Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адміністративне судочинство(шпора).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
187.6 Кб
Скачать

4) Особлива природа і винятковість справ за зверненнями суб'єктів владних повноважень.

Коло таких справ повинно бути чітко визначено КАСУ, недоліком є те, що перелік відкритий.

Відповідачами у таких справах можуть бути громадяни України, особи без громадянства, іноземці, обєднання громадян, юридичні особи, які у цих правовідносинах не є субєктами владних повноважень.

1) про тимчасову заборону (зупинення) окремих видів або всієї діяльності об'єднання громадян;

2) про примусовий розпуск (ліквідацію) об'єднання громадян; 3) про примусове видворення іноземця чи особи без громадянства з України; 4) про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання (збори, мітинги, походи, демонстрації тощо); 5) в інших випадках, встановлених законом. (припинення державної реєстрації юридичної особи у разі провадження ним діяльності, що заборонена законом, арешт коштів на рахунку платника податків за позовом податкового органу)

5) Система адміністративних судів в Україні. Місцеві і окружні адміністративні суди. Вищий адміністративний суд України.

Адміністративний суд- суд загальної юрисдикції, до компетенції якого віднесено розгляд і вирішення адміністративних справ. Тобто це: -місцевий загальний суд при розгляді і вирішенні ним адміністративних справ; - окружний адміністративний суд; - апеляційний адміністративний суд; - Вищий адміністративний суд України; ВСУ при перегляді ним судових рішень в адміністративних справах

6) Юридична природа та види процесуальних строків в адміністративному процесі.

Інститут строків має дуже важливе значення, оскільки він сприяє досягенню юридичної визначеності у публічно-правових відносинах. Процесуальні строки - це строки вчинення процесуальних дій в адміністративному суді (окрім зверення до адміністративного суду з позовною заявою). Вони визначаються в КАСУ. Глава 8 регулює строки зверення до адміністративного суду, визначає порядок обчислення строків, встановлює наслідки пропущення строків зверення до адміністративного суду.

Процесуальніс троки можуть класифікуватись за різними підставами: - ті, що обчислюються роками(на сьогодні немає); -місяцями(строк розгляду адмінстративної справи); -днями(); вказівкою на поді, яка повинна неминуче настати(до одержання результатів експертизи); Законодавець вживає поняття негайно, невідкладно. Також вживає поняття розумний строк- найкоротший строк розгляду і вирішення адміністративної справи, достатній для надання своєчасного судового захисту порушених прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах.

Залежно від субєкта, що встановлює строки: - встановлені законом; - встановлені судом.

7) Завдання адміністративного судочинства.

Стаття 2. Завдання адміністративного судочинства

1. Завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

2. До адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового проваджен­ня.

3. У справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 

1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України;

2) з використанням повноваження з метою, з якою це повно­ важення надано;

3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії);

4) безсторонньо (неупереджено);

5)  добросовісно;

6) розсудливо;

7)  з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації;

8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія);

9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення;

10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.