Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з хірургії.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

5.2. Теоретичні питання до заняття:

1. Визначення поняття антисептики.

2. Особливості внутрішпитальної інфекції.

3. Зміст механічної антисептики.

4. Правила виконання ПХО рани.

5. Сутність фізичної антисептики.

6. Зміст хімічної антисептики.

7. Вимоги до антисептичних препаратів.

8. Основні групи протимікробних хіміопрепаратів.

9. Зміст біологічної антисептики.

10. Класифікація антибіотиків.

11. Шляхи введення антибіотиків.

12. Ускладнення антибіотикотерапії.

13. Суть активної та пасивної імунізації.

    1. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті:

  • виконання ПХО рани;

  • перев’язка чистих і гнійних ран;

  • дренування гнійних порожнин;

  • використання антибіотиків і протеолітичних ферментів.

    1. Питання для самоконтролю:

1. Поняття антисептики.

2. Зміст механічної антисептики. Правила виконання ПХО рани.

3. Зміст фізичної антисептики.

4. Зміст хімічної антисептики.

5. Зміст біологічної антисептики.

6. Суть активної та пасивної імунізації.

7. Способи використання антибіотиків.

5.5. Задачі для самоконтролю:

1. Хворий К., 38 р., звернувся на травмпункт зі свіжою забійною раною гомілки. Який алгоритм дій застосуєте з надання хірургічної допомоги потерпілому?

Проба на чутливість до новокаїну (лідокаїну) → обробка операційного поля → місцева анестезія → промивання рани антисептиками → висушування рани → ревізія рани → висічення країв і стінок рани → гемостаз → ушивання рани.

2. У ЦРЛ пізно ввечері звернулися батьки з дитиною 4-х років, яка близько 2 год тому травмувалася гойдалкою, отримавши поширену рану чола. Як діяти черговому хірургу?

Якщо немає можливості відразу спрямувати дитину до нейрохірурга, потрібно виконати ПХО рани під загальним знеболюванням, ретельно виконавши ревізію рани на предмет пошкодження лобної кістки, зашити рану, після чого обов’язково спрямувати на консультацію до нейрохірурга.

3. Хворий звернувся у хірургічне відділення зі скаргами на болі в післяопераційній рані лівої сідниці, підвищення Т0 тіла до 37,60 С. Три доби тому хірург поліклініки йому розкрив післяін’єкційний абсцес лівої сідниці. На перев’язку хворий не пішов через ожеледицю. Після операції суттєвого покращання не настало, у зв’язку з чим каретою ШД доставлений у стаціонар. У чому помилка хірурга поліклініки? Як допомогти хворому?

Очевидно, хірург поліклініки недостатньо широко розкрив гнояк, залишивши гнійну порожнину, що зумовило вказані скарги. Потрібно виконати ревізію гнійної порожнини, ретельно промити антисептиками та забезпечити її достатнє дренування, можливо через контрапертурний розріз, за допомогою трубки чи гумового випускника.

4. У зв’язку з бешихою лівої гомілки хворій внутрім’язево призначили ампіокс. Після першої ж ін’єкції погіршилося самопочуття, з’явилися трясця, гіперемія шкіри, задишка, тахікардія, гіпертермія, гіпотензія, Яке ускладнення антибактерійної терапії має місце? Як можливо його попередити?

Виникла анафілактична реакція через підвищену чутливість до ампіоксу. З метою її профілактики потрібно виконати внутрішкірну пробу на чутливість до даного препарату.