Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zmist_1r.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
201.22 Кб
Скачать

Передмова

У сучасному світі будь-яка практична діяльність фактично неможлива без розроблення відповідних теоретичних засад. Становлення і розвиток митної служби України змушують спеціалістів різних наукових галузей взятися за всебічне, ґрунтовне дослідження митної системи, митної справи, митної політики. Митна служба відіграє неабияку роль в економічних, фінансових, навіть державотворчих процесах, отже, аналіз її діяльності набуває актуального характеру.

Важливою складовою дослідження митної справи є вивчення історії розвитку митної служби на теренах нашої країни. Аби впевнено дивитися в майбутнє української митниці, слід детально знати її минуле. Для спостережливих і вдумливих людей історія завжди дає цінні, корисні уроки й поради.

Змінювалися народи, з’являлися й зникали держави, однак невпинно розвивалась торгівля і нові держави, що виникали на теренах України, прагнули взяти під свій контроль торговельні процеси в Східній Європі. Скіфи, давні греки, готи, хазари і, зрештою, держава східний слов’ян Русь – усі доклали зусиль у справі формування й розвитку митних традицій. Чому б нам не скористатися цим стародавнім досвідом наших предків, не повчитися у них? Адже суть митного ремесла не змінилася. Безперечно, дослідження історії митної справи України має важливе пізнавально-практичне значення. Ми не можемо відцуратися від порад наших попередників.

Крім того, висвітлення історії митної справи в Україні має загальнонауковий сенс. Історія як наука навряд чи може мати якісь особливі пріоритети, адже вона зобов’язана досліджувати й вивчати абсолютно все, що пов’язано з діяльністю людини в часі. Історичний аналіз демонструє, що митна діяльність держави концентрує в собі не лише вузьку проблему виконання фіскального завдання, а вирішує значний комплекс соціально-економічних питань розвитку. Відповідно, “Історія митної справи і митної політики в Україні” як навчальний курс у митній освіті України (дисципліна викладається з 1999 року) набуває важливого значення, що визначається, перш за все, його фундаментальністю, світоглядною роллю для комплексного розуміння власне митної справи і митної політики. По-друге, таке вивчення дає можливість розкрити закономірності й характер зміни державно-правових явищ, залежно від зміни економічного базису. По-третє, історія митної справи є складовою історичного розвитку українського державотворення і як атрибут суверенітету розкриває складний процес українського народу за самовизначення й утвердження держави.

Навчальний посібник підготовлено в рамках наукового проекту “Відтворення історії митних органів України”, наукове керівництво яким здійснює професор, доктор історичних наук, начальник кафедри державного права та митної політики Віктор Васильович Ченцов. У процесі підготовки посібника цінну методологічну та інформаційну допомогу надавали викладачі Академії – доценти, кандидати історичних наук Олег Олександрович Дячок, Костянтин Миколайович Колесников, Дмитро Володимирович Архірейський; кандидат історичних наук Дніпропетровського національного університету Геннадій Миколайович Виноградов.

Цей навчальний посібник охоплює значний історичний період розвитку митної справи і митної політики: з античної доби – часу появи перших давньогрецьких міст-колоній, носіїв митних традицій, у Північному Причорномор’ї – і до кінця ХХ століття. На основі опрацювання архівних, законодавчих джерел, досліджень інших авторів зроблено комплексний аналіз політичних, економічних, правових явищ, на яких базувався історичний процес функціонування митної справи в Україні, а також упровадження різних напрямків митної політики. При цьому акцентується увага на таких проблемах: а) аналіз джерел та історіографії історії митної справи; б) організаційно-правові засади діяльності митних органів на території України в різні історичні періоди; в) вплив митної політики на міждержавні відносини й роль України в цьому контексті. Крім того, запропоновано періодизацію даного історичного процесу.

Навчальний посібник дає можливість сформувати цілісне уявлення про головні етапи розвитку митної справи як важливого елементу механізму державної влади. Головна мета роботи – допомогти курсантам та слухачам дослідити еволюцію структур митних органів протягом історичного часу. Орієнтувати курсантів на історичний аналіз митного законодавства, його прямий вплив на функціонування не лише митних органів, а також господарського механізму держави.

Посібник стане в нагоді всім, хто вивчає історію митної справи і митної політики в Україні, сприятиме засвоєнню навчального курсу та вихованню історичної свідомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]