Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Цивільне право (частина перша) (змістові мод...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Задача № 5

Статутом всеукраїнської громадської організації «Союз інвалідів» передбачено, що положення про обласні відділення Союзу затверджуються правлінням. 3 моменту затвердження положень відділення набувають статусу юридичної особи.

Чи відповідає запис діючому законодавству? В якому порядку здійснюється легалізація відділень всеукраїнських об’єднань громадян?

Задача № 6

Під час розлучення подружжя Стеценків дружина вимагала включення в склад спільного сумісного майна, що підлягає розподілу, усього майна приватного підприємства «Імідж», заснованого її чоловіком під час спільного подружнього життя. Мотивувала вона це тим, що в статутний фонд було внесено 3000 гривень, які в свою чергу були їх спільною сумісною власністю. Чоловік проти цього заперечував, оскільки дружина участі в підприємницькій діяльності не брала, а тому може претендувати лише на половину від внеску в статутний фонд, тобто на 1500 гривень,

Дайте правову оцінку ситуації, що виникла.

Задача № 7

В заснуванні спільного підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю «АВС Int. Corp.» прийняли участь три фізичні особи — громадяни України та іноземний інвестор — юридична особа за законодавством США компанія «P&G Сorp.» в особі її представника — громадянина США Роя Н. Смита. Всі учасники товариства внесли свою частку до статутного фонду товариства та одержали свідоцтва товариства. Через рік після заснування товариства між його учасниками — громадянами України виник конфлікт. Два українських учасника товариства та інший представник іноземного інвестора — громадянин Кіпру Джордж К. Паріакос, підписали протокол загальних зборів про виключення третього українського учасника — громадянки К. зі складу товариства «за систематичне перешкоджання діяльності товариства». Після цього, засновницькі документи товариства, в складі учасників якого гр-ка К. відсутня, були подані до відповідної районної державної адміністрації та перереєстровані. Громадянка К. звернулась з позовом до суду.

Яке обґрунтування своїх позовних вимог повинна надати громадянка К.?

Хто є відповідачем за цим позовом — товариство «АВС Int.corp.», українські учасники товариства як фізичні особи, українські учасники та компанія «P&G corp.»? Яке рішення та з яким обґрунтуванням повинен винести суд?

Задача № 8

Дві юридичні особи — приватне акціонерне товариства «АБВ», створене в процесі корпоратизації, та приватне підприємство зі 100 % іноземним капіталом «ПМ-інвест» прийняли рішення про створення товариства з обмеженою відповідальністю з статутним фондом 10 000 грн. частка кожного з учасників складає 50 %, тобто 5 000 грн. Для реєстрації цього товариства районна державна адміністрація вимагає від учасників довідки Антимонопольного комітету про згоду на створення такого підприємства та відмітку податкової адміністрації відповідного району на реєстраційній карті підприємства про взяття його на облік, а також надання директором нового підприємства довідки з податкової інспекції за місцем його проживання про присвоєння йому ідентифікаційного коду платника податків.

Чи є законними вимоги районної державної адміністрації? Яким чином слід діяти учасникам для захисту їх прав?