.

  4. Життєва емкість легенів (ЖЄЛ) - максимальний об'єм повітря, який можна видихнути пімля максимального вдиху.

ЖЄЛ=ДО+РОВд+РОВид

Належну життєву емкість легенів (НЖЄЛ) розраховують за формулами:

для чоловіків: НЖЄЛ,л=(зріст,см х0,052)-(вік х 0,22)-3,60;

для жінок: НЖЄЛ,л=(зріст,смх0,04)-(вік х 0,018)-2,68.

Обчислену належну величину ЖЄЛ приймають за 100%, а фактичну, одержану під час дocлiджeння (ФЖЄЛ), виражають у процентах до належної. Відхилення ФЖЄЛ від НЖЄЛ у здорових людей, як правило, не перевищує ±10-15%. У спортсменів ФЖЄЛ більша за належну.

  1. Залишковий об'єм (ЗО) - об'єм повітря в легенях, після максимального видиху. Вважають, що в нормі залишковий об'єм становить 25-30% від величини ЖЄЛ.

  2. Функціональна залишкова емкість (ФЗЄ) - об'єм повітря в легенях, що залишається після спокійного видиху. Вона дорівнює сумі залишкового i резервного об'ємів. ФЗЄ=ЗО+РОВид.

7.Загальна ємкість лeгeнiв (3ЄЛ) - об'єм повітря в легенях після максимального вдиху визначається сумою величин ЖЄЛ i ЗО:

ЗЄЛ=ЖЄЛ+ЗО

8. Хвилинний об'єм дихання (ХОД) - об'єм повітря, який проходить через легені за 1 хв. Його розраховують, підсумовуючи дихальні об'єми (ДО) за 1 хв спокійного дихання, або спрощено:

ХОДмл/хв=ЧДхДО,

де ЧД - число дихальних pyxiв за 1 хв (частота дихання), ДО - дихалъний об'єм, мл.

Величина ХОД залежить від ряду факторів: фізичного навантаження, вмісту CO2,, нестачі О2 у повітрі, що вдихається. Збільшення легеневої вентиляції спостерігається при підвищеній потребі організму в кисні i може відбуватися шляхом поглиблення дихання та збільшення його частоти.

9. Максимальна вентиляція легенів (МВЛ) - об'єм повітря, який може пройти через дихальну систему протягом 1 хв при максимально інтенсивному диханні. Досліджуваний повинен дихати якомога глибше та частіше. Величина МВЛ значною мірою залежить від індивідуалъних властивостей досліджуваного i тому її слід виражати не лише в абсолютних цифрах (л/хв), а й у процентах до належної величини. Належна величина МВЛ (НМВЛ) розраховується за формулою:

НМВЛ=0,5НЖЄЛх35,

де НЖЄЛ - належна величина життєвої емкості легенів, 35 - максимальна частота дихання здорової людини.

10. Резерв вентиляції (РВ) розраховують за різницею між МВЛ i ХОД.

РВ=МВЛ-ХОД

11. Альвеолярна вентиляція легенів (АВЛ) - об'єм вдихуваного повітря, який надходить до альвеол за 1 хв. Для визначення треба знати дихальний об'єм, величину "мертвого простору" i частоту дихання. "Мертвий npocтip" - це простip повітроносних шляхів, у яких не відбувається газообмін. Величина його в середньому 150 мл.

АВЛ=(ДО-МП)хЧД.

12. Коефіцієнт вентиляції легенів (КВЛ) - це відношення об'єму повітря, що надійшло в легені при вдиху, до об'єму повітря, який вже знаходився в цей час у легенях. КВЛ показує, яка частина альвеолярного повітря поновлюється (вентилюється) за один дихальний період. Обчислюється за формулою:

КВЛ=(ДО-МП)/(ЗО+РОВид).

13. Життєвий показник (ЖП) - відношення ЖЄЛ до маси тіла. Обчислюється за формулою: ЖП= ЖЄЛ, мл/маса, кг.

Спірометрія.

Для визначення хвилинного об'єму дихання (ХОД) досліджуваний робить декілька вдихів та видихів, a потім, взявши до рота мудштук спірометра, продовжує спокійно дихати в прилад протягом 1 xв, підраховуючи кількість видихів (ЧД). Показання спірометра в кінці досліду вказують на величину ХОД. Для визначення дихального об'єму (ДО) отриманий результат ділять на кількість дихальних рухів.

Досліджуваний після максимального вдиху робить максимальний видих у спірометр. По шкалі спірометра визначають ЖЄЛ. Точність буде вище, якщо вимірювання зробити кілька разів (за основу беруть максимальне значення). При багаторазових вимірюваннях необхідно щоразу встановлювати шкалу спірометра у вихідне положення.

Для визначення резервного об'єму видиху (РОВид) досліджуваний після чергового спокійного видиху робить максимальний видих у спірометр. По шкалі визначають РОВид. Повторюють вимірювання i обчислюють середню величину показника. В подальшому обчислюють величину резервного об'єму вдиху (РОВд) за формулою:

РОВд,л=ЖЄЛ,л-(ДО,л+РОВид,л)

Для графічної реєстрації показників зовнішнього дихання використовують спірограф. Елементарна спірограма має такий вигляд:

Рис. 12.1 Спірограма (схема).

РОВд – резервний об’єм вдиху, ДО – дихальний об’єм, - життєва ємність легенів, РОВид – резервний об’єм видиху.

Готують спірограф до роботи згідно інструкції. Мундштук cпipoграфа протирають змоченою спиртом ватою. Для виключення носового дихання досліджуваному на ніс накладають спеціальний зажим, після чого він спокійно дихає у спірограф. Включають стрічкопротяжний механізм спірографа та лічильник часу.

Після реєстрації звичайних дихальних рухів досліджуваному пропонують виконати: а) після спокійного видиху - максимально можливий додатковий видих (з метою визначення РОВид); б) після спокійного вдиху - максимально можливий додатковий вдих (з метою визначення РОВд); в) після максимального вдиху максимально можливий видих для визначення ЖЄЛ.

Для визначення всіх зазначених об'ємів на cпiporpaмi відмічають висоту зубців, що відповідають конкретному параметру в мм i розрахунок проводять за формулою:

N1 = N0 x k,

де N1 - значення показника в мл, N0 - висота зубця показника, що визначається в мм, k - калібровочний коефіцієнт, що визначається за паспортом спірографа.

Наприклад: за спірограмою встановили, що висота зубців, які відповідають величині ДО, складає 15 мм. Калібровочний коефіцієнт (k), приміром, дорівнює 40 мл/мм (це свідчить про те, що зміщення кривої на 1 мм відповідає 40 мл об'єму). Тоді ДО=15мм х 40мл/мм=600мл.

Аналогічним чином визначають всі інші параметри.

Частоту дихання (ЧД) визначають підраховуючи на спірограмі кількість дихальних pyxiв за 1 хв.

Для визначення максимальної вентиляції легенів (МВЛ) досліджуваному пропонують дихати в дихальну систему спірографа з максимальною глибиною та частотою протягом 1 хв. Величину МВЛ визначають за шкалою спірографа.

Методика проведення роботи

Завдання 1. Спірометрія.

Зареєструвати показники зовнішнього дихання в положенні стоячи, лежачи, а також після фізичного навантаження. Оформити протокол досліду, розрахувати показники ЗО, Ф3Є, РВ, АВЛ, КВЛ, ЖП, як це вказано в завдані 1. Записати одержані результати до таблиці (табл. 10.1). Порівняти показники зовнішнього дихання, отримані при вимірюванні в різному положенні тіла та функціональній активності. Зробити висновки.

Таблиця 12.1 Показники зовнішнього дихання при різному положенні тіла та функціональній активності організму.

Показники зовнішнього дихання

Норма

Фактична величина

в положенні лежачи

в положенні стоячи

Після фізичного навантаження

ЧД, вид/хв.

ДО, мл

ХОД, л/хв

АВЛ, л/хв

РОВд, л

РОВид, л

ЖЄЛ, л

ЖП, мл/кг

КВЛ

ЗО, л

ФЗЄ, л

ЗЄЛ, л

Завдання 2. Спірографія.

Записати спірограму та визначити МВЛ в стані спокою i після фізичного навантаження. Оформити протокол досліду, розрахувати показники ЗО, Ф3Є, РВ, АВЛ, КВЛ, ЖП, як це вказано в завданні 1. Записати одержані результати до таблиці (табл. 12.2). Порівняти дані, одержані у стані спокою та після фізичного навантаження. Зробити висновки.

Таблиця 12.2 Показники зовнішнього дихання при різній функціональній активності організму.

Показники зовнішнього дихання

Норма

Фактична величина

В стані спокою

після фізичного навантаження

ЧД, вид/хв.

ДО, мл

ХОД, л/хв.

АВЛ, л/хв.

РОВд, л

РОВид, л

ЖЄЛ, л

ЖП, мл/кг

КВЛ

ЗО, л

ФЗЄ, л

ЗЄЛ, л

МВЛ, л/хв.

Контрольні питання

1. Назвіть i охарактеризуйте показники, що використовуються для оцінки зовнішнього дихання.

  1. Як виміряти ЖЄЛ, ДО, РОВд, РОВид?

  2. Поясніть залежність показників зовнішнього дихання від положення тіла i функціонального стану організму.

  3. Як визначити частоту дихання за спірограмою?

  4. Методика визначення МВЛ та фізіологічна суть показника.

  5. Особливості показників зовнішнього дихання у спортсменів.

Лабораторна робота № 23

Тема: Регуляція дихання.

Мета: Вивчити тривалість затримки дихання i проаналізувати механізми регуляції, що забезпечують затримку дихання різної тривалості у людини.

Питання для самопідготовки

  1. Нервова та гуморальна регуляція дихання.

  1. Сучасне уявлення про структуру дихального центру, його локалізацію та зв'язок з дихальною мускулатурою.

  2. Залежність діяльності дихального центру i вентиляції легенів від напруги СО2 в крові.

  1. Шляхи впливу CO2 i нестачі О2 на діяльність дихального центру.

  2. Механізм виникнення першого вдиху новонародженого.

  3. Захисні рефлекси дихального апарату, їхній механізм.

  1. Особливості дихання в умовах високогір’я, фізичного навантаження.

  1. Гіпоксія та гіпербарична оксігенезація.

Короткі теоретичні відомості

Основна функція дихальної системи полягає в забезпеченні газообміну О2 і СО2 між оточуючим середовищем і організмом у відповідності з його метаболічними потребами. В цілому цю функцію виконують регулює сітка багато чисельних нейронів ЦНС, які пов’язані з дихальним центром довгастого мозку.

Під дихальним центром слід розуміти сукупність нейронів специфічних (дихальних) ядер довгастого мозку, здатних генерувати дихальний ритм.

В нормальних (фізіологічних) умовах дихальний центр отримує аферентні сигнали від периферичних і центральних хеморецепторів, що сигналізують відповідно про парціальний тиск О2 в крові і концентрації Н+ у позаклітинній рідині мозку. В період неспання діяльність дихального центру регулюється додатковими сигналами, що походять з різних структур ЦНС. У людини це, наприклад, структури, що забезпечують мовлення. Мовлення (спів) може в значній мірі відхилити від нормального рівень газів крові, навіть знизити реакцію дихального центру на гіпоксію або гіперкапнію. Аферентні сигнали від хеморецепторів тісно взаємодіють с іншими аферентними стимулами дихального центру, але врешті решт хімічний, або гуморальний, контроль дихання завжди домінує над нейрогенним. Наприклад, людина довільно не може нескінченно довго затримувати дихання через наростаючі під час затримки дихання гіпоксії і гіперкапнії.

Дихальний центр виконує дві основні функції в системі дихання: моторну, або рухову, яка проявляється у вигляді скорочення дихальних м'язів, і гомеостатичну, пов’язану зі зміною характеру дихання при зсувах вмісту О2 і СО2 у внутрішньому середовищі організму.

Рухова функція дихального центру полягає в генерації дихального ритму і його паттерну. Під генерацією дихального ритму розуміють генерацію дихальним центром вдиху і його припинення (перехід в експірацію). Під паттерном дихання слід розуміти тривалість вдиху і видиху, величину дихального об’єму, хвилинного об’єму дихання. Моторна функція дихального центру адаптує дихання до метаболічних потреб організму, пристосовує дихання в поведінкових реакція (поза, біг і інш.), а також здійснює інтеграцію дихання з іншими функціями ЦНС.

Гомеостатична функція дихального центру підтримує нормальні величини дихальних газів (О2, СО2 і рН в крові і позаклітинній рідині мозку), регулює дихання при зміні температури тіла, адаптує дихальну функцію до умов зміненого газового середовища, наприклад при зниженому і підвищеному барометричному тиску.

Локалізація і функціональні властивості дихальних нейронів. Нейрони дихального центру локалізовані в дорсомедіальній і вентролатеральній ділянках довгастого мозку і утворюють так звані дорсальну і вентральну дихальну групу.

Дихальні нейрони, активність яких викликає інспірацію або експірацію, називаються відповідно інспіраторними і експіраторними нейронами.

Методика проведення роботи

Визначити тривалість затримки дихання при різних пробах:

  1. Проба Штанге з максимальною затримкою дихання на вдиху. Після нормального вдиху i видиху зробити глибокий вдих i на його висоті затримати дихання, затуливши собі носа. Повторити пробу 3-4 рази. Записати результати, обчислити середнє значення. В нормі тривалість затримки дихання на глибокому вдиху дорівнює не менше 30 сек (оптимальна глибина вдиху 75-80% від ЖСЛ).

  2. Проба Генча з максимальною затримкою дихання на видиху проводиться в положенні лежачи. Зробити видих, затримати дихання. Повторити пробу 3-4 рази. Записати результати. В нормі затримка дихання на глибокому видиху становить не менше 25 сек.

  3. Проба з затримкою дихання після глибокого вдиху, зробленого після гіпервентиляції. Після 20 сек форсованого дихання (дихати максимально глибоко i часто) зробити глибокий вдих i затримати дихання. Записати результати.

  4. Проба з затримкою дихання після вдихання повітря з підвищеним вмістом СО2. Досліджуваний дихає протягом 1 хв повітрям із дзвона спірометра (робота виконується на спірографі з виключеним поглиначем СО2). Після цього визначити тривалість затримки дихання на вдиху. Записати результати.

5. Вплив фізичної роботи на тривалість затримки дихання. Досліджуваний виконує дозовану ходьбу (44 м протягом 30 сек). Визначають тривалість затримки дихання на глибокому вдиху. В нормі тривалість затримки дихання після дозованого фізичного навантаження має складати не менше 17 сек.

На основі даних, одержаних при виконанні п. 1 і 2, побудувати графік, що свідчить про залежність тривалості затримки дихання від номера вимірювання. З'ясувати, як довго триває покращення результатів.

Оформити протокол досліду. Результати проб занести до таблиці (табл. 11.1). Пояснити одержані результати, проаналізувати механізми регуляції дихання. Зробити висновки.

Таблиця 14.1 Результати дослідів із затримкою дихання.

Затримка дихання

Тривалість затримки дихання

після глибокого вдиху

після максимального видиху

після гіпервентиляції

після вдихання повітря з підвищеним вмістом CО2

після дозованої ходьби

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

  1. Поясніть механізм регуляції дихання.

  2. Поясніть відмінності у тривалості затримки дихання на вдиху, видиху, після гіпервентиляції, після вдихання повітря з підвищеним вмістом СО2.

Семінар № 3.

Тема: Фізіологія кровообігу та дихання .

Мета: З'ясувати ефективність засвоєння теоретичного матеріалу та практичних навичок з теми

Питання для самопідготовки

  1. Загальна характеристика серцево-судинної системи.

  2. Фізіологічні властивості серцевого м’яза.

  3. Фази серцевого циклу.

  4. Методи дослідження роботи серця (ЕКГ, ФКГ, БКГ, ВКГ).

  5. Математичний аналіз серцевого ритму та його показники (мода, амплітуда моди, варіаційний розмах, індекс напруг).

  6. Характеристика показників кардіодинаміки (ЧСС, СОК, сила скорочення міокарда, об’єм серця).

  7. Регуляція роботи серця.

  8. Артеріальний тиск, його види та методи дослідження.

  9. Артеріальний пульс та його властивості.

  10. Особливості кровообігу у мікроциркулярному руслі.

  11. Фактори, що обумовлюють рух крові по венам.

  12. Характеристика показників гемодинаміки (артеріальний та венозний тиск, лінійна та об'ємна швидкість руху крові, загальннй периферійний oпip судин, ХОК).

  13. Нейро-гуморальна регуляція тонусу судин.

  14. Особливості кровообігу при м'язовій роботі.

  15. Загальна характеристика дихальної системи. Функції дихання.

  16. Механізм вдиху.

  17. Механізм видиху.

  18. Вентиляційні об'єми легенів.

  19. Метода дослідження зовнішнього дихання.

  20. Шкідливий простір та його фізіологічна роль. Склад вдихуваного, видихуваного та альвеолярного повітря.

  21. Газообмін у легенях та тканинах.

  22. Транспорт газів кров'ю. Киснева ємність крові.

  23. Дихальний центр та його структура.

10.Роль хемо- та механорецепторів в регуляції дихання.

11.Адаптивні зміни дихання в умовах високогір'я, при підвищеному барометричному тиску.

12.Особливості дихання при м’язовій роботі.

Лабораторна робота № 26

Тема: Дослідження рівня основного обміну у людини.

Мета: Навчитись обчислювати основний обмін у людини та його відхилення за формулою Ріда.

Питання для самопідготовки

  1. Обмін речовин та енергії як основна функція живого організму.

  2. Анаболізм та катаболізм; їx значення та взаємозв'язок.

  3. Метода вивчення обміну речовин та енергії.

  4. Основний обмін та фактори, що на нього впливають.

  5. Дихальний та калоричний коефіцієнти, їх значення в дослідженні обміну речовин та енергії.

  6. Калоричний еквівалент кисню.

Короткі теоретичні відомості

Обмін речовин і енергії включає наступні основні поняття:

- обмін речовин – це сукупність процесів потрапляння речовин в організм, використання їх організмом в процесах анаболізму і катаболізму і виділення продуктів катаболізму в оточуюче середовище;

- живлення включає сукупність процесів потрапляння харчових продуктів в шлунково-кишковий тракт, їх переварювання і всмоктування продуктів гідролізу в кров;

- асиміляція – сукупність процесів, що забезпечують потрапляння в організм речовин і використання їх для синтезу клітинних структур і секретів клітини;

- анаболізм – заключна частина асиміляції, сукупність внутрішньоклітинних процесів, що забезпечують синтез необхідних структур клітини для відновлення (оновлення) клітинних структур, що розпалися в процесі катаболізму, відновлення енергетичного потенціалу, ріст організму, що розвивається;

- дисиміляція (катаболізм) – сукупність процесів розпаду клітинних структур і сполук організму, синтезу структур і секретів клітин, підтримання на оптимальному рівні температури тіла.

Джерелом енергії в організмі служать продукти гідролізу вуглеводів, жирів і білків, що поступають в організм. Вивільнення енергії в організмі відбувається в процесі дисиміляції (катаболізму), тобто розпаду клітинних структур і сполук, які синтезуються з поживних речовин, що потрапляють в кров в результаті травлення.

Розрізняють основний і робочий обмін.

- основним обміном називають мінімальні витрати енергії, що забезпечують гомеостаз в стандартних умовах: при неспанні, максимальному м’язовому і емоціональному спокої, натщесерце (12-16 годин без їжі), при температурі комфорту (18-20ºС).

На величину середньостатистичного основного обміну (належного) впливають наступні фактори: стать, вік, ріст і маса тіла.

На величину істинного (реального) основного обміну здорової людини впливають умови життєдіяльності, клімат, харчування (дієти).

Величина основного обміну на добу у чоловіка – 1500-1700 ккал (6300-7140 кДж), у жінки – на 10% менше.

Робочим обміном називають сукупність основного і додаткового розходу енергії, що забезпечують життєдіяльність організму в різних умовах.

Методика проведення роботи

Завдання 1. Визначення основного обміну за допомогою спірометаболографа (метод неповного газового аналізу).

Maтepiали та обладнання: спірометаболограф, загубники, спирт, вата.

Досліджуваного укладають на кушетку з дезинфікованим спиртом загубником у роті, який з'єднаний двома гумовими клапанами з приладом. Коли у досліджуваного дихання стає спокійним, починають експеримент - переключають кран на циркуляцію дихального повітря через апарат та включають стрічкопротяжний механізм. Запис проводиться на окремих аркушах. Для визначення основного обміну дихальні рухи реєструють при швидкості кімографа 25 мм/хв. На аркуші записується крива споживання кисню. Дослід проводять протягом 3-5 хв.

Отриману в досліді криву (спірометаболограму) використовують для обчислення об'єму спожитого кисню та визначення рівня основного обміну. Споживання кисню (за 1 хвилину) визначають по нахилу спірометаболограми. Висота нахилу відповідає кількості спожитого кисню (1 л - 3 см). Швидкість руху паперу 25 мм/хв, а отже, 25 мм горизонтального запису відповідають 1 хвилині. Після визначення спожитого за 1 хв кисню обчислюють його споживання за добу.

Для визначення величини основного обміну об'єм спожитого кисню помножують на калоричний коефіцієнт кисню (4,8 ккал).

Приклад: по спірометаболограмі визначено, що за 1 хв досліджуваний спожив 0,25 л кисню. Отже, за 1 годину він споживає: 0,25x60=15 л О2, за добу: 15x24=360 л О2 . Розраховуємо основний обмін: 4,8x360=1728 ккал.

Завдання 2. Розрахунок основного обміну у людини за таблицями.

Матеріали та обладнання: медичні ваги, ростомір, таблиці для визначення основного обміну, мікрокалькулятор.

Вимірюють зріст i масу тіла досліджуваного. Якщо зважування проводять в одязі, то одержаний результат слід зменшити на 5 кг для чоловіків та на 3 кг для жінок. Далі використовують таблиці для визначення основного обміну у чоловіків та жінок. Таблицями користуються так. Якщо, наприклад, досліджуваним є чоловік 25 років, який має зріст 168 см i масу 60 кг, то в таблиці для визначення основного обміну за масою знаходять поряд із значенням маси досліджуваного число 3735 кДж. У таблиці для розрахунку основного обміну з урахуванням зросту та віку знаходять у місці пересічення граф віку (25 років) та зросту (168 см) число 281.4 кДж. Додавши одне до одного два числа, одержують середню статистичну величину нормального основного обміну людини чоловічої статі даного віку, зросту i маси: 3735+2814=6549 кДж (1564 ккал) на добу.

Поділивши цю величину на 24 години (тривалість доби), одержують величину основного обміну в кілоджоулях за годину - 6549 : 24 = 272,8 кДж/год (65 ккал/год).

Оформити протокол, записати обчислені величини основного обміну.

Завдання 3. Обчислення відхилення основного обміну у людини за формулою Ріда.

Матеріали та обладнання: сфігмоманометр, фонендоскоп, секундомір, мікрокалькулятор.

У досліджуваного визначають частоту пульсу i артеріальний тиск за способом Короткова три рази з інтервалами 2 хв, дотримуючи умов, необхідних душ визначення основного обміну. Процент відхилення основного обміну від норми обчислюють за формулою Ріда:

ПВ=0,75х(ЧП+АТпх0,74)-72

де ПВ - процент відхилення основного обміну від норми, ЧП - частота пульсу, АТп - пульсовий тиск, рівний різниці між систолічним та діастолічним артеріальним тиском. Числові величини частоти пульсу i артеріального тиску беруть як середнє арифметичне трьох вимірів.

Приклад: пульс 75 уд/хв, артеріальний тиск 120/80 мм.рт.ст. Відхилення основного обміну дорівнює 0,75х(75+40х0,74)-72=6,45%. Отже, основний обмін у досліджуваного підвищений на 6,45%.

Відхилення основного обміну у межах 10% вважають нормальним.

Оформити протокол. Обчислити величину відхилення основного обміну за формулою Ріда у процентах i в кілоджоулях на основі раніше розрахованого основного раніше за таблицями. Зробити висновки.

Контрольні питання

1. Як відіб'ється на величині основного обману споживання людиною напередодні дослідження їжі, багатої білками?

2. Як змінюється основний обмін, якщо визначати його:

а) при температурі навколишнього середовища, що викликає відчуття холоду;

б) у задушливому приміщенні, повітря якого містить великий процент СО2

3. У кого з двох досліджуваних: чоловіка 30 років, зріст якого 176 см i вага 76 кг, або жінки 35 років, зростом 156 см та вагою 60 кг рівень основного обміну у нормі вище?

  1. Як змінюється рівень енергетичного обміну у людини, що спить, у порівнянні з його основним обміном?

  2. Як розрахувати рівень основного обміну по спірометоболограмі та за допомогою таблиць?

  3. Як визначити процент відхилення основного обміну.

Таблиця для poзрахунку основного обміну у чоловіків та жінок за масою.

Маса тіла, кг

Витрати енергії, кДж/добу

Маса тіла, кг

Витрати енергії, кДж/добу

Маса тіла кг

Витрати енергії, кДж/добу

чол.

жін.

чол.

жін.

чол.

жін.

44

2814

4505

71

4367

5585

98

5920

6665

45

2868

4543

72

4426

5627

99

5978

6707

46

2927

4585

73

4480

5664

100

6037

6745

47

2985

4626

74

4539

5706

101

6092

6787

48

3044

4664

75

4597

5744

102

6151

6828

49

3098

4706

76

4655

5786

103

6208

6866

50

3157

4743

77

4710

5824

104

6267

6908

51

3215

4785

78

4769

5866

105

6322

6946

52

3274

4823

79

4828

5907

106

6381

6988

53

3329

4865

80

4886

5945

107

6439

7025

54

3387

4907

81

4940

5987

108

6498

7068

55

3446

4944

82

4999

6025

109

6552

7109

56

3504

4986

83

5057

6067

ПО

6611

7147

57

3559

5024

84

5116

6104

111

6670

7188

58

3617

5066

85

5171

6146

112

6728

7226

59

3676

5104

86

5230

6188

113

6783

7268

60

3735

5146

87

5288

6225

114

6841

7306

61

2789

5184

88

5346

6267

115

6899

7348

62

3848

5226

89

5401

6305

116

6958

7386

63

3906

5267

90

5460

6347

117

7013

7428

64

3965

5304

91

5518

6385

118

7072

7470

65

4019

5346

92

5576

6427

119

7131

7506

66

4078

5384

93

5631

6465

120

7188

7548

67

4137

5426

94

5690

6507

121

7243

7586

68

4195

5464

95

5749

6548

122

7302

7628

69

4250

5506

96

5807

6585

123

7360

7666

70

4308

5548

97

5875

6627

124

7418

7708

Таблиця розрахунку основного обміну у чоловіків за зростом та весом, кДж/добу

Зріст,

см

Biк, роки

17

19

21

23

25

27

29

31

33

35

37

39

41

43

45

128

1813

1708

132

1980

1876

136

2148

2043

140

2315

2211

144

2483

2378

148

2650

2546

152

2818

2713

2592

2537

2479

2420

2366

2307

2252

2194

2139

2081

2026

1968

1913

156

2985

2839

2801

2616

2562

2504

2449

2391

2336

2278

2223

2165

2110

2052

1997

160

3111

2964

2759

2700

2642

2587

2533

2474

2420

2361

2307

2248

2194

2135

2081

164

3236

3090

2843

2784

2730

2671

2617

2558

2504

2445

2391

2332

2278

2219

2165

168

3362

3215

2927

2868

2814

2755

2700

2642

2587

2529

2474

2416

2361

2303

2248

172

3447

3299

З010

2952

2897

2839

2784

2726

2671

2613

2558

2500

2445

2332

2273

176

3529

3383

3052

3035

3006

2922

2868

2809

2755

2696

2642

2583

2529

2470

2416

180

3613

3467

3178

3119

3065

3006

2952

2893

2839

2780

2726

2667

2613

2554

2500

184

3697

3550

3262

3202

3148

3090

3035

2977

2922

2864

2809

2751

2696

2638

2583

188

3781

3634

3345

3287

3232

3174

3119

3061

3006

2948

2893

2834

2780

2721

2667

192

3864

3718

3429

3370

3316 3257

3257

3203

3144

3090

3031

2977

2918

2864

2805

2751

196

-

3802

3513

3454

3400

3341

3287

3228

3174

3115

3061

3002

2948

2889

2834

200

-

-

3596

3538

3483

3425

3370

3312

3257

3199

3144

3086

3031

2973

2918

Таблиця розрахунку основного обману у жінок за зростом та віком, кДж/добу

3picт см

Вік, роки

17

19

21

23

25

27

29

31

33

35

37

39

41

43

45

128

448

410

132

515

477

136

582

544

140

649

611

144

716

678

148

783

745

152

842

804

766

729

687

649

611

569

532

490

452

414

373

335

297

156

900

862

795

758

720

678

641

603

561

523

486

444

406

364

327

160

959

921

829

787

749

712

670

632

595

553

515

477

435

398

360

164

1017

980

858

821

779

741

703

662

624

586

544

507

469

427

389

168

1068

1030

892

850

812

770

733

695

653

615

578

536

498

461

419

172

1118

1080

921

883

842

804

766

724

687

645

607

569

528

490

452

176

1168

1130

950

913

875

833

795

758

716

678

641

599

561

515

481

180

1218

1181

984

942

904

867

825

787

749

708

670

632

590

533

519

184

1269

1231

1013

976

934

896

854

816

779

741

699

662

624

582

544

188

1310

1273

1047

1005

967

925

900

850

808

770

733

691

653

615

574

192

1348

1315

1076

1038

996

959

921

879

842

800

762

724

682

645

607

1%

1394

1357

1105

1068

1030

988

950

913

871

833

795

754

716

674

637

200

-

1398

1139

1097

1059

1022

980

942

904

862

825

787

749

708

670

Лабораторна робота № 27, 28

Тема: Розрахунок енерговитрат організму за добу. Складання харчового раціону.

Мета: Освоїти методику складання харчового раціону.

Питання для самопідготовки

1. Обмін білків. Значення білків для життєдіяльності організму.

2. Азотистий баланс, коефіцієнт виснаження.

3. Значення вуглеводів для організму. Обмін вуглеводів.

  1. Обмін ліпідів.

  2. Добова потреба людини в білках, жирах та вуглеводах.

  3. Водно-сольовий обмін.

  4. Значення вітамінів для життєдіяльності організму.

  5. Вміст вітамінів у харчових продуктах.

  6. Регуляція обміну речовин.

Короткі теоретичні відомості

Обмін білків, які бувають повноцінними (містять всі незамінні амінокислоти) і неповноцінними (які не містять хоча б однієї незамінної амінокислоти). Роль білків в організмі – пластична і енергетична.

При оцінці розходу білка організмом і потреб в білках розрізняють наступні варіанти:

- коефіцієнт зношування – кількість білка, що розпадається в організмі за 1 добу при безбілковій дієті. Він складає близько 20 г білка на добу;

- білковий мінімум – мінімальна кількість білка їжі, при якому можливе підтримання азотистої рівноваги. Він дорівнює в умовах спокою близько 40 г білка на добу;

- білковий оптимум – кількість білка, яка повністю забезпечує потреби організму. Він дорівнює близько 90 г на добу, але не менше 1 г/кг маси тіла на добу.

Обмін жирів. Жири виконують в організмі енергетичну, пластичну, захисну функцію. Потреба організму в жирах складає близько 110 г на добу. Кінцевими продуктами розщеплення жирів є гліцерин і вільні жирні кислоти.

Обмін вуглеводів в організмі – енергетична і пластична функція. Потреба вуглеводів в організмі складає 400 г на добу (залежить від інтенсивності фізичної праці). Кінцевим продуктом ферментативного гідролізу ди- і полісахаридів є глюкоза. Кінцевими продуктами обміну вуглеводів є вода, вуглекислота, молочна, піровіноградна кислоти.

Обмін води і мінеральних речовин. Вода визначає структуру багатьох макромолекул, забезпечує хімічні реакції, бере участь в виділенні продуктів обміну, в процесах терморегуляції. На біологічну цінність води впливають мікроелементи, мінеральні солі, важкий водород і кристалізація самої води.

Основні мікроелементи, необхідні людині, це: мідь, цинк, фтор, йод, кобальт, бор, залізо.

Потреба організму в воді варіабельна в середніх значеннях 2,5 – 3,5 л на добу.

Роль вітамінів в обміні речовин заклечається в тому, що вони є компонентом ферментів, що беруть участь в різних хімічних реакціях, що лежать в основі обміну речовин. Вони містяться в усіх харчових продуктах, їх більше в овочах, ягодах і фруктах. При нестачі вітамінів в харчовому раціоні розвиваються порушення в організмі.

Велике значення для обміну речовин має гуморальна регуляція.

Методика проведення роботи

При складанні добового раціону виходять із енергетичних витрат організму, його потреб у харчових речовинах, енергетичних коефіцієнтів та коефіцієнтів засвоюваності речовин. Енергетична цінність добового харчового раціону має відповідати енерговитратам організму, Загальні енергетичні витрати визначаються основним обміном, специфічно-динамічною дією їжі та додатковим обміном.

1. Обчислити величину основного обміну. При виконанні цього пункту користуються даними, що одержані при виконанні лабораторної роботи № 16.

2. Визначити добову витрату енергії. Знаючи величину основного обміну обчислюють добову витрату енергії, беручи до уваги показники, що приведені в табл. 17.1.

Приклад розрахунку: основний обмін у досліджуваного дорівнює 65 ккал/год. Витрата енергії за 8 год сну: 65x8x0,9=468 ккал. Аналогічно обчислюють витрати енергії при інших видах діяльності. Склавши одержані числа, визначають добову витрату енергії.

В першій третині вагітності добова потреба в енергії зростає на 628 кДж (150 ккал), а в подальшому на 1465-2093 кДж (350-500 ккал). Жінки, що годують груддю потребують додатково не менше 2303 кДж (350-500 ккал) щоденно.

3. При обчисленні кількості енергії, що має спожити організм за добу, враховують специфічно-динамічну дію їжі, яка характеризує енергетичні витрати організму, пов'язані зі споживанням, засвоєнням їжі i залежить, насамперед, від хімічного складу їжі. Специфічно-динамічна дія білків становить 30-40%, вуглеводів відповідно - 4-7%, а жирів - 2-4%. Енергетичні витрати організму, пов'язані зі специфічно-динамічною дією змішаного харчового раціону, в середньому складають 10% від його загальної енергетичної цінності.

Таким чином, з метою визначення кількості енергії, яку має спожити організм за добу (з урахуванням специфічно-динамічної дії їжі), необхідно збільшити на 10% показники добової витрати енергії, що були отримані в пункті 2.

4. Для остаточного розрахунку кількості енергії, що має спожити організм за добу, необхідно врахувати коефіцієнт засвоюваності їжі. Коефіцієнт засвоюваності відображає процент використання харчових продуктів організмом здорової людини; в середньому при змішаному харчуванні він складає близько 90%. 3 продуктів тваринного походження харчові речовини засвоюються більш повно, ніж з рослинних. Коефіцієнти засвоюваності для окремих харчових речовин складають: білки - 84,5%, жири - 94%, вуглеводи - 95,6%.

Для того, щоб врахувати коефіцієнт засвоюваності їжі при визначенні добової енергетичної цінності харчового раціону до величини, що була розрахована в пункті 3, додають 10%. Отримані таким чином показники характеризують кількість енергії, що має бути спожита організмом для надолуження енерговитрат, пов'язаних з життєдіяльностю людини протягом доби.

5. Обчислюють кількість білків, жирів та вуглеводів, яку необхідно ввести в добовий харчовий раціон для відшкодування енерговитрат. При цьому виходять з необхідності мати не менше 0,8 г білка в розрахунку на 1 кг маси тіла, з них не менше 50% тваринного білка. Добова норма жиру складає 0,9-1,0 обчисленої норми білка, при цьому не менше 15-20% мають становити рослинні олії. Решту витраченої енергії поповнюють за рахунок вуглеводів.

Таким чином, співвідношення білків, жирів та вуглеводів у раціоні має становити 1:1:4 i більше. Кількість кілокалорій, що має спожити організм у вигляді білків, жирів та вуглеводів, розраховують виходячи з величини, визначеної в пункті 4.

В подальшому вираховують кількість білків, жирів та вуглеводів, що має спожити організм для надолуження енергетичних витрат у грамах. Для цього використовують калоричні коефіцієнти (кількість енергії, що виділяється при згоранні 1 г речовини). Калоричний коефіцієнт для білків та вуглеводів становить - 4,1 ккал, а для жирів -9,3 ккал.

6. Користуючись таблицею хімічного складу та енергетичної цінності харчових продуктів (табл. 17.2), визначають добовий набір продуктів, їх кількість (г/добу), обчислюючи вміст білків, жирів, вуглеводів i енергії. Запис ведуть у таблиці.

Приблизна форма таблиці для складання харчового раціону.

Назва продукту

Кількість, г/добу

Вміст, г

Енергетична

цінність

білки

жири

вугле-води

кДж

Ккал

Хліб чорний Хліб білий Молоко

Яйця і т.п.

200

100

500

50(1 шт.)

15,68

6,81

16,95

6,27

1,46 0,54 18,50 6,05

87,4 57,8 24,70 0,27

1570 1080 1369 293

375

258

327

70

7. Розподіляють харчовий раціон на чотири прийоми за енергетичною цінністю: перший сніданок - 25-30%, другий сніданок - 10-15%, обід - 35-40%, вечеря (за 2 години до сну) - 20-25%. Добову потребу енергії приймають за 100%.

Приклад: добова потреба енергії становить 9620 кДж. Пишуть пропорцію: 9620 - 100%, 25% - х; х=9620х25:100=2405 кДж. Оформляють протокол роботи.

Контрольні питання

  1. Принципи складання харчового раціону.

  2. 3 якого розрахунку нормують кількість білків, жирів та вуглеводів в раціоні?

  3. Як правильно розподілити добовий раціон на чотири прийоми?

Таблиця 17.1 Витрати енергії при різних видах діяльності

(за О.П. Молчановою та ін.)

Вид діяльності або положення тіла

Витрата енергії за годину

на 1 кг маси

кДж

ккал

Сон

3,8

0,9

Відпочинок лежачи

4,6

1,1

Відпочинок сидячи

5,4

1,3

Писання сидячи

7,1

1,7

Стояння

7,3

1,75

Спів

7,3

1,74

Прасування

8,6

2,06

Друкування на машинці

13,4

3,2

Читання лекції

13,4

3,2

Шофер на вантажній машині

8,5

2,04

Комбайнер на причіпному комбайні

8,9

2,13

на самохідному комбайні

9,5

2,27

Тракторист

9,3

2,22

Їзда на мотоциклі

9,1

2,18

Робота кранівника

13,4

3,2

Робота коваля, слюсаря

14,8

3,54

Верхова їзда: ступою

16,7

4,0

риссю

21,8

5,2

галопом

29,7

7,1

Ходьба зі швидкістю: 6 км/год

18,8

4,5

8 км/год

42,0

10,0

Б1г зі швидкістю: 8 км/год

34,1

8,14

12 км/год

50,0

12,0

15 км/год

63,0

15,0

Біг на ковзанах

13,0-42,0

3,0-10,0

Лижний спорт

25,9

6,2

їзда на велосипеді

29,7

7,1

Плавання

29,7

7,1

Веслування (50-80 гребків/хв)

10,5-25,0

2.5-6,0

Гімнастичні вправи

17,6-59,0

4,2-14,0

Боротьба

46,0-67,0

11,0-16,0

Таблиця 17.2 Хімічний склад та енергетична цінність харчових продуктів (в перерахунку на 100 г їстівної частини продукту).

Назва продукту

Хімічний склад, %

Енергетична цінність 100 г натуральної маси продукту

білки

жири

вуглево-ди

кДж

ккал

Яловичина пісна

20,5

2,0

-

335

80

Яловичина жирна

18,3

21,4

-

896

214

Свинина жирна

14,5

37,3

-

1373

328

Свинина пісна

20,0

6,6

-

486

116

Баранина жирна

16,3

31,0

-

1160

277

Печінка яловича

17,4

3,10

-

410

98

Нирки яловичі

12,5

1,80

-

276

66

Язик яловичий

13,60

12,10

-

682

163

Ковбаса молочна

11,70

22,80

.

1055

252

Ковбаса чайна

10,70

18,40

1,9

904

216

Сервелат

28,20

27,50

-

1507

360

Ковбаса московська

24,80

41,50

-

1980

473

Сосиски молочні

12,30

25,30

-

1160

277

Курка

19,84

5,10

1,07

448

107

Гуска

15,20

39,00

-

1725

412

Індичка

19,50

22,00

-

1156

276

Качка

18,20

38,00

-

1696

405

Яйце куряче

12,55

12,11

0,55

586

140

Свиняче сало

11,04

38,35

-

2709

647

Ікра чорна зерн.

25,99

16,31

-

963

230

Оселедець

18,43

14,48

-

540

129

Горбуша

21,00

7,00

-

615

147

Карась

17,70

1,80

.

364

87

Лящ

17,10

4,10

.

440

105

Мойва

13,10

5,40

-

423

101

Окунь морський

17,60

5,20

.

490

117

Tpicкa

17,50

0,60

-

314

75

Щука

18,80

0,70

-

343

82

Судак

19,46

0,28

6,27

184

44

Короп

16,00

3,60

-

402

96

Скумбрія

18,00

9,00

.

641

153

Хек

16,60

2,20

-

360

86

Молоко жіноче

2,08

3,87

4,94

281

67

Молоко коров'яче

3,39

3,68

4,30

272

65

Кефір жирний

2,80

3,20

4,10

247

59

Молоко кисле

2,80

3,20

4,10

243

58

Молоко згущене

7,20

8,50

56,00

1319

315

Вершки

0,01

22,62

1,72

1005

240

Сир голландський

26,80

27,30

-

1511

361

Сир російський

23,40

30,00

-

1553

371

Сметана

4,34

26,23

0,60

1072

256

Жир баранячий

.

99,70

-

3756

897

Жир яловичий

-

99,70

-

3756

897

Жир свинячий

-

99,70

-

3756

897

Масло вершкове

1,0

86,57

-

3295

787

Масло бутербродне

1.1

78,00

0,70

2968

709

Масло топлене

-

98,12

-

3705

885

Маргарин молочний

0,3

82,30

1,00

3123

746

Маргарин вершков.

0,3

82,30

1,00

3123

746

Маргарин "Екстра"

0,5

82,00

1,00

3115

744

Майонез

3,1

67,00

2,60

2625

627

Масло соняшн. рафіноване

-

99,9

-

3764

899

Манна крупа

9,4

0,94

75,92

1432

342

Гречана крупа

12,86

2,83

64,71

1315

314

Ячмінна крупа

9,50

0,94

74,83

1302

311

Пшоно

12,29

2,19

65,65

1143

273

Рис

3,13

1,29

75,30

1386

331

Вівсяна крупа

11,90

5,80

65,40

1444

345

Перлова крупа

9,30

1,10

73,70

1357

324

Житній хліб

7,84

0,73

43,70

783

187

Пшеничний хліб

6,81

0,54

57,80

1080

25?

Подовий хліб

7,30

1,20

45,40

892

213

Батон

7,90

1,00

51,90

988

236

Лапша i макарони

10,88

0,62

75,55

1608

384

Печиво здобне

10,40

5,20

76,80

1574

376

Вафлі фруктові

3,20

2,80

80,10

1432

342

Горох зелений

25,78

3,78

52,99

1189

284

Картопля свіжа

2,14

0,22

19,56

260

62

Морква

1,18

0,29

9,06

126

30

Капуста свіжа

1,83

0,18

5,05

80

19

Огірки свіжі

1,09

0,11

2,21

38

9

Салат

1,58

0,22

2,38

176

42

Помідори (томати)

0,95

0,19

3,99

63

15

Гриби білі свіжі

5,39

0,40

5,12

117

28

Гриби сушені

36,66

2,70

34,51

925

221

Абрикоси

0,90

-

10,50

193

46

Банани

1,50

-

22,40

381

91

Апельсини

0,90

-

8,40

159

38

Яблука свіжі

0,40

-

12,13

172

41

Диня

0,84

0,13

6,35

100

24

Цукор-пісок

-

-

99,49

1620

387

Кавун

0,72

0,06

4,13

67

16

Мед бджолиний

1,42

-

79,89

1319

315

Шоколад у плитках

6,27

22,20

63,39

1788

427

Лабораторна робота № 29

Тема: Вивчення рецепції на прикладі зорового аналізатора.

Мета: Ознайомитись з функціональними особливостями зорового анализатора людини.

Питання для самопідготовки

  1. Загальні властивості аналізаторів.

  2. Класифікація сенсорних систем.

  3. Збуджуваність та адаптація рецепторів.

  4. Закони Вебера-Фехнера.

  5. Будова ока.

  6. Рефракція ока та її аномалії.

  7. Акомодація ока, її механізм.

  8. Фізіологічні властивості зорового аналізатора.

Короткі теоретичні відомості

Аналізатор – сукупність центральних і периферичних утворень, що сприймають і аналізують зміни зовнішнього і внутрішнього середовища організму.

Орган чуття – це периферичне утворення, що сприймає і частково аналізує фактори оточуючого середовища. Головною частиною органа чуття є рецептори. Сукупність відчуттів, що забезпечуються яким-небудь одним аналізатором, позначається терміном «модальність», яка може включати різні якісні типи відчуттів. Модальностями є, наприклад, зір, слух, смак.

Зовнішні аналізатори сприймають і аналізують зміни зовнішнього середовища (зоровий, слуховий, нюхальний, смаковий, тактильний і температурний аналізатори).

Внутрішні (вісцеральні) аналізатори, що сприймають і аналізують зміни внутрішнього середовища організму, показників гомеостазу.

Аналізатори положення тіла. Їхня роль – сприйняття і аналіз положення тіла в просторі і частин тіла одна відносно другої, участь в підтриманні природної пози і відновлення порушеної пози за допомогою регуляції м’язового тонусу і його перерозподілу. Це вестибулярний і руховий (кінестатичний) аналізатори.

Відповідно до уявлень І.П. Павлова (1909) будь-який аналізатор має три відділи:

1. Периферичний відділ аналізатора представлений рецепторами. Його призначення – сприйняття і первинний аналіз змін зовнішнього і внутрішнього середовищ організму. Сприйняття подразників в рецепторах відбувається шляхом трансформації енергії подразника в нервовий імпульс.

2. Провідниковий відділ аналізатора включає аферентні (периферичні) і проміжні нейрони центральної нервової системи. Він забезпечує проведення збудження від рецепторів до кори великих півкуль головного мозку. В провідниковому відділі відбувається часткова переробка інформації.

3. Центральний, або корковий, відділ аналізатора представлений специфічними нейронами, що перероблюють аферентну імпульсацію від нейронів. На рівні коркового відділу здійснюються вищий аналіз і синтез аферентних збуджень, що забезпечують повне уявлення про оточуюче середовище.

Зоровий аналізатор сприймає світлове випромінювання (електромагнітні хвилі довжиною 390-760 нм). Завдяки діяльності зорового аналізатора розрізняють кольори предметів, їх освітленість, розміри, форму, відстань, на яку вони віддалені від ока і один від одного, рухомість предметів. Через очі поступає близько 90% інформації про оточуючий світ.

Периферичний відділ зорового аналізатора – це фоторецептори ока. Основні елементи периферичного відділу – очне яблуко з светлосприймаючим і оптичним апаратом, руховий апарат, представлений трьома парами очних м'язів.

Зорові рецептори (фоторецептори) підрозділяються на палички (близько 110-125 млн), що відповідають за сприйняття світлових променів в умовах слабкої освітленості (ахроматичний зір), периферичний зів; і колбочки (близько 6-7 млн), що відповідають за кольоровий (хроматичний) зір і сприймають червоний, зелений і синьо-фіолетовий кольори.

Провідниковий відділ зорового аналізатора представлений біполярними і гангліозними клітинами, зоровим нервом, зоровими горбиками довгастого мозку і таламусом (зоровий горбик і зовнішні колінчасті тіла). Від усіх нейронів нервові волокна йдуть до кори головного мозку.

Центральний (корковий) відділ розташований в потиличній зоні і представлений зоровими полями головного мозку.

Акомодація є головним механізмом, зо забезпечує ясне бачення різновіддалених предметів. Вона зводиться до фокусування зображення від далеко- або близько розташованих предметів на сітківці. Основний механізм акомодації міститься в зміні кривизни кришталика ока.

Еметропія – промені від рівновіддалених предметів збираються в фокусі на сітківці.

Міопія (короткозорість) – порушення рефракції, при якому промені від предметів після проходження через світлозаломлювальний апарат фокусуються не на сітківці, а попереду неї.

Гіперметропія – порушення рефракції, при якому промені від предметів після проходження через світлозаломлювальний апарат фокусуються не на сітківці, а за нею.

Гострота зору визначається найменшим кутом зору, під яким око ще здатне бачити окремо дві точки. Нормальне око здатне розрізняти дві точки, що світяться, під кутом зору в 1 кутову хвилину. Гострота зору такого ока приймається за одиницю.

Поле зору – простір, який можна бачити фіксованим оком. Поле зору неоднакове в різних напрямах: вниз – 70º, вверх – 60º, назовні – 90º, усередину – 55º.

Методика проведення роботи

Завдання 1. Визначення гостроти зору.

Матеріали та обладнання: таблиці для визначення гостроти зору, указка, стілець, апарат Рота.

Таблиці для вимірювання гостроти зору освітлюють яскраво i рівномірно (по можливості електролампами 60-100 Вт, їx поміщають в апараті Рота з дзеркальними стінками). Досліджуваний сідає на стілець на відстані 5 м від таблиці. Кожне око досліджують спершу окремо, а потім бінокулярно.

Досліджувач указкою показує букву i пропонує назвати її. Ряд найменших правильно названих букв використовують для обчислення гостроти зору за формулою:

де V - гострота зору, d - відстань між досліджуваним i таблицею, D - відстань, на якій даний ряд букв розпізнається нормальним оком під кутом зору 1 мінута.

Оформити протокол досліду, записати гостроту зору. Нормальною вважають гостроту зору від 0,8 до 1,4.

Завдання 2. Визначення поля зору.

Mатеріали та обладнання: периметр Форстера, білі та кольорові кружки до нього, стандартні бланки нормального поля зору.

Досліджуваний сідає спиною до світла, внутрішня поверхня півкруга має бути добре освітлена. Штатив для підборіддя закріплюють так, щоб верхня його частина була на рівні нижнього краю очної западини. Величину поля зору визначають для кожного ока окремо, закриваючи при цьому друге око.

Півкруг периметра встановлюють горизонтально, досліджуваний при цьому повинен дивитись точно на білий кружок у центрі дуги. Експериментатор поволі пересуває білий кружок від периферії до центру i зазначає точку периметра, на рівні якої досліджуваний побачив об'єкт. Місцеположення точки визначають двічі i роблять позначку на стандартному бланку. Потім вимірюють поле зору з другого боку дуги i також позначають на бланку. Дугу периметра встановлюють вертикально i відповідно знаходять верхню i нижню межі поля зору. Так само визначають i поле кольорового зору, замінивши білий кружок кольоровим (червоним, зеленим, синім, жовтим).

Оформити протокол досліду. Визначені точки для різних за кольором об'єктів нанести на стандартні бланки, з'єднавши їх лініями відповідного кольору. Порівняти одержане поле зору з нормальним, що вказане на бланку. Пояснити, чому поле чорно-білого зору більше, ніж кольорового. Звернути увагу на вплив анатомічних особливостей обличчя людини на величини поля зору.

Контрольні питання

1. Чому око не розрізняє дві світлі точки під кутом зору менше 1 мінути?

2. Як визначити гостроту зору за допомогою таблиці Головіна?

3. Чому гострота зору менша на периферії сітківки ока?

  1. Що таке поле зору?

  2. Як визначають поле зору?

  3. Як зміниться поле зору правого та лівого ока:

а) при повній перерізці лівого зорового нерва на ділянці між оком та перехрестям зорового нерва;

б) при повній перерізці правого зорового тракту після перехрестя?

Лабораторна робота № 30

Тема: Вивчення вищої нервової діяльності людини.

Мета: Виявити деякі особливості ВНД людини.

Питання для самопідготовки

1. Поняття про вищу та нижчу нервову діяльність.

2. Відмінність умовних рефлексів від безумовних. Інстинкти та їх значення.

  1. Структура та механізм утворення тимчасових зв'язків.

  2. Гальмування умовних рефлексів.

5. Особливості психологічних функцій людини: увага, сприйняття пам'ять, емоції, мислення, свідомість, мова.

6. Вчення І.П. Павлова про першу та другу сигнальні системи.

Короткі теоретичні відомості

ВНД – сукупність нейрофізіологічних процесів, що забезпечують свідомість, підсвідоме засвоєння інформації і пристосувальну поведінку організму в оточуючому середовищі.

Психічна діяльність – це суб’єктивно свідома діяльність організму, щог здійснюється за допомогою нейрофізіологічних процесів. Вона здійснюється тільки в період неспання і свідомо.

Психіка – властивість мозку здійснювати психічну діяльність, головний критерій якої – свідома активність мозку.

Свідомість – суб’єктивне відображення за допомогою мозку реальної дійсності.

Методи дослідження ВНД. Метод умовних рефлексів, електроенцефалографія (ЕЕГ) – реєстрація сумарної активності головного мозку з поверхні голови у вигляді основних ритмів ЕЕГ, метод викликаних потенціалів, методи молекулярної біології – вивчення ролі ДНК, РНК в утворенні умовних рефлексів, метод холодового вимкнення, метод перев'язки і відключення.

Відмінності умовних рефлексів від безумовних.

Безумовний рефлекс

1. Вроджений, видовий

2. Відносно постійні впродовж життя

3.Реалізація по анатомічним шляхам, визначеним генетично

4. Властиві всім рівням ЦНС і здійснюються переважно її нижніми відділами (спинний мозок, стовбуровий відділ, підкірка, ядра)

5. Кожний безумовний рефлекс має своє рецептивне поле і специфічний подразник

Умовний рефлекс

1. Набуваються впродовж життя, індивідуальні

2. Утворюються, змінюються, відміняються

3. Утворюються за функціонально-утворювальним часовим зв’язкам

4. Для свого утворення і реалізації потребують цілісності кори великого мозку

5. Можуть утворюватися з будь-якого рецептивного поля і на будь-які різні подразники

і ті й інші підпорядковуються закону сили (прямо пропорційно)

Динамічний стереотип – послідовна сукупність різних умовних рефлексів. Умовні рефлекси мають декілька компонентів. Механізм утворення умовних рефлексів за І.П. Павловим (утворюється часовий зв'язок між кірковим центром безумовного рефлексу і кірковим центром аналізатору, на рецептор якого діє подразник).

Пам'ять – здатність організму набувати, зберігати і відтворювати в свідомості інформацію і дослід.

Класифікація видів пам'яті – короткочасна – електрофізіологічна (декілька хвилин). Проміжна – нейрохімічна (від декількох хвилин до 4 годин); довгочасна – утворення нейропептидів (від декількох годин до декількох років або впродовж всього життя).

Вчення про типи ВНД. Тип ВНД – це сукупність вроджених і набутих властивостей нервової системи, що визначає характер взаємодії організму з оточуючим середовищем.

Згідно з І.П. Павловим критеріями типологічних властивостей нервової системи є:

- сила процесів збудження і гальмування;

- врівноваженість процесів збудження і гальмування;

- рухомість процесів збудження і гальмування.

Виділяють 4 різко окреслених типи ВНД:

Сангвінік – сильний, врівноважений, рухливий. Рішучий, енергійний, зі швидкою збудливістю, рухливий, вразливий, з ярким зовнішнім вираженням емоцій

Флегматик – сильний, врівноважений, інертний. Спокійний, повільний, зі слабким проявом відчуттів, важко переключається з однієї діяльності на іншу.

Холерик – сильний, неврівноважений. Запальний, з високим рівнем активності, дратівливий, енергійний, з сильними, такими, що швидко виникають емоціями.

Меланхолік – слабкий, неврівноважений. Низький рівень нервово-психічної активності, смутний, тужливий, з високою емоціональною вразливістю, недовірливий, схильний до похмурих думок, замкнутий, полохливий.

В житті «чисті» темпераменти зустрічаються рідко, частіше спостерігається більш різна комбінація властивостей.

Основні види психічної діяльності

Психічна діяльність – суб’єктивно свідома діяльність організму

Відчуття – форма безпосереднього відбиття в свідомості людини явищ, предметів.

Уявлення – образ предмету або явища, які на даний момент не діють на органи чуття.

Сприйняття – впізнавання предмета або явища, що вперше зустрічається.

Мислення – процес пізнання і накопичення інформації і досліду.

Емоції – реакції організму на дію зовнішніх або внутрішніх факторів, що супроводжуються ярко вираженими переживаннями. Емоції бувають позитивними і негативними. Види емоцій: радість, інтерес, страх, вина, сором.

Значення емоцій – мобілізація фізичних і інтелектуальних ресурсів, комунікативна роль – передача того, що переживається іншим людям; позитивні емоції благотворно впливають на стан здоров'я.

Особливості ВНД людини.

1. Цілеспрямовано плануєма трудова діяльність

2. Перша і друга сигнальні системи. Перша сигнальна система забезпечує формування конкретного уявлення про оточуючу дійсність. Друга сигнальна система забезпечує формування узагальненого уявлення про оточуючу дійсність за допомогою мови людини.

Мова людини – засіб спілкування один з одним, усне і письмове мовлення.

Мовлення – спілкування за допомогою сигналів, що забезпечують мислення.

Перша сигнальна система властива тваринам і людині. Друга – тільки людині.

У людини є образне (конкретне) і абстрактне мислення. Перша сигнальна система забезпечує образне (конкретне) мислення і у людини, і у тварин, друга – абстрактне мислення, тільки у людини.

У відповідності з розробленими І.П. Павловим уявленнями про спеціальні типи ВНД людини розрізняють:

Художній тип – переважання першої сигнальної системи над другою;

Розумовий тип – переважання другої сигнальної системи над першою;

Середній (проміжний) тип, де перша і друга сигнальні системи врівноважені.

У людини є функціональна асиметрія півкуль головного мозку. Ліва півкуля відповідає переважно за мовлення і рухові акти. На діяльності лівої півкулі базується логічне мислення. Права півкуля формує образне мислення. Правильно говорить не про домінування в процесі життєдіяльності якої-небудь з півкуль, а про взаємодоповнюючу спеціалізацію з переважанням мовленнєвих функцій (ліва півкуля).

ВНД людини протікає на двох рівнях: підсвідомому і свідомому.

Підсвідомість – переробка доступної раніше інформації. Сприйняття підкоркових подразників – переробка інформації від внутрішніх органів, наслідувальна діяльність, інтуїція, чуття, переробка денної інформації вночі.

Свідома діяльність – всі види психічної діяльності, неавтоматична фізична діяльність, сприйняття відхилень зовнішнього середовища, сприйняття інформації при захворюваннях.

Методика проведення роботи

Завдання 1. Дослідження короткочасної пам'яті. Визначення обсягу безпосереднього запам'ятовування.

Maтеріали та обладнання: заготовлені заздалегідь протокол для запису i 7 рядків цифр, які містять послідовно 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 цифр.

Досліджуваному дають інструкцію: "Слухай уважно. Вам дадуть кілька цифр, які треба запам'ятати. Запишіть у протоколі цифри, що ви їх запамятаєте, у такому ж порядку, як їх називали. За моєю командою – пишіть.

Досліджувач по одному разу голосно, чітко читає по черзі кожний рядок цифр, починаючи з короткого. Після прочитання кожного рядка через 2-3 сек за командою "пишітъ" досліджуваний записує у протоколі ті числа рядка, які він запам'ятав, у тому ж порядку, як їx називав досліджувач. Щоб одержати більш надійні дані дослід повторюють чотири рази, щоразу прочитуючи всі 7 рядов, незалежно від результатів досліджуваного по кожному ряду.

Звіряють результати кожної cepiї досліду з поданим матеріалом, позначають правильно написані рядки у кожній серії, залежність правильності відтворення cepiї. Оформляють протокол досліду. Визначають обсяг безпосереднього запам'ятовування. Роблять висновки.

Завдання 2. Дослідження переключення уваги за умов активного вибору інформації.

Maтеріали та обладнання: таблиця з чорними (від 1 до 25) i червоними (від 1 до 24) цифрами, що розташовані у випадковій комбінації, секундомер, указка.

Досліджуваний розшукує на таблиці число (у певному порядку, відповідно завданню), називає і торкається указкою. Спершу досліджуваний розшукує й називає (з дотиком до таблиці) чорні числа (1-ша серія) у зростаючому порядку (від 1 до 25), потім червоні (2-га серія) в убуваючому порядку (від 24 до 1). Потім досліджуваний розшукує i називає числа - одне чорне i oдне червоне, які в cумі складають 25 (наприклад 24 i 1, 23 i 2 i т.д.), також при цьому торкаючисъ указкою цифр на дошці (3-тя серія). Останню cepію він виконує двічі: 1) за умови відносної тиші i 2) на фоні факторів, що відвертають увагу (гучна розмова, запитання, з якими звертаються до нього та iн.).

Визначають i записують час, за який він назве i покаже вci числа 1-ї серії, потім 2-ї cepiї. Після цього він виконує завдання 3-ї cepiї в різних умовах; доліджувач визначає час виконання завдань за секундоміром.

Оформлюють протокол досліду, записують результати. Порівнюють час розшуку на початку, всередені та наприкінці виконання завдання однієї cepiї. Порівнюють час пошуку суми чисел без перешкод та при дії факторів, то відвертають yвагу. Порівнюють результати різних досліджуваних. Роблять висновки.

7

44

110

66

222

224

12

17

113

119

88

22

116

19

11

11

220

115

221

223

3

9

66

117

55

118

112

24

14

225

113

99

220

11

7

21

43

223

88

115

114

18

16

55

Н11

j

22

Я22

44

10

Завдання 3. Виявлення деяких особливостей вищої нервової діяльності людини.

Maтеріали та обладнання: секундомір, навчальна дошка, крейда.

Безпосередньо в роботі беруть участь три особи: досліджувач, досліджуаний, секретар. Досліджувач на аркуші паперу складае список з 20 слів (імеників).

Спокійно, не поспішаючи, він вимовляє кожне слово зі списку i відмічає за ccекундоміром час від моменту, коли слово вимовлене, до відповіді досліджуваного - латентний період, Досліджуваний, не роздумуючи, повинен назвати слово, яке виникло у нього за acoціацією з почутим.

Секретар записує на дошці кожну відповідь досліджуваного та його латентний період. За тривалістю латентних періодів визначають рухливість нервових процесів досліджуваного. Прийнято, що середня тривалість латентного періоду менша за 3 сек підтверджує добру рухливість нервових проуцесів.

Постійне подовження латентних періодів наприкінці досліду свідчить про швидку втомлюваність нервових клітин, тобто про слабкість нервових процесів.

Повторення однакових відповідей характеризує інертність нервових процесів. За співвідношенням конкретних чи абстрактних понять у відповідях роблять висновок про перевагу у вищий нервовій діяльності досліджуваного відповідно художнього або абстрактного мислення.

Оформляють протокол досліду. Роблять висновок - характеристику ВНД досліджуваного.

Контрольні питання

  1. Що таке короткочасна пам'ять? Який її механізм?

  2. Поясніть результати досліду, спираючись на фізіологічний механізм запам'ятовування.

  3. Які властивості нервових процесів лежать в основі швидкості перенесення уваги?

  4. Як впливають аа швидкість підсумовування пар чисел шум та iнші перешкоди?

  5. Яке практичне значення має визначення швидкості переключення уваги?

  6. В чому полягає сила, слабкість, рухливість, врівноваженість нервових процесів?

  7. Які нервові процеси лежать в основі нервової діяльності?

Семінарське заняття № 4. "Фізіологія аналізаторів та вища нервова діялъність людини".

Мета: З'ясувати ефективність засвоєння теоретичного матеріалу та практичних навичок з теми.

Питання для самопідготовки

1.3агальна характеристика аналізаторів. Класифікація сенсорних систем.

  1. Зоровий аналізатор, його будова та функції. Запобігання порушенням зору.

  2. Орган слуху. Будова та функції зовнішнього, середнього та внутрішнього вуха.

  3. Відчуття piвноваги.

  4. Морфофункціональна організація нюхового та смакового aнaлiзaторів.

  5. Будова та функції шкірного та м'язового аналізаторів.

  6. Поняття про ВНД людини. Характеристика умовних рефлексів та їx класифікація.

  7. Види гальмування умовних рефлексів.

9.Поняття про першу та другу сигнальні системи.

10.Типи ВНД людини. Рухливість та сила нервових процесів.

11.Поняття про функціональну систему.