Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_Metodich_12-13 (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
430.08 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Що таке держава? Чому існує велика кількість визначень держави?

  2. Що нового внесла сучасна юридична наука в поняття держава і її соціальне призначення?

  3. Назвіть основні підходи до з’ясування сутності держави

  4. Чи співпадають поняття «легітимності» і «легальності» державної влади?

  5. 5 лютого 1722 р. імператор Петро Перший видав Наказ, яким передбачалася нова система права наслідування – наслідник визначається волею царствуючого імператора. Але через три роки імператор Петро Перший помер, так і не визначив, хто буде спадкоємцем, відомий як «казус Петра Першого». Імператором стала його дружина. Як юридично було обґрунтовано право дружини Петра Першого зайняти імператорську посаду?

  6. Відомо, що до основних ознак держави відносять: владу, територію, населення. Яку з вище зазначених ознак, згідно Гансу Кельзена, відомого як родоначальника юридичного нормативізму, можна розглядати, як не суттєву або як таку, що не може розглядатися як основна ознака держави?

  7. Відомо, що Ганс Кельзен обґрунтував, що суверенітет не може розглядатися як властивість держави. Суверенітет є властивість …. Продовжіть думку.

  8. Яка стаття Конституції СРСР (або її зміст) прямо заперечувала про наявність суверенітету державної влади?

  9. Кому з російських дореволюційних учених належить концепція розгляду держави як безособового нормативного порядку?

  10. Проаналізуйте елементи та поняття державної влади.

  11. Назвіть основні компоненти влади?

  12. Що таке державна влада?

  13. У стародавніх греків це явище позначалося як «polis», у римлян - «res publika» або «civitates», «status rei publicae», «status rei romanae». Про яке явище йде мова?

  14. Термін «держава» у англійській мові позначається «state». Якщо етимологія слова «держава» тісно пов’язана зі старослов’янським «дєрж» що означає «влада», то що лежить в основі слова «state»?

  15. Відомо, що російськомовне слово «государство» тісно пов’язане зі словом «государь», яким позначається володіння (держання) особи, а англійське слово «state» тісно повязане з латинським словом «статус». Виявіть принципові особливості етимології слів «держава» («государство») і «state»

  16. Відомо, що в Античному Римі нашого часу держава позначалася термінами imperium або dominium. Що означає imperium і dominium?

  17. Знайдіть оригінальне пояснення взаємообумовленості держави з одної сторони і геополітики, етнополітіки і кратополітіки з іншої сторони.

  18. Відомо, що одним з основних елементів держави є територія, яка включає в себе сушу, воду і повітря. У зв’язку з чим повітря стало розглядатися як невід’ємна складова території?

  19. В якому нормативному акті (конституції) і якої держави вперше була проголошена норма територіальної цілісності і єдності країни? Якими мотивами на Ваш погляд оперував законодавець включаючи цю норму до нормативно-правового акту вищої сили?

МОДУЛЬ 2. ДЕРЖАВА І СУСПІЛЬСТВО

Семінар 5. Права людини

План

  1. Поняття, ознаки, структура прав і свобод людини і громадянина

  2. Класифікація прав і свобод людини і громадянина

  3. Механізм гарантії прав і свобод людини і громадянина

Навчальна література

  1. Загальна теорія держави і права: (Підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів) /За ред. М.В. Цвіка, В.Д. Ткаченка, О.В. Петришина. – Харків: Право, 2009. – С. 446 – 464.

  2. Скакун О.Ф. Теорія держави і права (Енциклопедичний курс): Підручник. – Харків: Еспада, 2006. – С. 209 – 238.

Ключові поняття та терміни: абсолютні права людини; гарантії прав і свобод людини; гарантії прав, свобод і обов’язків людини; громадянин; гуманітарні права і свободи; економічні права і свободи; критерії юридичних обов’язків; людина; механізм захисту прав людини; міжнародно-правові гарантії прав і свобод людини; негативні права і свободи; ознаки прав людини; основні права людини; особа; особисті права і свободи; позитивні права і свободи; покоління прав людини; політичні права і свободи; права громадянина; права людини; свободи людини; система міжнародно-правового захисту прав людини; системи загальних засобів та інститутів гарантії прав і свобод людини; структура юридичних обов’язків; Уповноважений Верховної Ради України з прав людини; фізичні права і свободи; юридичні гарантії прав і свобод людини і громадянина; юридичні конструкції гарантій прав і свобод людини; юридичні обов’язки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]