Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Урок - конференція.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Урок - конференція «Тваринництво в рідному краї»

Тема: «Тваринництво в рідному краї»

Мета: формувати поняття про тваринництво, як галузь сільського господарства; дати знання про галузі тваринництва; розкрити їх значення для людини; виховувати патріотичне ставлення до землі рідного краю, любов до України, пошану до людей та їхньої праці.

Тип уроку: Урок узагальнення знань.

Форма уроку: Урок-конференція.

Обладнання: Мультимедійна презентація.

Хід уроку:

І. Організація класу.

«Пізнай свій край...свій рід,

свій народ, свою землю-

і побачиш свій шлях у життя...»

Г. Сковорода

Шановні присутні! Нещодавно з науково-дослідної експедиції повернулися групи вчених, які з`ясували наявність галузей тваринництва Хмельницької області і готова представити нам результати своєї роботи. Тому учасниками нашої конференції будуть саме вони. Пригадаємо, як між собою пов`язані рослинництво і тваринництво?

ІІ. Основна частина

-Що таке рослинництво? (Вирощування культурних рослин)

-На які галузі воно поділяється? (Рільництво, плодівництво, луківництво)

Загадки

Маю жовтий вусок, запашний колосок,

буде з мене мука й паляниця м`яка. (Пшениця)

Не чоловік і не звір,

а вуса має. (Ячмінь)

Білий хліб печуть з пшениці.

З чого чорні паляниці? (Жито)

Є рослина в нас така,

що від неї кінь скака. (Овес)

-Як називаються ці рослини? (Зернові)

Загадки

На городі молода

Пишні коси розплела,

у зеленії хустинки

золоті хова зернинки. (Кукурудза)

В полі хороше мені зеленіти навесні.

Чим же я не молодець: маю диво-корінець.

Все про нього дбаю,цукор відкладаю. (Цукровий буряк)

На сонечко я схожий і сонечко люблю.

До нього повертаю голівоньку свою. (Соняшник)

За селом з`явилось море.

Синє-синє, неозоре.

То не казка і не сон.

То зацвів у полі... (Льон)

Під землею птиця кубло

звила і яєць нанесла. (Картопля)

-Як називають ці рослини? (Технічними)

В Україні найважливішою, поряд з рослинництвом, галуззю сільського господарства, є тваринництво. Із давніх-давен люди почали полювати на тварин, а потім навчилися їх приручати.Отже, свійських тварин люди розводять і використовують у своєму господарстві. Свійські тварини звикли до людини і до умов життя, які створила для них. Самі вони не можуть знайти в природі їжу іжитло. Та й людина не може обійтися без свійських тварин, бо вони дають їй різні продукти.

Тваринництво виробляє близько 40% сільськогосподарської продукції країни- цінні продукти (молоко, м`ясо, сир, яйця, рибу, мед) і сировину для харчової та легкої промисловості (шкіру, вовну,шовк). При цьому воно використовує кормові культури полів, рослини луків і пасовищ, відходи від харчування людей, комбікорми.

2. Виступи доповідачів (супроводжується демонстрацією презентації. Кожна група складається з 4 дослідників: географ, біолог, історик, ерудит)

Отже, тваринництво займається.... (розведенням і утриманням свійських тварин).

Розкриватимемо зміст питань за таким планом:

-Які галузі тваринництва розвинуті в нашому краї;

-Особливості утримання свійських тварин;

-Значення тварин для людей.

«Асоціативний кущ»

Визначимо основні галузі тваринництва нашого краю:

-скотарство;

-свинарство;

-кролівництво;

-птахівництво;

-конярство;

-рибництво;

-бджільництво.

«Робота в малих групах»

І група (скотарство)

Загадка

Голодна мукає,

Сита жує,

Всім дітям молоко дає. (Корова)

Скотарство- займається розведенням і утриманням корів.

Є декілька напрямів спеціалізації скотарства:молочне і м`ясне. Молочне розвивається там, де є пасовища із соковитими травами (Полісся). Воно забезпечує людей харчовими продуктами: молоко, масло, сир, сметана, сироватка, йогурти, морозиво. М`ясне скотарство розвивається у всіх природних зонах навколо центрів харчової промисловості, відходи, від якої є кормами для худоби. Молочно-м`ясне скотарство швидкими темпами розвивається навколо великих міст, курортів, де є багато споживачів і молока, і м`яса. Поголів`я великої рогатої худоби на початок 2009 року в Україні становило близько 5 млн.

Основним кормом для худоби взимку: сіно і солома, відходи з цукроварень, стебла кукурудзи, а влітку випас на пасовищах, зерно ячменю. В наш час поголів`я зменшилось у чисельності. Немає достатніх умов для утримання тварин. Зменшено площі посівів зернових у нашому краї.

Скотарство пов`язане з хліборобством. Органічним добривом- гноєм, удобрюють грунт.

На Українских землях скотарство відоме ще з неоліту. Волів використовували, як тяглову силу, запрягали для оранки землі, запрягали у вози для перевезення важких вантажів (сіль з Криму). Корову вважали годувальницею родини, в роки війни і голоду, ці тварини рятували людей від голодної смерті. Відомо, що утеплений корівник може значно зменити потребу у кормах. У холодному корівнику тварині потрібно 40кг корму на добу, а в утепленому-36кг .

Вчитель: Скотарство в області має м`ясо-молочну спеціалізацію. Середній надой від однієї корови в рік становить 2,7тис. кг на рік. Найвища щільність поголів`я –в Красилівському, Дунаєвецькому, Славутському, Городоцькому, Волочиському, Хмельницькому районах.

ІІ група (свинарство)

Загадка

Хвіст крючком,

а ніс п`ятачком. (Порося)

Свинарство, галузь тваринництва-розведення свиней для одержання м`яса і сала, а також шкіри і щетини. Шкіру і щетину використовують для пошиття одягу. Поголів`я на початок 2009 року становило 6,4 млн. голів. Найрозвинутіше воно у степу і лісостепу, де високорозвинене зернове господарство, картоплярство, виробництво цукрових буряків і соняшника, у приміських зонах великих міст. Утримують свиней на свинофермах. У нашому краї ця галузь добре розвинута. Археологічні дослідження вказують на те, що свиня була одомашнена людиною після собаки приблизно 9 тис. років назад на території сучасного Китаю і Салої Азії. В Україні свинарство існує з часів неоліту.

Свині відносяться до всеїдних тварин. Корми можна розподілити таким чином: зернові, насіння рослин, висівки, макуха; м`ясокісткове, рибне борошно, молоко, риба; сіно, солома, зелена трава, крейда, кухонна сіль, червона глина, вугілля з деревини. Варто звертати увагу на недопущення забруднення кормів металами, радіонуклідами, токсинами.

Нині у світі існує понад 600 порід свиней.

Більше половини світового поголів`я свиней припадає на країни Азії (Китай, Корея, Індокитай). Третину на країни Європи (Франція, Італія, Великобританія, Росія, Україна, Польща). У країнах Євросоюзу заборонено вживання сала через високий вміст холестерину, тому вирощують породи м`ясних свиней. Через релігійні заборони свинарство не отримало розвиток у мусульманських країнах.

Вчитель: Щільність поголів`я свиней в області є значно меншою, ніж по Україні. Найбільше розвинуте свинарство в Старосинявському, Чемеровецькому, Городоцькому,Кам-Под., Теофіпольському районах.

ІІІ група (кролівництво)

Кролівництво- займається розведенням і утриманням кролів. Найбільш поширене у степу і на Поліссі. Ця галузь забезпечує виробництво дієтичного м`яса, хутра, пуху, шкіри. М`ясо смачне, за поживністю наближається до курячого. Хутро кролів використовують як у натуральному вигляді, так і в імітованому під морського котика, нутрію, видру, білку, соболя, песця тощо. Кролів широко використовують в наукових лабораторіях для біологічних і медичних досліджень. Кролі відносяться до ряду гризунів, родини заячих. Тварини травоїдні.

Годують кролів зерном, травою, сіном, гілками, овочами. Дорослих тварин годують два, молодих три рази протягом дня у чітко визначений час. Вночі кролі споживають до 60% добової норми корму. Поять кролів чистою і свіжою водою. Одомашнені на початку нашої ери. Батьківщиною вважають Іспанію і Францію. На території України розводять з ХІ століття.

Утримують тварин у клітках, спеціальних ямах. У Австралію кролів завезли європейці, кролі добре пристосувались до життя у дикій природі, що призвело до порушення природного балансу.

Вчитель: Нині існує понад 60видів кролів. У нашій області вирощують такі породи: м`ясо-шкурні, короткошерсні, м`ясні, пухові. Домашніх улюбленців тримають навіть у квартирах, вони легко піддаються дресируванню.

ІV група (птахівництво)

Птахівництво- займається розведенням і утриманням птахів. Розвинене на всій території України, але найбільше розвинуте поблизу великих міст. Із свійських птахів отримують м`ясо, яйця, пух, перо.

Розводять гусей, качок, курей, індиків. Найбільшу увагу приділяють збільшенню поголів'я курей для отримання м'яса і яєць. Створено великі спеціалізовані птахофабрики поблизу великих міст, промислових центрів.

Птахівництво є найбільш скороспілою галуззю тваринництва, яка при порівняно незначних затратах праці й кормів дає за короткий час високоякісну продукцію (доросла птиця, молодняк птиці, інкубаційні та харчові яйця, продукти забою та переробки, пух та пір'я, тощо), що широко використовується не тільки в харчовій промисловості, а й у парфумерній, мікробіологічній промисловості та медицині. Основу харчування становлять зернові рослини, також трава, пісок, крейда.

Поблизу Хмельницького є птахоферми, на яких вирощують перепілок. Яйця цих птахів мають лікувальні властивості. Де-не-де в Україні почали займатись розведенням екзотичних птаів- страусів. Їх вирощують на страусових фермах заради м`яса і яєць.

Вчитель: Найкраще розвинуте в Хмельницькому, Чемеровецькому, Старокост., Дунаєвецькому, Летичівському, Новоушицькому районах.