Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальна теорія Гоббса.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
176.64 Кб
Скачать

Висновок

Метою даної контрольно-курсової роботи виступало обгрунтування місця теорії суспільного договору і природного права в ідейних витоках соціології.

Існує одна особливість соціології як гуманітарної науки, внаслідок якої історія відіграє в ній значно важливішу роль, ніж в науках природних. Вона полягає в тому, що старі знання, теорії, методи тут не витісняються новими, не скасовуються ними повністю і назавжди. Ідеї ​​«соціологів» такого далекого минулого, коли ще й соціології, власне, не було, до цього дня залишаються актуальними, діючими, працюючими. Наприклад, ідеї Аристотеля (IV ст. До н. Е..), Августина Блаженного (IV - V ст.), Ш. Монтеск 'є (XVII - XVIII ст.), Томаса Гоббса (XVI - XVII ст.), Джона Локка (XVII - XVIII ст.) і сьогодні представляють не лише «історичний» інтерес. Очевидно, що кожна епоха в розвитку соціології по-своєму, по-новому інтерпретує, «прочитує» старі ідеї, але при цьому, піддаючись нового прочитання, вони все-таки залишаються самими собою. Зі сказаного випливає, що саме історія соціології не тільки дозволяє «жити» старим ідеям, не тільки не дає їм «померти», а й «омолоджує» їх. Завдяки історії безмежно розширюється діапазон соціологічних знань, понять, теорій, принципів, методів, з яких може здійснюватися вибір у процесі наукової діяльності. Вирішуючи якусь наукову проблему, соціолог завжди, явно чи неявно, свідомо чи несвідомо, співвідноситься з певною традицією соціологічної думки. Таким чином, історико-соціологічне знання, будучи самоцінним, служить засобом отримання нового знання і сприяє формуванню науки майбутнього.

СПИСОК

  1. Історія теоретичної соціології. У 5 томах. Т. 1. Від Платона до Канта. Передісторія соціології і перші програми науки про суспільство. М.: Наука, 1997. С. 400-410.

  2. Андрєєва, Г.М. Зарубіжна соціальна психологія XX століття: Теоретичні підходи: Учеб. Посібник для вузів Г.М. Андрєєва, М.М. Богомолова, Л.А. Петровська. - М.: Аспект Пресс, 2001.

  3. Арон, Р. Етапи розвитку соціологічної думки Р. Арон; Заг. Ред. І предисл. П.С. Гуревича. - М.: Видавнича група «Прогрес» - «Політика», 1992. - 608 с.

  4. Гоббс Т.; предисл. і ред.: Ческіс А. Левіафан або Матерія, форма і влада держави церковного і цивільного. - М.: Соцекгіз, 1936. С. 503 з.

  5. Гофман А.Б. Сім лекцій по соціології. 7-е видання. - М.: КДУ, 2005. - 240 с.

  6. Кравченко А.І. Історія зарубіжної соціології. Навчальний посібник. М.: 2005. - 704 с.