Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Phis.cul.+(ped.) (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО НАУКИ І ОСВІТИ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор ХДУ

_________професор Мішуков О.В.

„___”________________ 2009 р.

ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА З МЕТОДИКОЮ ВИКЛАДАННЯ”

Інститут, факультет – дошкільної та початкової освіти

Кафедра – теорії та методики фізичного виховання та спорту

Спеціальність – початкове навчання

Курс – ІV

Форма навчання - денна

Херсон - 2009

Робочу програму підготовлено кандидатом педагогічних наук, доцентом кафедри теорії та методики фізичного виховання ГородинськоюІ.В.

Схвалено навчально-методичною комісією факультету фізичного виховання та спорту (протокол № __, від ____________ 200__ року.)

Голова комісії ___________________________ (Прізвище, ім’я, по-батькові, підпис)

Пояснювальна записка

Курс „Основи фізичного виховання з методикою викладання” є однією із профілюючих дисциплін навчальних планів вищих навчальних закладів освіти 3-4 рівнів акредитації, які готують фахівців за напрямом учитель початого навчання.

Метою вивчення курсу „Основи фізичного виховання з методикою викладання” є формування у студентів системи теоретико-методичних знань у галузі теорії та методики фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку.

Завданнями курсу є:

Методичні: формування у студентів комплексу спеціальних знань щодо розвитку теорій фізичного виховання та методик його застосування в навчально-виховний процес молодших школярів;

Пізнавальні: прищеплення студентам навичок наукового аналізу, спрямованих на осмислення теорії та методики фізичного виховання; надання знань студентам щодо самостійного набування знань з основ, методики і організації фізичного виховання в умовах навчально-виховного процесу початкової ланки освіти.

Практичні: навчання студентів практичним навичкам роботи з науковою літературою, критичного осмислення законодавчих документів у галузі фізичної культури та спорту; вироблення умінь застосувати набуті знання у професійній діяльності студентів.

Навчальна дисципліна складається із двох модулів, а саме:

Модуль 1.Теоретичні аспекти фізичного виховання.

Модуль 2.Основи методики фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку.

Суміжними та взаємодоповнюючими дисциплінами є історія фізичної культури, теорія та методика фізичного виховання, педагогіка, психологія, тощо.

Основними формами вивчення курсу є лекції, семінарські заняття, індивідуальні та групові консультації, самостійне опрацювання літератури, підготовка реферату, виступ з доповіддю на студентській науковій конференції. Семінарські заняття узагальнюють матеріал вивченого модулю.

Програмний матеріал теоретичні аспекти фізичного виховання

Вступ. Курс „Фізична культура з методикою викладання” як навчальна дисципліна.

Історія розвитку фізичного виховання. Вихідні поняття теорії фізичного виховання. Основні завдання фізичного виховання учнів молодшого шкільного віку.

Засоби фізичного виховання

Допоміжні засоби фізичного виховання. Фізичні вправи як основний засіб фізичного виховання. Класифікація фізичних вправ. Характеристика та види фізичних вправ. Зміст та форма фізичних вправ. Техніка фізичних вправ. Просторові, часові та просторово-часові характеристики фізичних вправ.

Методи та прийоми навчання фізичних вправ.

Загальне визначення методу та методичного прийому. Характеристика методів навчання (класифікація). Наочні методи. Вербальні методи навчання фізичних вправ. Практичні методи. Характеристика змагального та ігрового методу.

Принципи навчання у процесу фізичного виховання.

Дидактичні принципи фізичного виховання. Принцип виховуючого характеру навчання. Принцип свідомості та активності. Принцип наочності. Принцип доступності та індивідуалізації. Принцип систематичності та послідовності. Принцип міцності.

Основи теорії формування рухових вмінь та навичок. Загальна характеристика навчання руховим діям. Характеристика рухового вміння та рухової навички. Фізіологічні основи формування рухової навички. Структура процесу навчання та специфічні особливості його етапів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]