Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 24 Формування системи торговельного обсл...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
595.2 Кб
Скачать

24.1. Система торговельного обслуговування: суть, зміст, принципи організації

Підвищення соціально-економічного значення фактора часу в сучасному житті спричинилося до жорсткої вимоги скоротити затрати часу на придбання товарів, змінило уявлення про якість торгівлі і торговельних послуг. Саме тому сьогодні особлива увага повинна надаватися впровадженню прогресивних систем торгове- льного обслуговування. Основна вимога, яка ставиться до цих систем з боку поку- пців — відчутне зниження затрат часу на придбання товарів за умов розширення асортименту товарів, збільшення обсягів послуг і підвищення їх якості. Однак сис- тема масового товаропостачання населення через торговельні підприємства орієн- тована на потік покупців, самообслуговування, групову, масову рекламу й інфор- мацію покупців.

Особливості організації ❖ системи торговельного ❖ обслуговування

До сучасної торгівлі покупець одночасно ставить двоєдину вимогу: з одного бо- ку, скоротити затрати часу на придбання товарів основної маси товарів і послуг (товарів масового попиту) і тим самим забезпечити певний «стандарт» споживання; а з другого — зберегти в торгівлі індивідуальне обслуговування споживачів стосо- вно низки товарів, особливо рідкого, періодичного попиту.

Доцільність різного підходу до організації обслуговування на основі поділу то- варів за частотою і характером попиту — повсякденного, періодичного й епізодич- ного — привела до створення нових типів підприємств, виділення магазинів з про- дажу товарів повсякденного попиту, пошуку нових організаційних і технологічних рішень у торгівлі.

Ураховуючи різну функціональну роль окремих типів магазинів, до них став- ляться різні вимоги. Так, наприклад, при купівлі товарів повсякденного попиту простого асортименту, вибір яких не складний для покупців, повинен бути забезпе- чений максимальний доступ до цих товарів, умови самостійного вибору і швидкого розрахунку. Основний критерій якості торговельного обслуговування — мінімум затрат часу на їх придбання (рис. 24.1).

ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ТОРГОВЕЛЬНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НА РИНКУ ТОВАРІВ ТА ПОСЛУГ

587

Стандартне (масове)

Нестандартне (індивідуальне)

І 1

>

г *

Завдання

Вимоги

Розміщення підприємств

Завдання

Вимоги

Розміщення підприємств

і

І

*

*

S & S 8.

ш

S *

g а

a S

щ

1«! і е<2 Sgg

к о 5 « о

«Sg в> « « TO- U Е5 O « ° л

«eg

Ш о «

Ю чй

Я я к

n я Ч

«

H >>

C O

C

р,о S3

Bt

я S

rt CB

§1

    1. л

fa

Я S

S і Й

* H

Я Or

Ьй O

о-в<

    1. S S о QQ к

O ja

Hr

Рис. 24.1. Функціональна модель системи торговельного обслуговування

Напрями вдосконалення системи ♦ торговельного обслуговування

Стандартне обслуговування застосовується найбільш широко, адже з його до­помогою населенню реалізується основна маса товарів повсякденного, стійкого по­питу, до яких належить більшість продовольчих і значна частина непродовольчих товарів за мінімального набору послуг, що має місце при їх продажу.

Індивідуальне (вибіркове) обслуговування широко використовується для продажу товарів складного асортименту, технічно складних, тривалого користу­вання, але базується на інших, відмінних від стандартних, засадах організації. Для вибіркового обслуговування фактор часу відіграє підпорядковану роль і не є основ­ним показником якості торговельного обслуговування. За критерій якості тут оби­раються як кваліфікація торговельної послуги (консультації, супутні індивідуаль­ному попиту), так і обсяг наданих додаткових торговельних послуг.

Методи торгівлі за індивідуального обслуговування не потребують наявності всього асортименту товарів, а тільки зразків чи каталогів, вони не пов'язані з не­гайним відпуском і розрахунками за покупку. Індивідуальне обслуговування в цьо­му разі може передбачати розбіжність у часі між комерційною і технологічною час­тинами обслуговування.

Дальше вдосконалення організації системи торговельного обслуговування насе­лення неможливе без упровадження суб'єктами оптової і роздрібної торгівлі таких заходів:

588