Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема11_Лобораторна_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.37 Mб
Скачать

2. Проект з обліком дисконтування і курсової інфляції

Для обліку дисконтування в модулі Настройка расчета в розділі Проект введемо величини загальної ставки дисконтування для гривні 25%, а для доларів - 10%. Для обліку курсової інфляції введемо в діалоговому вікні Валюта проекту розмір темпів падіння курсу гривні, що дорівнює 8% у рік. Після перерахунку проекту можна одержати показники ефективності інвестицій, що показані на мал. 6.6.

Рисунок 6.6 - Нові показники ефективності інвестицій

Як видно з отриманих результатів, внаслідок обліку дисконтування показник NPV знизився з 35000 грн. до 34116 грн.

3. Проект з урахуванням вартості кредиту

Для визначення дефіциту готівки скористаємося спеціальною процедурою визначення дефіциту готівки, що запускається натисканням кнопки Дефицит у діалоговому вікні Кредити(Займы) розділу Финансирование. Результати цієї процедури для нашого випадку показані на рис. 6.7. Видно, що має місце дефіцит готівки в перший місяць реалізації проекту і максимальний дефіцит складає 13000 грн. У другому місяці надходить платіж від замовника 100000 грн. за отриману сталь, і баланс готівки стає позитивним і дорівнює 35000 грн

Рисунок 6.7 - Вікно зміни дефіциту готівки

Для дослідження можливостей реалізації проекту необхідно забезпечити фінансування витрат на перший місяць за допомогою кредитів. Для цього в діалоговому вікні Кредиты належить ввести назву банку – Приватбанк, дату одержання кредиту (01.06.2009), суму кредиту 52000 грн. та термін кредиту - 1 міс. Потім у пункті “Выплата процентов” установити ставку відсотків за кредит – 25% без капіталізації – та приймемо, що заборгованість по відсоткам належить сплачувати наприкінці терміну кредиту разом зі сплатою основної заборгованості (в полі Отсрочка первой выплаты ввести 1 міс., а у списку Задолженность выплачивается - С последней выплатой).

В картці “Поступления” встановимо режим, що відповідає вимогам проекту, тобто по 13000 гривень щомісячно. Для цього встановимо перемикач у положення Разовые, натиснемо на кнопку Схема та введемо в таблицю графік одержання сум кредиту: 01.06.2009 - 13000 гривень. В картці Возврат введемо умови повернення кредиту однією виплатою наприкінці встановленого терміну, що досягається установкою перемикача в положення "в конце".

Діалогове вікно Кредиты з відкритою карткою Выплаты процентов, у яких введені необхідні дані, показане на мал. 6.8.

Після перерахування проекту можна переконатися з отриманої таблиці Кеш-фло, що дефіцит готівки відсутній і що в останньому місяці проекту робиться виплата по зовнішніх позиках у розмірі 13000 грн. і виплата відсотків по позиках - 270,83 грн. Для цього варіанта проекту отримані такі основні показники ефективності інвестицій:

NPV = 34116 грн.; PI = 3,62; IRR = 10000 %.

Отримане погіршення показників ефективності інвестицій обумовлено появою додаткових витрат на виплату відсотків по позиці.

Рисунок 6.8 - Діалогове вікно “Кредити”

4. Проект з урахуванням податків

Для обліку податків, інфляції й оцінки ступеня їхнього впливу на економічну ефективність проекту деталізуємо опис витрат, ввівши опис ресурсів, що використовуються, а потім указавши для кожного етапу календарного плану кількісні характеристики кожного ресурсу і порядок їхньої оплати.

У модулі Ресурси розділу Інвестиційний план варто ввести у верхній частині діалогового вікна Редактирование ресурсов список ресурсів (робітники сталелитійного цеху, бухгалтер і фірма-дистриб”ютор DSS International). Для додавання ресурсу натиснемо клавішу INSERT. У нижній частині діалогового вікна введемо тип ресурсу (для робітників і бухгалтера - "люди", а для фірми - "послуги" зі зняттям прапорця "Без ПДВ"), одиниці виміру (для фахівця і лаборанта - "чел.", для фірми -"мес.") і вартість за одиницю (5000 грн. для робітників, 2500 грн. для бухгалтера і 15000 грн. для фірми). Після заповнення вікна натиснемо клавішу Esc. Заповнене необхідною інформацією вікно Редактирование ресурсов показане на мал. 6.9. Слід зазначити, що графік у правій частині вікна порожній, поки ресурси не будуть зв'язані з етапами робіт.

Рисунок 6.9 - Діалогове вікно “Редагування ресурсів”

Потім відкриємо діалогове вікно Календарний план, по черзі для кожного етапу відкрити вікно Редактирование этапов (подвійним щигликом по назві відповідного етапу), видалити раніше введену величину вартості етапу, а потім натисканням кнопки Ресурсы відкриємо діалогове вікно Ресурсы. У цьому вікні введемо зі списку ресурсів фірми, розташованого в правому полі вікна, ресурси в список ресурсів етапу, розташований у лівому полі вікна, а потім у нижній частині діалогового вікна - кількісні характеристики кожного ресурсу і порядок оплати (у поле Кількість ввести 1, у списку Регулярні виплати вибрати "наприкінці").

Вид заповненого діалогового вікна Ресурси для етапу календарного плану Маркетингові дослідження показане на рис. 6.10. Після введення ресурсів для кожного етапу буде показана вартість кожного етапу, що розрахована системою і є різною для кожного етапу.

Рисунок 6.10 - Діалогове вікно “Ресурси”

Потім необхідно за допомогою модуля Налоги розділу Окружение ввести в діалоговому вікні податки, що діють на період реалізації проекту. Для ПДВ введемо значення ставки 20% і після натискання кнопки Настройка установити в діалоговому вікні Параметри оподатковування в поле Переплачений ПДВ значення "Переносится в будущие периоды". Введемо ставку податку на прибуток, що дорівнює 24%, при щомісячному режимі виплат, оподатковувану базу "Прибуток" і виплату "наприкінці". Потім введемо ставку податку на зарплату 36%, що є, приблизно, еквівалентною сумарним податкам на фонд заробітної плати підприємства. Потім необхідно вказати оподатковувану базу "Зарплата", а періодичність виплат - "Місяць". І нарешті, введемо податок на продажі, що також є еквівалентним декільком окремим податкам, що обчислюється від оподатковуваної бази "Обсяг продажів", та має ставку 5 %. Отримане діалогове вікно Податки показане на рис. 6.11.

Рисунок 6.11 - Діалогове вікно “Податки”

Оскільки ряд податків нараховується у другому місяці, а виплачується в третьому місяці, то для їхнього обліку варто збільшити тривалість проекту з 2 до 3 місяців (за допомогою діалогового вікна Заголовок).

Після проведення перерахунку проекту одержані неприпустимо низькі показники ефективності інвестицій. Крім того з таблиці Кеш-фло або з таблиці діалогового вікна «Дефицит наличных средств» можна побачити , що через те, що щомісяця платимо податки, з’явився дефіцит готівки, що зростає, та має найбільше значення у другому місяці - 38358 гривень.

Для виключення дефіциту готівки необхідно збільшити щомісячні розміри позички на 4680 гривень, що приведе до подальшого погіршення показників ефективності інвестицій тому, що збільшаться витрати на виплату відсотків по позичкам.