Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economics новый.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать
      1. Фінансове планування на підприємстві

Підприємство самостійно планує свою фінансову діяльність і визначає перспективи розвитку, виходячи з попиту на вироблену продукцію, роботи та послуги і необхідності забезпечення виробничого і соціального розвитку підприємства, підвищення особистих доходів його працівників.

Основу фінансових планів складають договори, укладені зі споживачами продукції, послуг і постачальниками матеріально-технічних ресурсів.

Вихідною базою для розробки фінансових планів є:

виробничі потужності підприємства, їхня структура;

державне замовлення;

портфель договірних замовлень на продукцію, сформований на основі прямих договірних зв’язків.

Основою фінансів підприємств є фінансовий план, що відображає в грошовій формі баланс доходів і витрат, фінансові результати господарської діяльності, складається на рік і має наступні розділи:

1. Доходи і надходження коштів:

  • податок з обороту;

  • прибуток балансовий;

  • прибуток від зниження вартості будівельно-монтажних робіт, виконаних господарським способом;

  • орендна плата;

  • нецентралізовані джерела фінансування капітальних вкладень;

  • довгостроковий кредит на капітальні вкладення;

  • виторг від реалізації вибулого майна.

2. Витрати і відрахування коштів (передбачаються витрати):

  • на капітальні вкладення і ремонт;

  • приріст нормативу власних оборотних коштів;

  • відрахування у фонди економічного стимулювання;

  • витрати на утримання об’єктів соціально-культурного побуту;

  • амортизаційні відрахування.

3. Взаємини з бюджетом :

  • платежі в бюджет у виді податку з обороту, податку на прибуток, плати за трудові ресурси;

  • асигнування з бюджету на державні капітальні вкладення.

У процесі виконання фінансовий план може корегуватися на підставі зміни якісних і кількісних показників виробничого плану.

Виконання фінансових планів підприємств знаходиться під контролем податкової інспекції. Фінансовий контроль здійснюється на стадії утворення грошових фондів та на стадії розміщення і використання коштів на цілі, передбачені планом. На підприємстві фінансовий контроль здійснюється фінансовим відділом.

Важливу роль у забезпеченні контролю за виконанням фінансових планів грає платіжний календар – оперативний фінансовий документ, основне призначення якого – сприяти дотриманню встановлених термінів здійснення фінансових операцій, послідовності в русі і розміщенні коштів, досягненню гнучкості в маневруванні власними і позиковими коштами.

Фінансові результати відображають цілі підприємницької діяльності, її прибутковість і ефективність реалізації обраного напрямку.

Тема 18

Соціально – економічна ефективність

Суспільного виробництва,

Нової техніки і реальних інвестицій

18.1. Сутність і критерії ефективності. Показники економічної ефективності

Ефективність виробництва являє собою комплексне відображення кінцевих результатів використання засобів виробництва і робочої сили за визначений період часу.

Поняття “ефекту” і “ефективності” відносяться до числа найважливіших при викладі основних питань економіки підприємства.

Ефективність - співвідношення ефекту та витрат, що викликали його. Ефективність - відносна величина, вимірювана в частках або у відсотках, що характеризує результативність витрат.

Критерій ефективності - максимізація ефекту при заданих витратах або мінімізація витрат на досягнення заданого ефекту.

Під економічним ефектом розуміють ті переваги, що одержують у результаті впровадження нового.

Ефект припускає який-небудь корисний результат. Звичайно корисним результатом виступає прибуток або економія витрат і ресурсів, зв’язаних з випуском даної продукції.

Економічний ефект - це, по суті, ріст продуктивності праці і зниження трудомісткості, зниження матеріалоємності і собівартості продукції, зростання прибутку і рентабельності, зниження чисельності робітників.

На рівні підприємства ефектом вважають або чисту продукцію, або частину чистої продукції - прибуток. Ефектом є і зниження витрат: живої праці, собівартості, матеріальних ресурсів, капітальних вкладень і оборотних коштів, що приводити до росту чистого продукту.

Соціальний ефект - це підвищення матеріального і культурного рівня життя громадян, більш повне задоволення їхніх потреб у товарах і послугах, поліпшення розумів і техніки безпеки праці, зниження частки важкої ручної праці ін.

Як відзначено раніше економічний ефект, отриманий на підприємстві, - величина абсолютна, яка залежить від масштабів виробництва продукції й економії витрат. Економічна ефективність - величина відносна, що розраховується в результаті зіставлення ефекту з витратами і ресурсами. Звичайно аналізуються обидва показники, що характеризують успішність економічної діяльності підприємства, тому що окремо показники ефекту й ефективності не можуть дати повної і всеосяжної оцінки підприємству. Так, наприклад, може бути така ситуація, коли на підприємстві досягнутий значний економічний ефект, виражений в отриманому прибутку, при відносно низькому рівні економічної ефективності. І навпаки, виробництво може характеризуватися високим рівнем ефективності, при невеликій величині економічного ефекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]