Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_lektsiy_bizn_-plan.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

9.5 Джерела фінансування підприємницької ідеї

Наприкінці бізнес-плану мають бути узагальнені й охарактеризовані потреби підприємства у фінансових ресурсах, які, власне, підприємство й прагне отримати завдяки поданому бізнес-плану, а також план повернення кредиторам та інвесторам їхніх коштів. Тобто, в кінцевому підрозділі фі­нансового плану підприємець має викласти свої пропозиції щодо:

  • загальних фінансових потреб підприємства в плановому періоді;

  • бажаних умов і порядку отримання фінансових коштів;

  • умов та термінів повернення коштів кредиторам та інвесторам, а також сум їхніх передбачуваних доходів.

Визначити загальні фінансові потреби підприємства у плановому пе­ріоді, враховуючи вже проведені в маркетинг-плані, виробничому, органі­заційному та фінансовому планах розрахунки, порівняно просто. При цьо­му бажано, щоб відомості про основні очікувані стартові витрати було під­тверджено копіями контрактів, угод, протоколів про наміри тощо. Фінан­сування проекту може бути передбачено шляхом продажу частини майна підприємства іншим особам (юридичним та/або фізичним).

Значну частину фінансових коштів, необхідних для започаткування бізнесу, надають засновники (власники). Проте на практиці, як правило, виникає потреба в додатковому зовнішньому фінансуванні. Основною фо­рмою зовнішнього фінансування підприємницького проекту є надання підприємству відповідного кредиту.

У випадку використання зовнішнього кредитування доцільно зазна­чити загальну суму кредиту (як правило, до 2/3 загальної вартості проек­ту), терміни кредитування (бажано до трьох років), процентну ставку кре­дитування, умови та можливості використання пільгового кредитування проекту тощо.

Конкретні форми і джерела фінансування (кредитування), терміни та умови повернення коштів інвесторам і кредиторам залежать від різнома­нітних факторів. Тому ці питання будуть предметом майбутніх переговорів засновника бізнесу з потенційними інвесторами і кредиторами. В бізнес-плані необхідно:

  • чітко викласти бажані умови та порядок отримання необхідних фінансових коштів;

  • визначити той процент за кредит або частку участі в прибутках, що їх власники бізнесу можуть запропонувати кредиторам чи інвесторам.

Головне завдання тут – окреслити основні параметри майбутньої угоди та визначити справедливу ціну за кредит або ту частку бізнесу, якою підприємець збирається поступитися.

Завершується даний підрозділ визначенням умов та термінів повер­нення коштів кредиторам та інвесторам. Доцільно навести графік пога­шення заборгованості, умови сплати суми боргу (наприклад, сплата рівни­ми частинами кожні три (або шість чи дванадцять місяців тощо), умови сплати процентів за кредит (наприклад, щомісяця, щокварталу тощо).

Для оцінювання економічної ефективності інвестицій, що вклада­ються в реалізацію бізнес-ідеї, використовуються такі показники як «ефект», «ефективність», «ефективність реальних інвестицій».

Традиційні методи оцінювання економічної ефективності реальних інвестицій мають значні недоліки, які унеможливлюють їх використання в умовах ринкової економіки. Так, ці методи не враховують чинник часу, оскільки ні величина прибутку, ні обсяг інвестицій не приводяться до їх теперішньої вартості. При розрахунку строку повернення інвестованого капіталу дані методи враховують тільки чистий прибуток, в той час як у реальній практиці господарювання інвестиції повертаються у вигляді грошового потоку. Окрім цього дані методи не враховують існуючих у ринковій економіці ризику та інфляції тощо.

Грошовий потік – це сума чистого прибутку та амортизаційних від­рахувань з вартості матеріальних і нематеріальних активів підприємства.

Тому для оцінювання ефективності реальних інвестицій викорис­товуються методи, які базуються на таких принципах:

  • повернення інвестованого капіталу повинно здійснюватись у ви­гляді грошового потоку, який диференціюється по роках;

  • повинно здійснюватись обов'язкове приведення величини капі­талу, що вкладається в бізнес-план (інвестиційний проект), та грошового потоку до їх теперішньої вартості.

В сучасних умовах для оцінювання економічної ефективності реаль­них інвестицій, що вкладаються в бізнес-план (інвестиційний проект), мо­жуть використовуватись такі показники, як чистий приведений дохід – ЧПД, індекс дохідності – ІД, період окупності інвестицій – ПО, внутрішня норма дохідності – ВНД. Детальніше про застосування цих показників дивися в додатку Д.

Питання для самоконтролю

  1. Якими є головне завдання розробки фінансового плану?

  2. Які особливості розробки розділу «Фінансовий план» бізнес-пла­ну?

  3. Які показники фінансового плану є особливо важливими для само­го підприємства та для потенційних інвесторів та кредиторів?

  4. Які вимоги ставляться до інформації, що використовується для складання фінансового плану?

  5. З яких основних підрозділів може складатися фінансовий план?

  6. Із яких частин складається план доходів і витрат? В якій послідов­ності складається цей план?

  7. Як прогнозуються такі показники плану доходів і витрат, як обсяг продажу продукції, прямі витрати на виробництво та реалізацію продукції, загальновиробничі (операційні) витрати на виробництво та реалізацію про­дукції, величина операційного прибутку, величина чистого прибутку під­приємства?

  8. Яким чином визначається ціна реалізації одиниці продукції?

  9. Яким чином розраховується точка беззбитковості? Яку інформа­цію несе цей показник?

  10. Як розрахувати ціну реалізації одиниці продукції, щоб гаранту­вати підприємцю отримання запланованого прибутку?

  11. Для чого складається план грошових надходжень і виплат?

  12. Яку інформації містить план грошових надходжень та виплат?

  13. Охарактеризуйте основні елементи плану руху готівки.

  14. Для чого у бізнес-плані складається плановий баланс?

  15. Чим відрізняється форма балансу, що наводиться у бізнес-плані, від стандартної форми бухгалтерського балансу, визначеної стандартами бухгалтерського обліку?

  16. Що означають такі терміни як «активи» та «пасиви» підприємст­ва? Наведіть вигляд універсального бухгалтерського рівняння.

  17. Які цілі переслідує розрахунок фінансових коефіцієнтів?

  18. Які фінансові коефіцієнти відбивають інтереси короткострокових кредиторів? Як розраховуються ці коефіцієнти?

  19. Яку інформацію містить підрозділ «Джерела фінансування бізне­су» фінансового плану?

  20. Яким чином здійснюється оцінювання економічної ефективності реальних інвестицій, що вкладаються в реалізацію підприємницької ідеї?

  21. Що означає поняття «грошовий потік»?

  22. Як розраховуються такі показники, як чистий приведений дохід – ЧД, індекс дохідності – ІД, період окупності інвестицій – О, внутрішня норма дохідності – ВНД?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]