Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2. Класифікація маркетингу.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
115.71 Кб
Скачать

6

Тема 2. Класифікація маркетингу.

  1. Види маркетингу

  2. Взаємозв’язок видів попиту та типів маркетингу.

  1. Види маркетингу

Тривалий період розвитку маркетингу, особливості йо­го використання в різних країнах, галузях, організаціях та на під­приємствах зумовили появу різноманітних його видів.

Маркетинг класифікують за рядом ознак:

  1. Залежно від цілей та результатів діяльності:

  1. Комерційний маркетинг – маркетинг прибуткових організацій, який здійснюється з метою отримання прибутку.

  2. Некомерційний маркетинг – маркетинг неприбуткових організацій (школи, лікарні, політичні партії..), який здійснюється з метою створення відповідного іміджу.

  1. Залежно від сфери застосування:

  1. Маркетинг споживчих товарів – орієнтований на покупців, які є кінцевими споживачами цих товарів, купуючи їх для особистого, домашнього використання. Особливістю такого маркетингу є те, що споживчі товари реалізовуються, як правило, через посередників і основним засобом впливу на споживачів є реклама.

  2. Промисловий маркетинг – орієнтований на проміжних покупців, які купують даний товар з метою подальшого використання його у виробництві, для перепродажу, чи здавання в оренду. Особливістю такого маркетингу є те, що попит на дані товари є похідним від попиту на споживчі товари і покупцями виробничо-технічної продукції є професіонали, які чітко знають, товар з якими характеристиками їм слід придбати.

  3. Маркетинг послуг – вид діяльності фірми, спрямований на задоволення потреб споживачів у нематеріальних видах товарів або в певному корисному ефекті. Особливістю такого маркетингу відсутність матеріально-речової основи товару, неможливість створювати запаси послуг, надання послуг передбачає прямий контакт між сторонами угоди, а також те, що кожна послуга по своєму є унікальною.

  1. Залежно від об’єкта орієнтації маркетингової діяльності:

  1. Маркетинг, орієнтований на продукт – передбачає, що основні зусилля маркетингової діяльності направлені на внутрішньовиробничу збалансованість, досягнення найвищої якості продукції, зниження собівартості, внаслідок чого товари «говорять самі за себе», продаються без допоміжних маркетингових зусиль.

  2. Маркетинг, орієнтований на споживача – передбачає, що основні зусилля маркетингової діяльності та всі засоби фірми направлені на споживачів та їхні запити сьогодні і в майбутньому.

  3. Змішаний маркетинг – передбачає орієнтацію як на споживача, так і на продукт, а особливо на високу репутацію останнього.

  1. Залежно від періоду, на який розробляється маркетингова політика підприємства:

1. Стратегічний маркетинг — це розробка та реалізація тривалої маркетингової політики підприємства (більше 5 років) — своєрідної генеральної програми дій.. Головним у стратегічному маркетингу є виявлення і освоєння перспективних ринків товарів ринкових сегментів, забезпечення і планомірне підвищення конкурентоспроможності продукції і підприємства в цілому, зо­середження зусиль на перспективних напрямках діяльності.

2. Тактичний маркетинг — це розробка конкретних програм діяльності підприємства, виходячи із загальних стратегічних рішень на період від 1 до 5 років.

3. Оперативний маркетинг — це розробка та реалізація конкрет­ного детального маркетингового інструментарію, засобів активного збуту продукції в період до 1 року.

V. Залежно від міри диференціації маркетингової діяльності:

1. Масовий (глобальний) маркетинг — це діяльність, яка передбачає пропонування стандартизованих товарів широкому колу споживачів (Тобто ринку в цілому).

2. Диференційований маркетинг навпаки — ви­ходить із того маркетингова діяльність фірми спрямована на певний конкретний сегмент ринку (певну групу споживачів), при цьому всі зусилля фірми направлені на задоволення запитів саме цього сегмента.

VI. В залежності від міри координації маркетингових функцій на підприємстві:

1. Інтегрований маркетинг – це діяльність, яка здійснюється через відповідні структури підприємства (відділи, бюро), що створює можливість організаційного об’єднання всіх виконуваних маркетингових функцій.

2. Неінтегрований маркетинг – означає, що різні функції маркетингу виконуються окремо різними підрозділами підприємства (відділ цін, збуту, рекламний відділ тощо).

VII. Залежно від основних об'єктів уваги, кінцевої мети і способів її досягнення:

  1. Виробничий маркетинг

  2. Товарний маркетинг

  3. Збутовий маркетинг (див. Концепції маркетингу)

  4. Ринковий маркетинг

  5. Сучасний маркетинг

VIII. Відповідно до широти охоплення:

1. Макромаркетинг – це діяль­ність, яка розглядає обмінні процеси і системи з урахуванням су­спільних перспектив і наслідків.

2. Мікромаркетинг – розглядає ті самі процеси, тільки щодо їх обмеження окремою фірмою.

IX. За видами продукції: маркетинг товарів, послуг, ідей, місць для забудови чи відпочинку, особистостей чи організацій.

X. За методами зв'язку зі споживачами: прямий (без посе­редників) і опосередкований маркетинг, телевізійний (зв'язок за допомогою телепередач), поштовий (із використанням засобів поштового зв'язку), маркетинг за каталогами, а також телемарке­тинг (з використанням телефонного зв'язку) і сітьовий маркетинг (через розгалужену систему збутових агентів).

До найновіших видів маркетинг відносять:

1. Екологічний маркетинг — діяльність, що бере за основу збереження навколишнього природного середовища, захист споживачів.

2. Гуманістичний маркетинг — концепція, яка спирається на високі етичні принципи, задоволення потреб та інтересів широ­ких верств суспільства.

3. Соціально-етичний маркетинг — маркетинг, який об'єднує принципи екологічного та гуманістичного маркетингу, оцінює результати діяльності підприємства з погляду інтересів суспільс­тва в цілому, а не окремої фірми.

4. Мегамаркетинг – дальший етап розвитку соціально-етичного маркетингу, коли екологія та державна політика роз­глядаються як основні чинники впливу на формування маркетин­гових цілей та стратегій.

5. Постачальницький маркетинг — це маркетинг, котрий завдяки впровадженню на ринок нових техно­логій (наприклад, копіювання документів, телебачення, обчис­лювальної техніки) створює попит як на основну продукцію, так і на допоміжні аксесуари.

6. Маркетинг персоналу – діяльність із забезпечення підпри­ємства відповідними кадрами.

7. Міжнародний маркетинг (експортний чи імпортний) — ділова активність підприємства на зовнішніх ринках збуту чи закупівель.