Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖЕРЕЛА ШУМУ І ЇХ ШУМОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
95.23 Кб
Скачать

4. Шумові характеристики транспортних потоків і локальних внутрішньоквартальних джерел

10 Шумовими характеристиками транспортних потоків і локальних внутрішньоквартальних джерел є:

- для автотранспортних потоків – еквівалентний і максимальний кориговані рівні звуку в дБА на відстані 7,5 м від осі найближчої до краю смуги руху транспорту;

- для потоків трамваїв – еквівалентний і максимальний кориговані рівні звуку в дБА на відстані 7,5 м від осі колії, найближчої до розрахункової точки;

- для потоків залізничних поїздів і поїздів наземного метро – еквівалентний і максимальний кориговані рівні звуку в дБА на відстані 25 м від осі найближчої до розрахункової точки колії руху;

- для водного транспорту – еквівалентний і максимальний кориговані рівні звуку в дБА на відстані 25 м від лінії суднового ходу;

- для повітряного транспорту – еквівалентний і максимальний кориговані рівні звуку в дБА в розрахунковій точці;

- для локальних внутрішньоквартальних джерел - еквівалентний і максимальний кориговані рівні звуку в дБА на відстані 7,5 м від границь контуру джерела шуму.

Шумові характеристики транспортних потоків та локальних джерел шуму, розташованих на сельбищній території, визначаються згідно з додатком Л.

5. Шумові характеристики джерел зовнішнього промислового шуму

11 Шумовими характеристиками джерел зовнішнього промислового шуму є:

- для промислових і енергетичних підприємств з максимальним лінійним розміром в плані менше 300 м, розташованих на сельбищних територіях, і для окремих установок таких підприємств, а також вентиляційних і інших аеродинамічних установок з постійним шумом – рівні звукової потужності , дБ, в октавних смугах частот або коригований рівень звукової потужності , дБА, а для підприємств і їх установок, які створюють непостійний шум – еквівалентний , дБА і максимальний , дБА, кориговані рівні звукової потужності;

- для промислових і енергетичних підприємств з максимальним лінійним розміром в плані більше 300 м, розташованих на території сельбищних зон, і для усіх інших підприємств розташованих зі спільною ділянкою границі із сельбищною територією – еквівалентний коригований рівень звуку , дБА, і максимальний коригований рівень звуку , дБА, на границі з сельбищною територією в напрямку розрахункової точки.

12 Шумові характеристики джерел шуму є вихідними даними для розрахунків очікуваних рівнів шуму в установлених розрахункових точках.

13 Шумові характеристики обладнання об’єкта, що проектується або джерел шуму, що впливають на цей об’єкт, повинні бути внесені в розділ «Акустичний проект об’єкта» проектної документації.

Лекція 3.Визначення рівнів шуму в розрахункових точках приміщень і територій

1 Загальні положення

1.1 Величини очікуваних рівнів шуму, створюваного джерелами шуму в розрахункових точках приміщень або територій, визначають для їх оцінки на відповідність нормативним вимогам щодо допустимих рівнів шуму, визначення необхідного зниження шуму для подальшого вибору і розрахунку відповідних заходів і засобів по зниженню шуму до нормативних величин.

1.2 Джерелами шуму в приміщеннях є розташоване в них технологічне і інженерне обладнання, системи примусової вентиляції і опалення, а також огороджувальні конструкції, крізь які шум проникає із інших приміщень або із прилеглої території.

1.3 Джерелами шуму на території є промислові будівлі, енергетичні установки, всмоктувальні і вихлопні отвори аеродинамічних установок, інше обладнання, відкрито установлене на території або на огороджувальних конструкціях будинків.

Випромінювання шуму промисловими будівлями визначається ділянками їх огороджувальних конструкцій з пониженою звукоізоляцією (вікна, двері, ворота, отвори тощо), орієнтованими в бік розрахункової точки. Шумові характеристики таких ділянок визначаються згідно з Г.5.