Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
52.9 Кб
Скачать

2. Родинна соціалізація. Сім’я.

Соціалізація людини завжди починається в сім'ї.

— Що означає поняття «сім'я»?

Сім'я — це мала група суспільства, його частина, у якій людей об'єднують споріднені зв'язки, спільне господарювання, моральна відповідальність одне перед одним.

— Які суспільні функції виконує сім'я?

Функції сучасної сім’ї

Назва функції

Основні задачі

Виховна. У сім'ї здійснюється постійний вплив батьків на своїх дітей з метою їх підготовки до життя і забезпечення їх фізичного та психічного розвитку. Провідником сімейного виховання є батьківська любов до дітей і почуття довіри та прихильності дітей до батьків.

1. Формування особистості дитини.

2. Вплив на розвиток особистості кожного її члена протягом усього життя.

3. Вплив дітей на батьків та інших дорослих членів сім’ї, які спонукають їх займатись самовихованням

Репродуктивна. У сім'ї забезпечуються неперервність поновлення поколінь, це відтворення в дітях чисельності батьків. Діти — чудовий вінець нормального шлюбу.

1. Громадська – відтворення населення.

2. Індивідуальна – задовольняє потреби в дітях

Господарсько-економічна. Кожна сім'я є маленьким осередком, у якому здій-снюється виробництво, споживання і обслуговування своїх членів.

1. Забезпечує міцні зв’язки

2. Підтримує матеріально неповнолітніх і непрацездатних її членів.

3. Надає підтримку тим членам сім’ї, у яких виникли матеріальні та фінансові труднощі

4. Формування сімейного бюджету

5. Ведення домашнього господарства

Відновлювальна або психотерапевтична — це взаємне підтримання життєвого тонусу і здоров'я членів родини. Кожен член сім'ї повинен бути впевненим у привітному, турботливому ставленні до нього рідних і близьких.

1. Відновлення і зміцнення фізичних, психологічних, емоційних і духовних сил людини після трудового дня

2. Психологічна підтримка в сім'ї — це, перш за все, підтримка емоційна: здатність подружжя співчувати, співпереживати проблемам одне одного і сприяти їх усуненню.

Регулятивна. У кожній сім'ї існує певна система регулювання стосунків між її членами, в тому числі контроль, реалізація влади і авторитету. Наприклад, у демократичній сім'ї регулятивна функція здійснюється тільки за допомогою авторитету батьків стосовно дітей.

1. Упорядковує відносини між статями, здійснює первинний контроль за дотриманням членами сім’ї суспільних норм особистого, групового та суспільного життя

Соціалізація особистості

1. Опосередковує зв’язок особистості з суспільством: формує у дитини уявлення про соціальні зв’язки і включає в них його з народження.

Феліцітологічна (з італ. — щастя). Прагнення до особистого щастя багато в чому стає визначальним у всій системі внутрішньосімейних відносин. Важливо, щоб були сформовані спільні погляди подружжя на сімейне щастя, відповідні почуття, прагнення, переконання

1. Особисте щастя кожного з членів родини

Комунікативна. У сім'ї задовольняються потреби її членів у спілкуванні і взаєморозумінні. Сюди включають внутрішньосімейне спілкування, посередництво сім'ї в контактах її членів із засобами масової інформації, літературою, мистецтвом

1.Задовольнити потреби членів сім’ї у спілкуванні і взаєморозумінні

2. Вплив сім'ї на різноманітні зв'язки своїх членів з оточуючим середовищем

Під час здійснення якої із цих функцій відбувається соціалізація особистості?

Родинна соціалізація виконується різними шляхами. Наприклад, для дітей молодшого віку особливо вагомий внесок у сферу родинного спілкування роблять контакти дітей зі старшим поколінням — бабусями та дідусями. Відомий педагог В. Сухомлинський згадував: «...Бабуся Марія — чудова людина, якій я зобов'язаний усім, що увійшло в мою душу гарного, чесного, мудрого. Вона відкрила переді мною світ казки, рідного слова та людської краси... Усе найскладніше вона вміла пояснювати казкою».

У процесі соціалізації мова розглядається не тільки як засіб спілкування, а також і як виразник духовного, що акумулює в собі весь досвід людини й забезпечує їй особистісну орієнтацію. Для дитини на цьому етапі найбільший вплив має сім'я, де встановлюються перші міжособистісні зв'язки дитини, започатковується формування свідомості та починається опанування мови. У сім'ї від покоління до покоління наслідуються звички, стиль життя, відбувається орієнтація цінностей.

Соціалізація – це процес розвитку особистості протягом усього її життя

Завдання (робота в групах)

1. Назвіть сім найважливіших рис, які повинна сформувати сім'я. Відповідь обґрунтуйте.

2. Від чого залежить, які риси виховує сім'я?

1)Визначте стиль взаємин у вашій сім'ї.

2)Чи повинна в демократичній сім'ї бути дисципліна? Завдяки чому вона підтримується?

3) Поміркуйте, які права та обов'язки мають:

подружжя;

діти;

батьки.

4) Як культура взаємовідносин у сім'ї позначається на формуванні особистості дитини та процесі її соціалізації?