Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FM lekcii T 1 & 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

1.4. Системи та методи внутрішнього фінансового

контролю

В основі функціональних підсистем фінансового менеджменту важливу роль у підвищенні ефективності управління доходами й витратами, ліквідністю та бюджетним процесом відіграють сис­теми і методи фінансового контролю. Рівень організації фінансо­вого контролю безпосередньо впливає на стійкість банку, сприяє удосконаленню системи фінансового управління ним, забезпечує підпорядкування діяльності банку фінансовій політиці, що про­водиться його керівництвом.

Фінансовий контроль - система, яка забезпечує концентра­цію контрольних дій на найбільш пріоритетних напрямках фі­нансової діяльності банку, своєчасне виявлення відхилень фак­тичних результатів від запланованих та прийняття оперативних управлінських рішень, що забезпечують її нормалізацію.

Призначенням фінансового контролю є оперативне порівнян­ня основних планових (нормативних) і фактичних показників, щоб виявити відхилення і визначити взаємозв'язок та взаємоза­лежність цих відхилень з метою впливу на ключові фактори нормалізації діяльності банку.

З огляду на це, основними функціями фінансового контролю банку є:

  • спостереження за ходом реалізації фінансових завдань, встановлених системою планових фінансових показників і нормативів;

  • визначення ступеня відхилення фактичних результатів фі­нансової діяльності банку від запланованих;

  • діагностування за розмірами відхилень серйозних погір­шень у фінансовому стані банку та істотного зниження темпів його фінансового розвитку;

  • розроблення оперативних управлінських рішень щодо нор­малізації фінансової діяльності банку відповідно до перед­бачених цілей і показників;

  • коригування в разі необхідності окремих цілей і показни­ків фінансового розвитку банку у зв'язку зі зміною зовніш­нього фінансового середовища, кон'юнктури фінансового ринку і внутрішніх умов роботи банку.

Як бачимо, фінансовий контроль не обмежується здійснен­ням лише внутрішнього контролю за фінансовою діяльністю банку та фінансовими операціями, але є ефективною координуючою системою забезпечення взаємозв'язку між формуванням інфор­маційної бази, фінансовим аналізом, фінансовим плануванням і внутрішнім фінансовим контролем у банку.

Основні етапи фінансового контролю наведені на рис. 1.4.

На першому етапі визначають об'єкт контролю. Об'єктом фі­нансового контролю є управлінські рішення за основними аспек­тами формування, розподілу та використання фінансових ресур­сів банку.

На другому етапі визначають види та сфери фінансового кон­тролю. Відповідно до концепції побудови системи фінансового контролю він поділяється на такі основні види:

  • стратегічний контроль;

  • поточний контроль;

  • оперативний контроль.

Кожному із зазначених видів контролю має відповідати пе­вна його сфера та періодичність здійснення його функцій. У табл. 1.7 наведені основні характеристики окремих видів фінансового контролю в банку.

Наступний етап передбачає формування системи пріоритетів контрольних показників. Усю систему показників, що входять у сферу кожного виду фінансового контролю, доцільно ранжувати за ступенем значущості. Під час такого ранжування обираються пріоритети першого рівня як найважливіші з контрольних показ­ників даного виду контролю; потім формується система пріори­тетів другого рівня, показники якого знаходяться у факторному зв'язку з показниками пріоритетів першого рівня; аналогічно формується система пріоритетів третього та наступних рівнів.

Такий підхід до формування системи контрольних показни­ків полегшить надалі виявлення причин відхилення фактичних величин від передбачених відповідними завданнями.

Під час формування системи пріоритетів слід враховувати, що вони можуть мати різний характер для окремих типів центрів від­повідальності, для окремих напрямків фінансової діяльності, для різних аспектів формування, розподілу та використання фінансо­вих ресурсів. Однак при цьому має бути забезпечене як ієрархічне зіставлення всіх контрольних показників банку в цілому, так і їх узагальнення за окремими напрямками фінансової діяльності.

Рис. 1.4. Основні етапи побудови системи контролю в банку

Після визначення та ранжування переліку контрольних фі­нансових показників виникає необхідність встановлення кількісних стандартів за кожним з них. Такі стандарти мо­жуть визначатися як в абсолютних, так і у відносних показ­никах. Крім того, такі кількісні стандарти можуть мати стабіль­ний або змінний характер (змінні кількісні стандарти можуть

Таблиця 1.7. Характеристика окремих видів фінансового контролю в банку

використовуватися під час контролю показників гнучких бюд­жетів, для коригування стандартів під час зміни облікової став­ки, темпів інфляції тощо). Стандартами виступають цільові показники фінансової політики, показники поточних планів і бюджетів, система державних та встановлених банком норм і нормативів.

Наступним етапом контролю є побудова системи моніторингу показників, яка складає основу фінансового контролю і є, по суті, розробленим у банку механізмом постійного спостереження за контрольними показниками формування та використання фі­нансових ресурсів, визначення розмірів відхилень фактичних ре­зультатів від передбачених і виявлення причин цих відхилень.

Побудова системи моніторингу контрольних фінансових по­казників охоплює такі основні етапи:

  1. Побудова системи інформативних звітних показників за кожним видом фінансового контролю, який являє собою первин­ну інформаційну базу спостереження, необхідну для подальшого розрахунку агрегованих за банком окремих аналітичних абсолют­них та відносних фінансових показників, що характеризують рівень формування й використання фінансових ресурсів банку.

  2. Розроблення системи узагальнених (аналітичних) показ­ників, які відображують фактичні результати досягнення перед­бачених кількісних стандартів контролю, що здійснюється в чіт­кій відповідності з системою контрольних показників. При цьо­му забезпечується повне зіставлення кількісного вираження вста­новлених стандартів і контрольних фінансових показників. Під час розробки такої системи будуються алгоритми розрахунку окре­мих узагальнених (аналітичних) показників з використанням первинної інформаційної бази спостереження та методів фінансо­вого аналізу.

  3. Визначення структури та показників форм контрольних звітів виконавців з метою формування системи носіїв контроль­ної інформації. Для забезпечення ефективності фінансового ко­нтролю форма звіту має бути стандартизована і містити таку інформацію:

  • фактично досягнуте значення контрольного показника по­рівняно з передбачуваним;

  • розмір відхилення фактично досягнутого значення конт­рольного показника від передбачуваного;

  • факторний аналіз розміру відхилення, якщо контрольний показник можна кількісно поділити на окремі складові;

  • пояснення причин негативних відхилень за показником у цілому та окремими його складовими;

  • визначення осіб, винних у негативному відхиленні показ­ника, якщо це відхилення викликане внутрішніми фак­торами діяльності* підрозділу, філії та банку в цілому;

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]