Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ_Економічна діагностика Міуська В В.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Тема 6 діагностика майна і ринкова

ЦІНА ПІДПРИЄМСТВА

6.1 Проблема ринкової оцінки майна і її рішення в сучасній економіці

Оцінка бізнесу є функцією, що у різних ситуаціях часто приходиться здійснювати в ринковій економіці. Нею необхідно займатися і при оцінці підлягаючого продажу підприємства-банкрута, і при визначенні того, на яку суму нормально працююче відкрите акціонерне товариство має право випустити нові акції (на суму, що перевищує балансову вартість власного капіталу підприємства), і при численні ціни, по якій будь-яке акціонерне товариство повинне викуповувати акції вихідних з нього акціонерів.

У широкому змісті предмет оцінки бізнесу розуміється подвійно.

Перше його розуміння зводиться до традиційного зараз у нашій країні розумінню оцінки бізнесу як оцінки фірми як юридичної особи. При такому підході характерне ототожнення оцінки бізнесу фірм з оцінкою майна цих фірм.

Друге – і найбільш розповсюджене у світі – розуміння оцінки бізнесу полягає в тім, щоб з'ясувати, скільки коштують не фірми, що спрацьовують ті чи інші доходи, а права власності, технологи, конкурентні переваги й активи, матеріальні і нематеріальні, котрі дають можливість заробляти дані доходи. При цьому ці права, технології й активи можуть належати не юридичним, а фізичним особам. Це не позбавляє такі права привабливості як об'єкти купівлі-продажу на ринку. Отже, актуальної залишається проблема їхньої оцінки.

Бізнес – це конкретна діяльність, організована в рамках визначеної структури. Власник бізнесу має право продати його, закласти, застрахувати, заповідати. Таким чином, бізнес стає об'єктом угоди, що володіє всіма ознаками товару. Але це товар особливого роду.

По-перше, це товар інвестиційний, тобто товар, вкладення в який здійснюються з метою віддачі в майбутньому. Витрати і доходи роз'єднані в часі. Причому розмір очікуваного прибутку не відомий, має ймовірний характер, тому інвестору приходиться враховувати ризик можливої невдачі. Якщо майбутні доходи з урахуванням часу їхні одержання виявляються менше витрат на придбання інвестиційного товару, він утрачає свою інвестиційну привабливість. Таким чином, вартість майбутніх доходів, що може одержати власник, являє собою верхню межу ринкової ціни з боку покупця.

По-друге, бізнес є системою, але продаватися може як уся система в цілому, так і окремі її підсистеми і навіть елементи. У цьому випадку елементи бізнесу стають основою формування іншої, якісно нової системи, тобто товаром стає вже не бізнес, а окремі його складові.

По-третє, потреба в цьому товарі залежить від процесів, що відбуваються як усередині самого товару, так і в зовнішнім середовищі. Причому, з одного боку, нестабільність у суспільстві приводить бізнес до нестійкості, з іншого боку, його нестійкість веде до подальшого наростання нестабільності й у самім суспільстві. З цього випливає ще одна особливість бізнесу як товару – потреба в регулюванні купівлі-продажу.

По-четверте, з огляду на особливе значення стійкості бізнесу для стабільності в суспільстві, необхідна участь держави не тільки в регулюванні механізму купівлі-продажу бізнесу, але й у формуванні ринкових цін на бізнес, у його оцінці.

Оцінку бізнесу проводять з метою:

  • підвищення ефективності поточного управління підприємством, фірмою;

  • визначення вартості цінних паперів у випадку купівлі-продажу акцій підприємств на фондовому ринку. Для прийняття обґрунтованого інвестиційного рішення необхідно оцінити власність підприємства і частку цієї власності, що приходиться на пакет акцій, що знаходиться, а також можливі майбутні доходи від бізнесу;

  • визначення вартості підприємства у випадку його купівлі-продажу цілком чи вроздріб. Часто буває необхідно оцінити підприємство для підписання договору, що встановлює частки співвласників у випадку розірвання договору чи смерті одного з партнерів;

  • реструктуризації підприємства. Проведення ринкової оцінки передбачається у випадку ліквідації підприємства, злиття, поглинання або виділення самостійних підприємств зі складу холдингу;

  • розробки плану розвитку підприємства. У процесі стратегічного планування важливо оцінити майбутні доходи фірми, ступінь її стійкості і цінність іміджу;

  • визначення кредитоспроможності підприємства і вартості застави при кредитуванні;

  • страхування, у процесі якого виникає необхідність визначення вартості активів у передодні втрат;

  • оподатковування;

  • прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Інфляція спотворює фінансову звітність підприємства, тому необхідна періодична переоцінка майна підприємства незалежними оцінювачами;

  • здійснення інвестиційного проекту розвитку бізнесу. У цьому випадку для його обґрунтування необхідно знати вихідну вартість підприємства в цілому, його власного капіталу, активів, бізнесу.

В основі оцінки бізнесу лежить припущення, що його сьогоднішня вартість дорівнює вартості майбутніх вигод (доходів), що власник може одержати в результаті володіння даною власністю (бізнесом).